Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Δόγμα Βρούτση: Ο συνδικαλισμός βλάπτει την οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δόγμα Βρούτση: Ο συνδικαλισμός βλάπτει την οικονομία

Σφοδρή επίθεση στον συνδικαλισμό εξαπέλυσε και πάλι ο Γιάννης Βρούτσης καταλογίζοντας στα συνδικάτα την ευθύνη για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των ναυπηγείων Ελευσίνας. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ως θετικό αντιπαράδειγμα τα ναυπηγεία της Σύρου συνδέοντας αυθαίρετα την έλλειψη εργατικών κινητοποιήσεων με την αύξηση της κερδοφορίας των ναυπηγείων.

Παράλληλα, κατά τον χθεσινό κοινοβουλευτικό έλεγχο, τρεις υπουργοί απάντησαν σε ερωτήσεις για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και υποστήριξαν ότι επιθυμούν να παρέμβουν για τη διάσωση των ναυπηγείων, εφόσον όμως συμφωνήσει κι ο σημερινός ιδιοκτήτης να τα μεταβιβάσει.

Ο Γ. Βρούτσης έσπευσε να υποστηρίξει τον... «πατριωτικό εφοπλισμό» ισχυριζόμενος ότι οι εφοπλιστές έπαψαν τις επενδύσεις τους λόγω των εργατικών κινητοποιήσεων. «Υπήρχαν καταλήψεις σε πλοία τα οποία κατασκευάζονταν. Συνδικαλιστικά σωματεία έμπαιναν μέσα και απαγόρευαν την ομαλή λειτουργία και επισκευή των πλοίων. Οπότε μετά από μία, δυο, τρεις όλοι έφευγαν από την Ελλάδα» υποστήριξε χαρακτηριστικά για να προσθέσει τον ισχυρισμό: «Λες και το έκαναν σκόπιμα να υπονομεύσουν την εθνική οικονομία κάποιες μικροκομματικές μη υγιείς συνδικαλιστικές οργανώσεις».

«Στη Σύρο εργαζόμενοι και επιχείρηση πάνε χέρι - χέρι»

Ο Γ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η επιστροφή των εφοπλιστών στη Σύρο και η οικονομική ανάπτυξη των ναυπηγείων εκεί οφείλονται στη διαφορετική στάση των εργαζομένων. «Στη Σύρο σήμερα έχουμε ένα κανονικό ναυπηγείο, χωρίς να υπάρχουν οι εργαζόμενοι εκείνοι οι οποίοι υπονόμευαν τη λειτουργία του. Εργαζόμενοι και σωματείο σήμερα και επιχείρηση μαζί πάνε μαζί, χέρι - χέρι» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ο Γ. Βρούτσης προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι στη Σύρο απέκρουσαν πιέσεις από την Αθήνα για κινητοποιήσεις.

Στη συνέχεια επιτέθηκε και στο ΚΚΕ κατηγορώντας το ότι ευθύνεται για τη μη διεξαγωγή του συνεδρίου της ΓΣΕΕ. «Εμποδίσατε να υπάρχει εργατική εκπροσώπηση. Εμποδίσατε να γίνουν τα δημοκρατικά συνέδρια των εργαζομένων και σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των συνομιλητών δεν υπάρχει η πλευρά της ΓΣΕΕ» υποστήριξε απευθυνόμενος στον Χρήστο Κατσώτη, που τον κατηγόρησε ως τον «καλύτερο εκπρόσωπο του ΣΕΒ» και για ρητορική παρόμοια με αυτή του χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού.

Πιέσεις υπουργών για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων Ελευσίνας στην Onex

Παράλληλα, το παράδειγμα της Σύρου επικαλέστηκε κι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Ο Άδ. Γεωργιάδης παρατήρησε ότι «θέλουμε να αξιοποιήσουμε το ενδιαφέρον της εταιρείας Onex» για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων εν λειτουργία και πρόσθεσε ότι «την έναρξη της διαδικασίας την έχει στα χέρια του ο κ. Ταβουλάρης, ο νυν ιδιοκτήτης», ο οποίος θα πρέπει να πληρώσει τα χρέη του για να συνεχίσει να κατέχει τα ναυπηγεία.

Ο Άδ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι διαφορετικά θα εφαρμοστεί το κυβερνητικό σχέδιο μεταβίβασης των μετοχών σε ενδιάμεση εταιρεία με απώτερο στόχο τις διαπραγματεύσεις με την Onex για μία συμφωνία που «θα τύχει δικαστικής έγκρισης». Προειδοποίησε δε ότι «εάν δεν υπογράψει ο κ. Ταβουλάρης, τα ναυπηγεία θα κλείσουν», καθώς «η περίπτωση να ανανεώνουμε διαρκώς τα συμβόλαια του Πολεμικού Ναυτικού δεν υπάρχει», δεδομένου ότι οι παραγγελίες του για τορπιλακάτους δεν υλοποιούνται.

«Εάν ο κ. Ταβουλάρης δεν υπογράψει, δυστυχώς δεν μπορεί να χορηγηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ στα ναυπηγεία» επανέλαβε κι ο Γ. Βρούτσης. «Όσον αφορά την παράταση του χρόνου λειτουργίας, αν δεν έχουμε διαβεβαιώσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών, δεν είμαστε τόσο πρόθυμοι να την παράσχουμε» σημείωσε κι ο υπουργός Εθν. Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην εκκρεμότητα παράδοσης δύο τορπιλακάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL