Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
"Παρακάμπτετε τη Βουλή γιατί φοβάστε τους βουλευτές σας"!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παρακάμπτετε τη Βουλή γιατί φοβάστε τους βουλευτές σας"!

«Τι φοβάστε;» αναρωτήθηκε δηκτικά ο Σωκράτης Φάμελλος επικρίνοντας την επιλογή της κυβέρνησης, ενώ η Βουλή λειτουργεί, να νομοθετήσει μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την πρόθεση της κυβέρνησης να λήξει το ζήτημα «σε κλειστά γραφεία έξω από εμάς, έξω από τους βουλευτές». «Φοβάστε ότι δεν θα ψηφίσουν οι βουλευτές σας και δεν το φέρνετε;» αναρωτήθηκε κι ο Παύλος Πολάκης κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση εξέδωσε την ΠΝΠ ενώ η Βουλή είχε νομοθετικό έργο και χθες και σήμερα και θύμισε ότι οι ΠΝΠ εκδίδονται «όταν η Βουλή αδυνατεί ή δεν μπορεί, είναι κλειστή και είναι κάτι υπερεπείγον». Τόνισε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να παρακάμψει τη Βουλή γιατί «φοβάστε πρώτα απ’ όλα ότι σε μια ονομαστική ψηφοφορία οι βουλευτές της Ν.Δ. από τα νησιά δεν θα το ψηφίσουν. Φοβάστε, ότι αν έρθουν εδώ εκπρόσωποι των φορέων, αν έρθουν οι δήμαρχοι των νησιών, δεν θα το ψηφίσουν».

"Ταΐσατε με μίσος"

Επιπλέον ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης θα οδηγήσει τη μετατροπή των νησιών σε γκέτο. «Να έχουν δηλαδή και οι νησιώτες πρόβλημα και οι πρόσφυγες πρόβλημα και να είναι όλων η ζωή υποβαθμισμένη εξαιτίας της πολιτικής της Ν.Δ. και των λαθών που κάνετε συνεχώς» σχολίασε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για χρηματοδότηση των κλειστών κέντρων από τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της αντίθεσης της επιλογής αυτής με το κοινοτικό δίκαιο.

Ακόμη επέκρινε την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της μεταφοράς προσφύγων στην ενδοχώρα λόγω ευαλωτότητας. «Για ποιον λόγο δεν μιλάει κανείς για τις δομές της ενδοχώρας; Μήπως γιατί ταΐσατε με μίσος και με φόβο και τους αυτοδιοικητικούς και την κοινωνία και τώρα δεν μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών να λύσει το θέμα για το οποίο τους καλεί;» αναρωτήθηκε.

Απαξιωτικός ο Β. Οικονόμου

Παράλληλα το ζήτημα της ΠΝΠ έθιξε κι ο Π. Πολάκης κατά τη συζήτηση σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου σε δομές Υγείας. «Μπορείτε να μου πείτε, από τη στιγμή που είναι ανοιχτή η Βουλή, γιατί φέρνετε ΠΝΠ για τη δημιουργία κλειστών στρατοπέδων κράτησης; Η ΠΝΠ έρχεται όταν είναι κλειστή η Βουλή και είναι επείγον ή κατεπείγον» σημείωσε ο Π. Πολάκης κι έκανε λόγο για δημιουργία «στρατοπέδων συγκέντρωσης».

«Δεν θα ανοίξουμε εδώ ό,τι θέμα κυκλοφορεί στην επικαιρότητα» σχολίασε απαξιωτικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Βασίλης Οικονόμου.

Αντίδραση Βελόπουλου μέσω... δημοκρατίας

Στο ζήτημα της ΠΝΠ αναφέρθηκαν ακόμη ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος με παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατέφυγε στη γνωστή ρατσιστική του ρητορική επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί οι νέες δομές δεν θα είναι πλήρως κλειστές. Υποστήριξε ότι «στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν επιτάξεις» και θύμισε την έντονη αντίδραση της Ν.Δ. όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν σκέψεις για επιτάξεις ξενοδοχείων.

Λοβέρδος κατά αντιπολίτευσης

Η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ήταν «χλιαρή» και μόνο τυπικά αντιπολιτευτική. Ο Ανδ. Λοβέρδος «επέκρινε» την κυβέρνηση γιατί «εκεί που έχετε επιτυχίες δεν βγαίνετε να τις πείτε» και ισχυρίστηκε ότι «ο αντιπολιτευτικός λόγος είναι γεμάτος πονηριά, ασάφειες, αδυναμίες και κυρίως απόπειρες πολιτικής κερδοσκοπίας». Υποστήριξε ότι η δημόσια συζήτηση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό «είναι έξω από τις ανάγκες που έχει η χώρα» κι αγνοεί ότι είναι ζήτημα ευρωπαϊκής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Διαδικασιολογία από τη Ν.Δ.

«Εμείς κρίναμε ότι αυτή η ιστορία έχει φτάσει στο όριό της. Θεωρούμε ότι ήταν αναγκαίο και για τη μη διακινδύνευση της δημόσιας τάξης, αλλά και για τη δημόσια υγεία να έρθει αυτή η ΠΝΠ» υποστήριξε ο Σπήλιος Λιβανός προκειμένου να δικαιολογήσει την κυβερνητική επιλογή.

Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. όσο κι ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης επικαλέστηκαν το νομότυπο της έκδοσης ΠΝΠ και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την κριτική με αναφορές στις ΠΝΠ που εκδόθηκαν επί κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το μέτρο της επίταξης με ΠΝΠ αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς η κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να εκτονωθεί άμεσα» υποστήριξε κι ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Σπ. Λιβανός: "Έπρεπε να πάρουμε το πολιτικό κόστος"

Μιλώντας επί της ουσίας της ΠΝΠ ο Σπ. Λιβανός παραδέχτηκε ότι αυτή προχώρησε καθώς απέτυχαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Προσπαθήσαμε όλες τις προηγούμενες εβδομάδες να βρούμε έναν κοινό τόπο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» σημείωσε υποστηρίζοντας ότι «είναι φυσιολογικό ένας δήμος ή μία κοινότητα, όταν ενδέχεται να πάρει στο γεωγραφικό της όριο ένα τέτοιο κέντρο, να το αρνείται». Παραδέχτηκε ότι «εμείς έπρεπε να πάρουμε το πολιτικό κόστος, να αποφασίσουμε τις κλειστές δομές».

Ο Σπ. Λιβανός επανέλαβε τις υποσχέσεις της Ν.Δ. για μία δομή ανά νησί και μείωση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά στο μισό, σχεδιασμός που υποτίθεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ισχυρίστηκε δε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αποσυμφόρηση μέσω μεταφοράς ατόμων στην κεντρική Ελλάδα και μέσω επιστροφών που γίνονται «με ταχύτατους ρυθμούς». Υποστήριξε ακόμα ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει καρπούς κερδίζοντας σιγά - σιγά τη στήριξη της Γερμανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL