Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ξεκινάει πιλοτικά από το "Αττικόν" - Β. Κικίλιας: Άλλο δημόσια Υγεία και άλλο κρατική Υγεία * Σε αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος καλεί το Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο / Η κυβέρνηση προχωράει στα κρυφά στην υλοποίηση των ΣΔΙΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινάει πιλοτικά από το "Αττικόν" - Β. Κικίλιας: Άλλο δημόσια Υγεία και άλλο κρατική Υγεία * Σε αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος καλεί το Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο / Η κυβέρνηση προχωράει στα κρυφά στην υλοποίηση των ΣΔΙΤ

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» θα είναι το ένα από τα τρία νοσοκομεία όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το σχέδιο των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή διοικητών της ΥΠΕ και του νοσοκομείου.

«Είμαστε όλοι δεσμευμένοι να εργαστούμε σκληρά προς όφελος του Έλληνα ασθενή» έγραψε στο Twitter ο Β. Κικίλιας ανακοινώνοντας το «Αττικόν» ως «το νοσοκομείο - πιλότο για αναβάθμιση και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων ΣΔΙΤ».

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας και του πρωθυπουργού, στόχος της κυβέρνησης είναι το επόμενο διάστημα να γίνει πιλοτική εφαρμογή των ΣΔΙΤ σε τρία νοσοκομεία του ΕΣΥ το "Αττικόν", όπως μάθαμε μέσω tweet, ένα ακόμη πιο μικρό νοσοκομείο της Αττικής και ένα νοσοκομείο της περιφέρειας.

Τα μέλη της κυβέρνησης και οι υπουργοί Υγείας υποστηρίζουν ότι με τις ΣΔΙΤ θα τοποθετηθεί ακριβός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία και θα υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τους πολίτες σε επίπεδο δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικές κι οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια στη Βουλή, σύμφωνα με τις οποίες είναι «άλλο δημόσια Υγεία και άλλο κρατική Υγεία».

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Β. Κικίλιας, «είναι προφανές ότι, αν μπορώ να έχω, για παράδειγμα, έναν αξονικό τομογράφο, έναν μαγνητικό τελευταίας τεχνολογίας που να κοστίσει στον ΕΟΠΥΥ η χρήση του, αλλά και στον Έλληνα φορολογούμενο, πολύ πιο λίγο από ό,τι κοστίζει τώρα και που να μπορεί να παρέχει πολύ πιο καλές υπηρεσίες και αυτή την υπηρεσία μπορώ να την αγοράσω από τον ιδιωτικό τομέα και άρα, ο γιατρός του ΕΣΥ, ο τεχνολόγος του ΕΣΥ, ο διοικητικός υπάλληλος, ο νοσηλευτής μπορεί να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, προφανώς θα το κάνω, όπως και γίνεται σε κάποιο βαθμό και στα νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ».

ΑΡΜΑ: Τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ θα μείνουν στα χαρτιά

Η υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν Υγείας πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας τονίζουν τα μέλη της παράταξης υγειονομικών Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο Αγώνα καλώντας το συνδικαλιστικό κίνημα, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν» και τους εργαζόμενους, την ΠΟΕΔΗΝ και την ΟΕΝΓΕ να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Μπορεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να μην προχωράνε τις αναγκαίες προσλήψεις που χρειάζεται η Υγεία, μπορεί να μην αυξάνουν τη χρηματοδότηση και να παρουσιάζονται προβλήματα, όμως την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών υγείας την έχουν σε άμεση προτεραιότητα και προχωρούν στην υλοποίησή του, όπως προβλέπεται και στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του ΑΡΜΑ.

"Ελπίζουμε, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), παρ' όλο που δεν το θέλει, έστω και για τα μάτια του κόσμου, να επιτελέσει τον θεσμικό της ρόλο και καθήκον" καταλήγουν τα μέλη του ΑΡΜΑ στην ανακοίνωσή τους.

Κ. Δραγώνας: Οι ΣΔΙΤ δεν ωφελούν το δημόσιο σύστημα Υγείας

Οι ΣΔΙΤ είναι ένας τρόπος μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων και εξεύρεσης κερδών, που ξεκίνησαν να υλοποιούνται αρχικά στις υποδομές και στη συνέχεια, με προεξέχουσες τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία, επεκτάθηκαν στα δημόσια αγαθά, όπως είναι η Παιδεία και η Υγεία, εξήγησε ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου «Αττικόν» Κ. Δραγώνας τονίζοντας ότι ήδη σε πολλές χώρες οι ΣΔΙΤ έχει αποδειχθεί πως δεν λειτουργούν προς όφελος του Δημοσίου και εγκαταλείπονται.

Ο Κ. Δραγώνας υπογράμμισε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργού περί ΣΔΙΤ κινούνται σε θολό τοπίο καθώς δεν έχει διευκρινιστεί, όπως αναφέρει, τι εννοούν και με ποιους όρους.

"Εμείς", αναφέρει ο Κ. Δραγώνας, "προχωρήσαμε πρόγραμμα" που υλοποιείται, αναβάθμισης του τεχνολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία από το πρόγραμμα της Περιφέρειας ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, από το ΕΣΠΑ αξίας 1.361.500 ευρώ, από τον εξωδικαστικό μηχανισμό της Siemens αξίας 2.147.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 417.000 ευρώ, από τη 2η ΥΠΕ συνολικής αξίας 1.056.000 ευρώ και από χρήματα του νοσοκομείου συνολικού ύψους 512.620 ευρώ".

"Τώρα η κυβέρνηση μιλά για ΣΔΙΤ χωρίς να έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις της. Εννοεί χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού, εννοεί δημιουργία εγκαταστάσεων και με τι όρους;" αναφέρει ο Κ. Δραγώνας υπογραμμίζοντας ότι "αυτό που διαφαίνεται από εκθέσεις και πορίσματα σε όλες τις χώρες" που εφαρμόστηκαν είναι ότι οι ΣΔΙΤ έχουν σταματήσει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL