Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
"Στρατηγική" επιλογή η σχέση με τη Σαουδική Αραβία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Στρατηγική" επιλογή η σχέση με τη Σαουδική Αραβία

Γέμισε κελεμπίες χθες το νεοκλασικό κτήριο του υπουργείου Εξωτερικών, όπου ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε τον ομόλογό του από τη Σαουδική Αραβία πρίγκηπα Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ. Ήταν η δεύτερη συνάντηση των δύο υπουργών μέσα σε ένα μήνα. “Είναι κι αυτό ένα βήμα στη διαρκή επικοινωνία μας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας”, όπως δήλωσε ο Δένδιας μετά. Επειδή οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, που έχουν αποκτήσει “μία ιδιαίτερη δυναμική”, είναι για την Ελλάδα “μια στρατηγική επιλογή”.

Αυτό που δεν έγινε γνωστό μετά από αυτή τη συνάντηση -ίσως περιμένουν να το ανακοινώσουν με πολλά ταρατατζούμ κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ριάντ στις αρχές του επόμενου μήνα- είναι εάν τελικά θα μεταφερθεί στη Σαουδική Αραβία μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot για την ενίσχυση της αεράμυνας των σεΐχηδων. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες drones από την - διαλυμένη από τον εμφύλιο - Υεμένη προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco. Και οι κακές γλώσσες λένε ότι τα drones τα πληρώνει το Ιράν. Ο πόλεμος στην Υεμένη, άλλωστε, είναι μεταξύ άλλων σύγκρουση Ριάντ - Τεχεράνης δι' αντιπροσώπων.

Η Σαουδική Αραβία ζήτησε βοήθεια από τους συμμάχους της στις ΗΠΑ κι αυτοί με τη σειρά τους... ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει το Ριάντ. Κι επειδή αυτή η κυβέρνηση είναι ένας “προβλέψιμος” σύμμαχος της Ουάσιγκτον, δυσκολεύεται να της χαλάσει το χατήρι. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την έμμεση εμπλοκή της Ελλάδας σε έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Κάτι που η χώρα είχε αποφύγει επιμελώς να κάνει τις τελευταίες δεκαετίες.

Ενδεχομένως η κυβέρνηση να έχει χάσει την ψυχραιμία της μετά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, όσο κι αν τη χαρακτηρίζουν παράνομη οι Ευρωπαίοι εταίροι, της εσχάτως και πάλι “κακιάς” Μέρκελ συμπεριλαμβανομένης. Κι έχει ποντάρει όλα τα λεφτά της στην προστασία των Αμερικανών -που δεν έχουν χαρακτηρίσει τη συμφωνία “παράνομη”, αλλά “προκλητική” και “αντιπαραγωγική”-, αλλά και στην επικράτηση του στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη.

“Άκυρες” οι συμφωνίες

Στο ίδιο... στρατόπεδο στον πόλεμο της Λιβύης είναι η Σαουδική Αραβία, η οποία “συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες” με τη χώρα μας, όπως είπε ο Δένδιας. Για να προσθέσει ότι το Ριάντ έχει επίσης την αντίληψη πως οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης είναι άκυρες και ανύπαρκτες. Και να καταλήξει λέγοντας ότι “συμφωνήσαμε με τον Σαουδάραβα συνάδελφό μου να λειτουργούμε από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL