Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Επίκαιρη ερώτηση Χ. Γιαννούλη για την παύση λειτουργίας του Ξενώνα «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίκαιρη ερώτηση Χ. Γιαννούλη για την παύση λειτουργίας του Ξενώνα «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» είναι ο μοναδικός ξενώνας επείγουσας φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα που φροντίζει κακοποιημένα παιδιά μετά από εισαγγελική παραγγελία και ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, έκλεισε την πόρτα του σε νέες εισαγωγές παιδιών, αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθεί στα σχετικά αιτήματα της εισαγγελίας Ανηλίκων. Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης, αναφορικά με το αβέβαιο μέλλον του σπιτιού της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο βουλευτής ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστούν για το 2020 οι απαραίτητες πιστώσεις για τη λειτουργία του ξενώνα καθώς και να καλυφθούν οι υπόλοιπες δαπάνες του 2019 που αφορούν μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ, θέρμανση, τηλεπικοινωνίες).

Παρατίθεται ολόκληρη η Ερώτηση του Χ. Γιαννούλη

Θέμα: Παύση λειτουργίας του Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών και Εφήβων σε κίνδυνο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης

Ο Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Παιδιών και Εφήβων σε κίνδυνο «Το Σπίτι της ΑΡΣΙΣ», που λειτουργεί στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να κλείσει λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησής του από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση του υπουργείου είναι στα 80.000 ευρώ, όταν το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ξενώνα της ΑΡΣΙΣ είναι 265.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις και να συσσωρεύονται χρέη.

Το «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ» είναι ο μοναδικός ξενώνας επείγουσας φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα που φροντίζει κακοποιημένα παιδιά μετά από εισαγγελική παραγγελία και ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, έκλεισε την πόρτα του σε νέες εισαγωγές παιδιών, αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθεί στα σχετικά αιτήματα της εισαγγελίας Ανηλίκων.

Λειτουργεί από το 2007 χρηματοδοτούμενο από κονδύλια του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ από το 2019 η υποχρέωση χρηματοδότησης μεταφέρθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την κάλυψη ωστόσο μόνο του 12% του ετήσιου κόστους λειτουργίας. Κατόπιν επίσκεψης της αρμόδιας Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη δομή και δέσμευσής της για λύση του προβλήματος, το τελικό εγκριθέν ποσό ανήλθε στο 30% του ετήσιου κόστους για το 2019, ωστόσο για το 2020 δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή δέσμευση υποστήριξης του ξενώνα, παρά τα επανειλημμένα ερωτήματα που έχουν τεθεί προς το αρμόδιο Υπουργείο.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστούν για το 2020 οι απαραίτητες πιστώσεις για τη λειτουργία του ξενώνα καθώς και να καλυφθούν οι υπόλοιπες δαπάνες του 2019 που αφορούν μισθοδοσία και λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ, θέρμανση, τηλεπικοινωνίες).

Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Γιαννούλης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL