Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Εμβρυουλκός προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων η απλή αναλογική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμβρυουλκός προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων η απλή αναλογική

Η απλή αναλογική είναι εμβρυουλκός για μία προοδευτική διακυβέρνηση, τόνισε χθες ο Νίκος Βούτσης κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου. Ο πρ. πρόεδρος της Βουλής απάντησε και στις ανιστόρητες αναφορές Γεραπετρίτη, που συσχέτισε την απλή αναλογική με τον Χίτλερ, υπενθυμίζοντας ότι τα καλπονοθευτικά συστήματα (όπως το «τριφασικό») συνδέονται με τον διχασμό.

«Πολιτεύεστε με ένα μείγμα επιλεκτικής πολιτικής αμνησίας και ταυτόχρονα με παραγωγή φόβου και καταστροφολογίας» υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης και απάντησε στο επιχείρημα Γεραπετρίτη ότι η απλή αναλογική ήταν εναρμονισμένη με εθνικές καταστροφές. «Θυμόμαστε τα εκλογικά συστήματα των τελευταίων 80 ετών (π.χ. το ‘τριφασικό’), τις εκλογές βίας και νοθείας το 1961, την αποστασία πριν από τη δικτατορία. Αυτές είναι οι ιστορικές μνήμες του ελληνικού λαού. Πώς φτάσατε να πείτε για τη Βαϊμάρη και ότι ενδυναμώθηκε το φαινόμενο του φασισμού από την απλή αναλογική; Είναι εξωφρενικά πράγματα αυτά».

Ο Ν. Βούτσης επεσήμανε τον «φανατισμό» της Ν.Δ. κατά της απλής αναλογικής. «Προκαλεί κατάπληξη για ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου» σημείωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, «θα έχουν λειτουργήσει ως εμβρυουλκός προοδευτικών πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Και τότε θα είστε εσείς που θα μετανιώσετε».

Υπενθύμισε μάλιστα με νόημα το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά και πως, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφιζε μαζί με το Ποτάμι, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή άλλα κόμματα νομοσχέδια που αφορούσαν ζητήματα ελευθεριών, δημοκρατικών κατακτήσεων με τα οποία διαφωνούσαν οι ΑΝ.ΕΛΛ...

«Αλαζονεία μονοκομματικής, νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής διακυβέρνησης»

«Στην αλαζονεία της μονοκομματικής νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής διακυβέρνησης πρέπει να υπάρχει ζωντανός, ώριμος και ρεαλιστικός ο δρόμος της προοδευτικής λύσης» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως η Ν.Δ. «θεωρεί ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε μια ‘κανονικότητα’, δηλαδή στα ίδια με τα οποία θεσμικά, πολιτικά, οικονομικά και από πλευρά ήθους και ύφους της εξουσίας οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία».

Απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την απλή αναλογική το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο Ν. Βούτσης υπενθύμισε πως:

- «Δεν γνωρίζαμε ότι θα τελείωνε ο βίος της κυβέρνησης μετά από εφτά μήνες».

- «Έτσι κι αλλιώς οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ή όποτε κι αν γινόντουσαν θα διεξάγονταν με τον τότε ισχύοντα νόμο».

- Η κυβέρνηση έχασε την απαιτούμενη από το σύνταγμα ελάχιστη βάση των 120 βουλευτών για να νομοθετήσει, οπότε ήταν αναγκαστικός ο δρόμος της προσφυγής στις κάλπες.

Έβαλε στη θέση του τον Μ. Λαζαρίδη

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν ο πρ. πρόεδρος της Βουλής με τον βουλευτή της Ν.Δ. Μακάριο Λαζαρίδη, ο οποίος την Πέμπτη του απέδωσε την φράση «είναι καλοδεχούμενες οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής»! «Δες ξέρω αν εργαζόταν στην ‘Ομάδα Αλήθειας’, αλλά είναι προβληματικό να επανέρχονται τα fake news εκείνης της περιόδου. Δεν είχα πει ποτέ φυσικά ότι είναι καλοδεχούμενες οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, αλλά ακόμα και τώρα αυτά ακούμε» σχολίασε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL