Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Η μισή στροφή του Κινήματος Αλλαγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μισή στροφή του Κινήματος Αλλαγής

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει εμφανώς αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της επικεντρώνοντας τα αντιπολιτευτικά “βέλη” της προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να τα στρέφει μονίμως προς την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έκανε μέχρι πρότινος.

Αυτή είναι μια πραγματικότητα που παρατηρείται πριν από το “παραπολιτικό” που βρήκε τον δρόμο της δημοσιότητας για τον καφέ που ήπιαν οι Αλ. Φλαμπουράρης και Κ. Γείτονας πέριξ της Βουλής. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ άλλωστε θέλησε να αποφορτίσει τη συνάντηση από τις ερμηνείες και σενάρια που προκάλεσε. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει μια βασική θέση του, ότι “δεν αντιπολιτεύεσαι την αντιπολίτευση”. Θέση που καθρεφτίζει την προσπάθεια που ήδη είχε ξεκινήσει η Φ. Γεννηματά ώστε να μεγαλώσει την απόστασή της από τη Ν.Δ. αφ’ ης στιγμής αντιλήφθηκε -εξαιρετικά καθυστερημένα- ότι η ταύτιση με τον διαχρονικό αντίπαλο συνεχίζει να της προκαλεί ζημιά.

Έτσι, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει προσανατολιστεί σε κεντρικές πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τη μονιμοποίηση της 13ης σύνταξης για τα εργασιακά. Πεδία που προσφέρονται για κοινοβουλευτικές συγκλίσεις που απομονώνουν τη Ν.Δ. και την κυβερνητική πολιτική της. Όμως η στροφή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι μισή και τουλάχιστον προβληματική.

Διότι την ώρα που αλλάζει ρότα για να απομακρυνθεί από τη συγκόλληση με τη Ν.Δ., στην Προανακρτική για τον Δ. Παπαγγελόπουλο οι εκπρόσωποι του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιδεικνύουν κομβικό ρόλο σε μια κοινή προσπάθεια τακτικισμών μαζί με το κυβερνών κόμμα, ώστε να παρεμποδιστεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis.

Παρελθόν οι "ίσες αποστάσεις"

Η αλλαγή τακτικής έγινε αντιληπτή ως απότομο ξήλωμα των “ίσων αποστάσεων” και κατακόρυφη αύξηση των αντιπολιτευτικών τόνων την επομένη κιόλας της άκαρπης συνάντησης που είχε προηγηθεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο των επαφών του με τους αρχηγούς. Η Ν.Δ. αξιοποίησε τη συνάντηση Φλαμπουράρη - Γείτονα για να επιτεθεί στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. μέσω φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ με την κατηγορία ότι “τα βρήκε” με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός ότι απομονώθηκε μέσα στη Βουλή έχοντας καταφέρει να στρέψει εναντίον της ακόμα και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι με αυτές τις επιθέσεις επιβεβαίωσε πως “κρύβει την αδυναμία της να ασκήσει πολιτική πίσω από τη δύναμή της να χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να αλλάξει την άβολη κάθε φορά ατζέντα".

Όμως, όσο κι αν η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να απαντά τώρα στη Ν.Δ. ότι πάντα ασκούσε πιεστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση, η απότομη στροφή που κάνει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποτελεί μια ανομολόγητη παραδοχή ότι έως τώρα προχωρούσε στη λάθος κατεύθυνση.

Ο εκλογικός νόμος - σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Ορισμένα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι η αλλαγή στρατηγικής έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, ωστόσο παραδέχονται ότι ο νέος εκλογικός νόμος είναι η κίνηση εκείνη του προέδρου της Ν.Δ. που οδήγησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να επανεξετάσει τη στάση του δεδομένου ότι το νέο εκλογικό σύστημα ενισχύει το μοντέλο δικομματισμού εις βάρος του τρίτου κόμματος. Πάντως, φαίνεται ότι η Φ. Γεννηματά τηρούσε στάση αναμονής έως ότου “κάτσει η μπίλια” στα ζητήματα του εκλογικού νόμου και του ΠτΔ. Μια ισορροπία που είχε ως αποτέλεσμα να κρατά σε χαμηλούς βαθμούς το αντιπολιτευτικό θερμόμετρο απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Επί της ουσίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδειξε με έμφαση στη Φ. Γεννηματά ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και οι συνεννοήσεις μαζί του δεν περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς του για το προσεχές ή για το απώτερο διάστημα. Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές διεξάγονται με απλή αναλογική και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να τις “κάψει” για να επιδιώξει επανεκλογή του με τις μεθεπόμενες κάλπες, που θα στηθούν με τον δικό του εκλογικό νόμο, έκαναν την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αναθεωρήσει τις σχέσεις και την εγγύτητα με τη Ν.Δ.

Η απάντηση στις “διπλές εκλογές” Μητσοτάκη ήρθε μέσω... Πρωτόπαπα, ο οποίος παρενέβη για να “προειδοποιήσει” ότι η Ν.Δ. μπορεί να πέσει μέσα στον λάκκο που σκάβει και να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Παράλληλα, η Φ. Γεννηματά καλείται να καθησυχάσει τις αντιδράσεις που γεννούν στην “αντιΣΥΡΙΖΑ” πτέρυγα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. η στροφή τακτικής που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει σε συνδυασμό με την έκταση που πήραν τα δημοσιεύματα για τη συνάντηση Φλαμπουράρη - Γείτονα, αλλά και η επίθεση που δέχτηκε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. “Εμείς είμαστε εδώ για να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ, κομμένη η πλάκα, κομμένη σ’ αυτούς και προς αυτούς που έχουν στο μυαλό τους μία στο δισεκατομμύριο, τους προτρέπω να αποχωρήσουν από τον χώρο, είτε έτσι είτε αλλιώς” προειδοποίησε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος. Ο Β. Κεγκέρογλου σχολίασε ότι ο Κ. Γείτονας δεν εκπροσωπεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. “και έχει κάθε δικαίωμα να κάνει παρέα και να βγαίνει με όποιον θέλει”.

Π. Βλάχος: “Φυσικός αντίπαλος η Δεξιά”

Εκ των πραγμάτων, συν τω χρόνω, η αντικυβερνητική ρητορική που θα εντείνεται κεντρικά από τη Χαριλάου Τρικούπη σε συνδυασμό με τα δεδομένα που τυχόν θα δημιουργούνται στα έδρανα της αντιπολίτευσης στη Βουλή θα τροφοδοτούν όλο και πιο ουσιαστικά τη συζήτηση για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. εντός του κόμματος.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Π. Βλάχος αρθρογράφησε στα “Νέα” υποστηρίζοντας ότι “ο ανταγωνισμός και η κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνουν ότι θα ξεχάσουμε ότι ο φυσικός πολιτικός μας αντίπαλος είναι στα δεξιά μας”. “Ας μας επιτρέψουν λοιπόν κάποιοι να κάνουμε αντιπολίτευση με σεβασμό στην ιστορία μας και στη λαϊκή εντολή” είπε, για να καταλήξει: “Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου για να μπορούμε πια να μην κρατάμε ίσες αποστάσεις, αλλά να αυτοπροσδιοριζόμαστε και να μην πνιγόμαστε σε ένα φλιτζάνι καφέ”.

Μερικές μέρες νωρίτερα ο αναπληρωτής γραμματέας Επικοινωνίας Δ. Οικονόμου δήλωνε ότι η στρατηγική των συνεργασιών με τη Δεξιά έχει φτάσει στο τέλος. Το μέλος του Π.Σ. του κόμματος Θ. Μαργαρίτης σχολίασε πως «αυτοί που θεωρούν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να έχουν μεταξύ τους απλές και φυσιολογικές σχέσεις... καρφώνονται».

Χ. Καστανίδης: “Αναμένω να δω αν η ηγεσία έχει καταλάβει τίποτα...”

“Εμένα με προβληματίζει, την ηγεσία δεν ξέρω αν την προβληματίζει” σχολίασε ο βουλευτής Χ. Καστανίδης, για τη δημοσκοπική εικόνα του ΚΙΝ.ΑΛΛ., προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει οι σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για να αναταχθούν τα πράγματα και ότι “ως εκ τούτου, αναμένω κι εγώ να δω αν η ηγεσία έχει καταλάβει τίποτε”. Ενδιαφέρουσα είναι και η απάντηση που έδωσε για ενδεχόμενη σύγκλιση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι “υπάρχει μια διαβολική επίθεση εναντίον αυτών που έχουν φύγει από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κι έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει μια αγγελική προσέγγιση γι’ αυτούς που φύγανε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και αξιοποιήθηκαν ως κυβερνητικά στελέχη στη Ν.Δ.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL