Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ένας στους δύο δεν έχει εργασία στις παραγωγικές ηλικίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένας στους δύο δεν έχει εργασία στις παραγωγικές ηλικίες

Εντυπωσιακή είναι η επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του κοινοτικού Νότου το 2012, σύμφωνα με την τελευταία, τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν, για την αγορά εργασίας και την απασχόληση.

Σύμφωνα με την έκθεση, που βασίζεται στις επιδόσεις των κρατών-μελών, το 2012 η απασχόληση στην Ελλάδα υποχώρησε στο 55,3% του πληθυσμού ηλικίας 20-64 ετών, που ήταν και το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, καταγράφοντας μείωση της τάξης των 4,6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2011 και 11,6 μονάδων σε σύγκριση με το 2008 (ποσοστό απασχόλησης: 66,8%). Πρόκειται για μέγεθος που καθιστά ανέφικτη, εκ των πραγμάτων, την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για την Ελλάδα, να φθάσει, δηλαδή, η συνολική απασχόληση στο 70% το 2020. Την ίδια χρονιά (2012) στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας με 6,2%. Τη χώρα μας ακολουθούν η Πορτογαλία με μείωση 2,9% και η Ισπανία με 3%.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει στην ίδια έκθεση τις συστάσεις της για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, συστάσεις που μαρτυρούν, για μία ακόμη φορά, πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως «κολλημένη» στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της, όπως λ.χ. μέτρα για διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, φορολογικές μεταρρυθμίσεις φιλικές στην απασχόληση κ.λπ.

Μαζί με τις αστείες αυτές προτάσεις της, η Κομισιόν προτείνει την εισαγωγή, από την άνοιξη του 2014, ενός πίνακα μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται οι εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι ανισορροπίες και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα.

Επιμένει στη νεοφιλελεύθερη "καραμέλα" των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Η Κομισιόν επαναλαμβάνει, σε πολλά σημεία της έκθεσής της, τη γνωστή καραμέλα περί των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θυμίζοντας ότι υπάρχει και το κοινοτικό πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία», που έχει στόχο, υποτίθεται, την καταπολέμηση τη ανεργίας των νέων.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί σε αυτή την έκθεση η αναγνώριση της Επιτροπής για τα πρωτοφανή ποσοστά τής ανεργίας των νέων, ο μέσος όρος των οποίων για την Ένωση των 28 είναι της τάξης του 23%, αλλά για την Ελλάδα φθάνει το 63%, ενώ το 24,2% του πληθυσμού της κοινοτικής Ευρώπης αντιμετωπίζει πλέον ανοιχτά το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Κι όμως, μέσα σ' αυτή την τραγική κατάσταση, η απερχόμενη Επιτροπή Μπαρόζο, του χειρότερου ίσως προέδρου που έχει γνωρίσει η Κομισιόν τα τελευταία τριάντα χρόνια, δεν τολμάει, καθηλωμένη από τις εντολές για λιτότητα που παίρνει από τη Γερμανία, να αλλάξει περιεχόμενο και προσανατολισμούς στις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL