Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Πέδρο Σάντσεθ για πτώση τιμών: / Πέδρο Σάντσεθ για πτώση τιμών: Σκληρή κριτική εναντίον αλυσίδων τροφίμων και ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέδρο Σάντσεθ για πτώση τιμών: / Πέδρο Σάντσεθ για πτώση τιμών: Σκληρή κριτική εναντίον αλυσίδων τροφίμων και ΗΠΑ

«Ο μικρός και μεσαίος αγρότης βλέπει τις τιμές να πέφτουν, να πέφτουν, να πέφτουν και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο για την κυβέρνηση», προειδοποίησε ο Πέδρο Σάντσεθ, ζητώντας από τους υπεύθυνους των μεγάλων αλυσίδων διανομής «να κάνουν την αυτοκριτική τους» γιατί δημιουργούν προβλήματα «στο μέλλον του αγροτικού τομέα», ενώ στη Μαδρίτη ένα τμήμα από τους συγκεντρωμένους αγρότες έξω από το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων αποδοκίμασαν τον ηγέτη του φασιστικού Vox Αμπασκάλ.

«Είναι προφανές ότι οι μεγάλες αλυσίδες διανομής θα πρέπει να ξαναδούν τη θέση τους, να κάνουν μια αυτοκριτική. Θα πρέπει επίσης να εισάγουμε περισσότερους κανόνες για τη διαφάνεια για να υπερασπίσουμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, που αυτή τη στιγμή δυστυχώς βλέπουν τις τιμές να πέφτουν, να πέφτουν, να πέφτουν. Κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο για την κυβέρνηση», τόνισε ο Σάντσεθ από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε για να διαπραγματευτεί με την ευρωπαϊκή κυβέρνηση την ατζέντα της επόμενης συνόδου κορυφής και τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Για τον Σάντσεθ, «ο προϋπολογισμός που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση θα αντανακλά την ανάγκη στήριξης του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη χρησιμοποίηση των κοινοτικών πόρων συνοχής και ως δεύτερη προτεραιότητα την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με άξονα την άμεση πληρωμή των μικρών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων» από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και τους μεσάζοντες.

Ο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σκληρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη, αλλά ότι στοχεύει σε μια πρώτη λύση έως τις 20 Φεβρουαρίου για να υπάρξει ένας κοινοτικός προϋπολογισμός με μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική, με άξονα αρκετούς πόρους στα προγράμματα συνοχής, τη στήριξη και επιμόρφωση των νέων αγροτών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ψηφιοποίηση του τομέα.

Από τις Βρυξέλλες ο Σάντσεθ επιτέθηκε και στην αμερικανική αγροτική πολιτική. «Τα προβλήματα στον τομέα προέρχονται επίσης και από τις ποσοστώσεις και την εμπορική πολιτική που ακολουθούν ορισμένες μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ. Είναι φανερό ότι εμείς λέμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως θα πρέπει να αξιολογήσει το βάρος μιας κοινής αγοράς στην ήπειρό μας, που αντιπροσωπεύει πάνω από 500 εκατομμύρια άτομα. Κατά δεύτερον, υπάρχει η Κοινή Αγροτική Πολιτική και κατά τρίτο λόγο κάτι για το οποίο μιλήσαμε στο υπουργικό συμβούλιο και παρουσίασε ο υπουργός Γεωργίας, που είναι η διαμόρφωση των τιμών», κατέληξε ο Σάντσεθ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL