Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Ο Ανδ. Λοβέρδος προσχώρησε στο "γαλάζιο" δόγμα αποτροπής και κλειστών κέντρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ανδ. Λοβέρδος προσχώρησε στο "γαλάζιο" δόγμα αποτροπής και κλειστών κέντρων

Εκτός γραμμής ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το προσφυγικό πέρασε ο Ανδ. Λοβέρδος το βράδυ της Τρίτης ταυτιζόμενος απόλυτα με τις θέσεις της Ν.Δ. επί του θέματος, με στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου της Χαρ. Τρικούπη να παίρνουν αποστάσεις και να τον “αδειάζουν” έμμεσα.

Αψηφώντας τη αντικυβερνητική ρητορική του ΚΙΝ.ΑΛΛ., τις θέσεις του για ανοικτές δομές και αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκαταστάσεις στην ενοδχώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τις δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 συμμερίστηκε το “γαλάζιο” δόγμα της αποτροπής και τη λογική των κλειστών κέντρων. “Το πρώτο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όποιος δεν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά, όταν καταλάβουν ότι απ’ την Ελλάδα δεν θα μπεις, τότε η πελατεία μειώνεται, και οι ροές, ανεξαρτήτως του τι κάνει ο Ερντογάν” είπε.

Υπεράσπιση της κυβερνητικής θέσης

Ο Ανδ. Λοβέρδος υπερασπίστηκε τις κυβερνητικές θέσεις με τέτοια ζέση και κατηγορηματικότητα ώστε παραπέμπει περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο η πιο ακραία και... σαμαρική πτέρυγα της Ν.Δ. προμοτάρει αυτή τη στρατηγική, παρά το Μ. Μαξίμου, το οποίο από την πλευρά του χρειάστηκε μερικές μέρες για να φτάσει χθες, τελικά, να μιλήσει και εκείνο ευθέως για κλειστά κέντρα.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι η αναφορά του ότι “θέση αρχής, στο δικό μας οπτικό πεδίο, είναι ο ελληνικός λαός πρωτευόντως. Όλα τα υπόλοιπα περί δικαιωμάτων του α, του β, του γ είναι σοβαρά θέματα, αλλά δεν είναι τα πρωτεύοντα”.

Πρόσθεσε πως το ζήτημα είναι πρωτίστως εξωτερικής πολιτικής, για να σχολιάσει πως “όποιος έχει στο μυαλό του πρώτα απ’ όλα τι γίνεται με τον τάδε, τον χ, τον ψ που ήρθε παρανόμως στη χώρα και η χώρα πώς του φέρεται, θα είναι κάθε μέρα στην κριτική των διεθνών οργανισμών που θα του λένε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής -έχουμε ροές αυξομειωνόμενες κατά την όρεξη του Ερντογάν”.

"Το αν θα αποδώσουν τα κλειστά κέντρα θα το πει η πράξη, όχι τα κόμματα"

Μάλιστα ο Ανδ. Λοβέρδος -σε αντίθεση με τις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματός του- όχι μόνο δεν επέκρινε την κυβέρνηση για την ΠΝΠ για επίταξη κτηρίων και χώρων για δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά, ούτε λίγο ούτε πολύ, χαρακτήρισε και “πονηρή” την αντιπολίτευση προσπαθώντας να τη νουθετήσει (και άρα και το κόμμα του) να μην ασκεί κριτική στα κλειστά κέντρα:

“Ένα μέτρο που η κυβέρνηση το πήρε με μεγάλη καθυστέρηση αν θα αποδώσει δεν θα το πουν τα κόμματα, θα το πει η πρακτική, αν αυτό θα οδηγήσει σε διακοπή των ροών και σε δυνατότητα, μαζί με τη γρήγορη εξέταση του ασύλου, να έχουμε αποτέλεσμα”.

"Η κυβέρνηση δεν είχε υπόψη τι θα αντιμετωπίσει"

Ο Ανδ. Λοβέρδος δεν επέκρινε την κυβέρνηση γι’ αυτά που θέλει να κάνει, αλλά διότι άργησε να τα κάνει. Όμως ακόμα και γι’ αυτό θέλησε να τη δικαιολογήσει. Μοιάζοντας περισσότερο να τη “χαΐδεύει” παρά να την κριτικάρει αντιπολιτευτικά, ανέφερε ότι η κυβέρνηση “είναι ανιχνευτική ακόμα, είναι καταφανές ότι δεν είχε υπόψη τι θα αντιμετωπίσει, δεν είχε προβλέψει την αύξηση των ροών”.

"ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ, ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΤΑΞΗ"

Π. Χρηστίδης: "Η Ν.Δ. γνώριζε το θέμα τρία χρόνια"

Π. Βλάχος: "Ο Άδ. Γεωργιάδης μαζεύει τα απόνερα της Ακροδεξιάς", ενώ δουλειά του είναι να φέρνει επενδύσεις και "δεν έφερε ούτε μία"

Πάντως χθες, στον απόηχο των δηλώσεων Λοβέρδου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξέφρασε αντίθετη άποψη σημειώνοντας (ρ/σ Παραπολιτικά) πως “είναι αδιανόητη η αντίληψη της Ν.Δ.”, ότι “γνώριζε το θέμα εδώ και δυο - τρία χρόνια, όπως το γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες” και πως “ήρθε με όρους απόλυτης ετοιμότητας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, έταξε αποσυμφόρηση και, αντί για αποσυμφόρηση, κάνει τώρα επίταξη”.

Ζήτησε “να φύγουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που στοιβάζονται εκεί σε αποθήκες ψυχών και να έρθουν στην Αθήνα και σε άλλα μέρη της χώρας”. “Πόσους θα βάλουν στα κλειστά κέντρα; Μιλάμε για 40.000 ανθρώπους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου” είπε εκτιμώντας ότι η Ν.Δ. σε 3-4 μήνες θα αλλάξει ξανά το σχέδιο. “Προτείνουμε αποσυμφόρηση στην ηπειρωτική χώρα. Με ξενοδοχεία που φιλοξενούν οικογένειες προσφύγων, που γνωρίζουμε ποιοι είναι και δεν προκαλούν προβλήματα. Και να δημιουργηθούν τα κλειστά κέντρα όπως ορίζονται από τους διεθνείς κανόνες” είπε.

Τη θέση αυτή εξηγούσε το προηγούμενο βράδυ (Kontra Channel) ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Π. Βλάχος μιλώντας για “πολυλειτουργικές” δομές που το κοινοτικό δίκαιο επιβάλλει να είναι ανοικτές δομές (αφού θα είναι και παιδιά που πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο) και να μπαινοβγαίνουν με κάρτα. Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι όλα αυτά για “κλειστά κέντρα” είναι για “εσωκομματική κατανάλωση”. “Να πάρουν αποφάσεις, να γίνει αποσυμφόρηση και να έρθουν 40.000 στην ενδοχώρα” είπε.

Επιτέθηκε ευθέως στην κυβέρνηση για τα πλωτά φράγματα, στο πώς χρησιμοποιούν τις ΜΚΟ για να αλλάξουν ατζέντα, για παλινωδίες επτά μηνών. Επιτέθηκε ειδικότερα στον Άδ. Γεωργιάδη: “Δεν θέλω να θυμίσω ότι έχουν μιλήσει για ‘λαθροεισβολείς’ και χρησιμοποιούν υπουργούς των οποίων η δουλειά είναι να φέρνουν επενδύσεις -παρ’ όλο που γυρνούν τον πλανήτη δεν έχουν φέρει ούτε μία- για να μαζεύουν τα απόνερα του ακροδεξιού λόγου και της φοβίας που υπάρχει στο ακροδεξιό ακροατήριο της Ν.Δ.".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL