Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Δρίτσας: Να μην επιδειχθεί σπουδή στην κύρωση της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δρίτσας: Να μην επιδειχθεί σπουδή στην κύρωση της συμφωνίας για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

Για την Ολομέλεια επιφυλάσσεται σχετικά με την τελική στάση του στο πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει την αναγκαιότητα να μην επιδειχθεί σπουδή για την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση να τηρήσει στάση επιφύλαξης, με δεδομένα όλα όσα συντελούνται στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

«Όταν μια κυρίαρχη χώρα παραχωρεί διευκολύνσεις σε μια άλλη χώρα, αυτό δεν πρέπει να αποτυπώνει ούτε κατ' υπόνοια ζήτημα σχέσης υποτέλειας ή ανισοτιμίας. Η αμοιβαιότητα είναι απαραίτητη και δεν είναι ζήτημα αφηρημένο και οι όροι καθορίζονται με βάση της εξελίξεις», είπε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε ότι η παραχώρηση διευκολύνσεων πρέπει να θέτει κάποιους στόχους. «Στην περίπτωσή μας, ήταν στόχος η ειρήνη. Η δική μας κυβέρνηση προχώρησε στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, με τρόπο ώστε να παραμείνει ο κανόνας της ετήσιας επανεξέτασης και επαναβεβαίωσης. Ακριβώς επειδή στην περιοχή μας υπάρχει ρευστότητα, και πολλά πράγματα επανακαθορίζονται, δείχνει πόσο εύστοχη ήταν η βούληση της δικής μας κυβέρνησης για ετήσια επανεξέταση. Επίσης, κατοχυρώθηκε η διοίκηση να είναι στα χέρια των ελληνικών στρατιωτικών αρχών», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Έγκαιρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανταποκριθούν με αμοιβαιότητα, δεν θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή το πρωτόκολλο, πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Δεν το έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ήταν λάθος. Η σπουδή που εκδηλώνεται αυτήν τη στιγμή δεν είναι ό,τι το καλύτερο».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, εξάλλου, ότι εκκρεμεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εμπλακούμε σε κλιμακούμενες εντάσεις και η χώρα μας, από χώρα λύσης να γίνει χώρα-μέρος του προβλήματος. Να ακυρωθεί κάθε σκέψη σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας και για τη στάση του κόμματός του στο πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας επισήμανε: «Επιφυλασσόμαστε. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες όπου και οι ΗΠΑ ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL