Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Την ώρα που μάρτυρας στην Προανακριτική επιβεβαιώνει: / Μάρτυρας στην Προανακριτική επιβεβαιώνει: Υπερτιμολογήσεις φαρμάκων επί Λοβέρδου - Γεωργιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την ώρα που μάρτυρας στην Προανακριτική επιβεβαιώνει: / Μάρτυρας στην Προανακριτική επιβεβαιώνει: Υπερτιμολογήσεις φαρμάκων επί Λοβέρδου - Γεωργιάδη

Την «ανωμοτί» κατάθεση της εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ζήτησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συνεχίζοντας την προσπάθεια υπονόμευσης της διερεύνησης του σκανδάλου Novartis.

Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να αφαιρεθεί η ευθύνη διερεύνησης του σκανδάλου από την Ελ. Τουλουπάκη, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με τη στήριξη της Ν.Δ., επιχειρεί να μειώσει την αξιοπιστία όσων η εισαγγελέας θα καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή. Παράλληλα ο Κωνσταντίνος Ράνος, πρώην μέλος της επιτροπής τιμών φαρμάκων, επιβεβαίωσε υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και υπουργικές παρεμβάσεις για τις τιμές φαρμάκων επί Ανδρέα Λοβέρδου και Άδωνι Γεωργιάδη.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε με γραπτό του αίτημα προς τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής η Ελ. Τουλουπάκη να εξεταστεί χωρίς όρκο, δηλαδή ως ύποπτη, «επειδή από τις έως σήμερα εργασίες της Επιτροπής έχουν προκύψει ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων» από αυτήν. Το αίτημα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υποστήριξε κι ο Θάνος Πλεύρης από τη Ν.Δ. ζητώντας να αλλάξει η πράξη κλήτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα θυμίζοντας ότι άμεσα εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis, όπως ο Κώστας Φρουζής κι ο Νίκος Μανιαδάκης, κλήθηκαν και κατέθεσαν ως απλοί μάρτυρες κι όχι ως ύποπτοι. «Ό,τι θέλουμε λέμε; Η Επιτροπή που κάλεσε εδώ τον Φρουζή ως μάρτυρα σκέφτεται αν θα καλέσει την εισαγγελέα ως κατηγορούμενη;» φέρεται να αναρωτήθηκε σε έντονο ύφος ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Προσπάθεια να πληγεί η αξιοπιστία της Τουλουπάκη

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συνεχίζει την εκδικητικότητά του προς την Ελ. Τουλουπάκη για την άσκηση δίωξης προς τον Αν. Λοβέρδο μετά τις αποτυχίες να εξαιρεθεί από τη διερεύνηση του σκανδάλου και να της αφαιρεθεί η δικογραφία. Την ίδια ώρα, η διερεύνηση συνεχίζεται και για τον Άδ. Γεωργιάδη.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρθηκαν και στις δικονομικές πτυχές του αιτήματος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που επιδιώκει να μειώσει την αξιοπιστία της κατάθεσης της Ελ. Τουλουπάκη. Ακόμα επισήμαναν ότι η Προανακριτική Επιτροπή έχει αρμοδιότητα για διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων κι όχι δικαστικών.

Υπουργικές παρεμβάσεις

Παράλληλα, ο Κ. Ράνος, που υπηρέτησε στην επιτροπή τιμών φαρμάκων μεταξύ 2011 και 2014, επιβεβαίωσε την κατάθεση που είχε δώσει στη Δικαιοσύνη με επιβαρυντικά στοιχεία για τις τιμές των φαρμάκων κατά τις υπουργικές θητείες του Ανδ. Λοβέρδου και του Άδ. Γεωργιάδη. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις από την μεριά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν άλλαξε την κατάθεσή του κι επέμεινε ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση για να καταθέσει όσα κατέθεσε.

Ο Κ. Ράνος μετέφερε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό επέμβασης του Άδ. Γεωργιάδη στη διαμόρφωση των τιμών φαρμάκων. Συγκεκριμένα, όπως κατέθεσε, η επιτροπή τιμών είχε καταλήξει ομόφωνα να κοπούν από το δελτίο τιμών 30 φάρμακα συμφερόντων Novartis. Όταν ο Μπάμπης Καραθάνος, σύμβουλος του Άδ. Γεωργιάδη, τον ενημέρωσε για την εξέλιξη, ο πρώην υπουργός Υγείας εισέβαλε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η επιτροπή κι απαίτησε: «Τι είναι αυτά, θέλω άλλη απόφαση». Μετά από αυτήν την παρέμβαση, τα μέλη της επιτροπής άλλαξαν τη θέση τους, με την εξαίρεση του Κ. Ράνου.

Επιβεβαίωση του κομβικού ρόλου Μανία στη διαμόρφωση των τιμών

Ο Κ. Ράνος περιέγραψε και τον κομβικό ρόλο του Νίκου Μανία στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων, ρόλο που ο Ανδ. Λοβέρδος είχε επιχειρήσει να υποβαθμίσει. «Τις τιμές τις ετοίμαζε ο Μανίας και του παρεχόταν προστασία να μην τις δει κανείς» φέρεται να κατέθεσε ο Κ. Ράνος παρατηρώντας ότι οι επισημάνσεις του ίδιου για τις τιμές των φαρμάκων δεν εισακούγονταν από τις κυβερνήσεις της περιόδου.

Μάλιστα, ο Κ. Ράνος ανέφερε ότι επί υπουργίας Ανδ. Λοβέρδου το δελτίο τιμών φαρμάκων που εκδόθηκε στις 4.8.2011 αύξησε κατά 527,7 εκατ. ευρώ την ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα. Κι αυτό ενώ η Ελλάδα είχε την υψηλότερη κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στην Ε.Ε. και την τρίτη στον κόσμο, πίσω από ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Επιχείρηση "πλυντήριο" ανοιχτών υποθέσεων η κατάθεση για το... "Noor 1"

Την ίδια ώρα στην Προανακριτική Επιτροπή κατατέθηκαν οι καταθέσεις του Μάκη Γιαννουσάκη και της πρώην συζύγου του, με τις οποίες αναιρούνται παλαιότερες καταθέσεις για εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση "Noor 1". Στις καταθέσεις, που λήφθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ο Μ. Γιαννουσάκης επιχειρεί να εμπλέξει τον Δ. Παπαγγελόπουλο και σε αυτήν την υπόθεση υποστηρίζοντας ότι, μέσω του ανακριτή Παναγιώτη Χριστοφορίδη, είχε υποσχεθεί ότι «θα ρυθμίσει όλα τα θέματά μου». Δηλαδή θα του παρείχε προστασία στις φυλακές και ευνοϊκή ποινική μεταχείριση εφόσον ενέπλεκε τον «απολύτως αθώο» εφοπλιστή στην υπόθεση.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν ότι η εμπλοκή της υπόθεσης "Noor 1" στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δ. Παπαγγελόπουλο έχει στόχο η Επιτροπή να αξιοποιηθεί ως «πλυντήριο» για όλες τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με την κυβέρνηση.

Καταθέτει αύριο η εισαγγελέας Γ. Τσατάνη

Στο ίδιο κλίμα «πλυντηρίου» υποθέσεων, στην Προανακριτική Επιτροπή θα καταθέσει αύριο η Γεωργία Τσατάνη. Η εισαγγελέας είχε υποστηρίξει ότι είχε δεχτεί πιέσεις και απειλές από τον Δ. Παπαγγελόπουλο να επιστρέψει τη δικογραφία της υπόθεσης Βγενόπουλου στην τότε εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου.

Η Προανακριτική Επιτροπή θα συζητήσει επίσης και τη λίστα των μαρτύρων που θα εξεταστούν στη συνέχεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει να ξανακληθεί ως μάρτυρας ο Γιάννης Αγγελής μετά τη νέα κατάθεσή του για υποτιθέμενη προσπάθεια να μπει ο Αντώνης Σαμαράς στη φυλακή πριν από τις εκλογές, παρότι η δικογραφία για τον πρώην πρωθυπουργό είχε τεθεί στο αρχείο πριν από τις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL