Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Προκάλυμμα για τον αποκλεισμών δικαιούχων επιδομάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προκάλυμμα για τον αποκλεισμών δικαιούχων επιδομάτων

Υπέρ του επιδόματος γέννησης των 2.000 ευρώ τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στηλιτεύοντας παράλληλα την προσπάθεια της κυβέρνησης να το χρησιμοποιήσει ως «προκάλυμμα» για τον αποκλεισμό χιλιάδων δικαιούχων από τρία βασικά επιδόματα: το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. «Σας καλωσορίζουμε στη λογική των παροχών και επιδομάτων, που τόσο κατασυκοφαντήσατε προεκλογικά», σχολίασε δηκτικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου. Την ίδια ώρα, τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας έσπευδαν να υπερασπιστούν τους περιορισμούς που προωθούν για τη λήψη των επιδομάτων από μετανάστες.

«Τα επιδόματα και οι παροχές είναι η ουσιαστική παρέμβαση του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων. Δεν υπάρχει κοινωνία ισοτιμίας και ισονομίας, χωρίς τις κοινωνικές παροχές» υπογράμμισε η Θ. Φωτίου τονίζοντας παράλληλα την αναπτυξιακή διάσταση των επιδομάτων και τη συμβολή τους στην ενίσχυση της ζήτησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Θ. Φωτίου σημείωσε ότι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί «θεμέλιου της δημογραφικής πολιτικής της χώρας» «γελοιοποιούν τη δημογραφική πολιτική που πρέπει να αποκτήσει η χώρα».

Η Θ. Φωτίου ζήτησε το επίδομα γέννησης να καταβάλλεται εφάπαξ κι όχι σε δύο δόσεις, καθώς και να δίνεται σε όλα τα παιδιά, χωρίς διαχωρισμό με βάση την καταγωγή των γονιών τους. Η Θ. Φωτίου επισήμανε ότι πίσω από το θετικό αυτό μέτρο η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τον περιορισμό των δικαιούχων άλλων επιδομάτων, που πραγματικά βοηθούν το δημογραφικό πρόβλημα και καταπολεμούν την υπογεννητικότητα. Η Θ. Φωτίου εκτίμησε ότι με τη μείωση των δικαιούχων εξοικονομούνται περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στην κάλυψη «τρυπών» του προϋπολογισμού του ασφαλιστικού.

Αντιπαιδαγωγικά μέτρα

Η Θ. Φωτίου χαρακτήρισε την κατάργηση επιδομάτων αν έστω και ένα από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών μέτρο «τιμωρητικό, αντιπαιδαγωγικό, αντιεκπαιδευτικό», που προσκρούει μάλιστα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Η Θ. Φωτίου αντιπαρέβαλε τις προβλέψεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τους δικαιούχους ΚΕΑ και τη σχολική διαρροή, που δεν είχαν ως στόχο την τιμωρία, αλλά τον σεβασμό του δικαιώματος του παιδιού στη μόρφωση.

Απαράδεκτος διαχωρισμός

Η Θ. Φωτίου κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι «διαχωρίζετε απαράδεκτα τα παιδιά, ανάλογα με την καταγωγή των γονιών τους, προκειμένου να λάβουν οι γονείς τους τα τέσσερα επιδόματα», εκτιμώντας ότι το κίνητρο της Ν.Δ. είναι «να χαϊδέψετε τα αυτιά του ακροδεξιού σας ακροατηρίου, αυτού του οποίου σας έφερε στην εξουσία». Η Θ. Φωτίου σχολίασε ότι η απροθυμία της κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά τον κατώτατο μισθό δεν βοηθά στο δημογραφικό πρόβλημα, παρά την υποτιθέμενη ευαισθησία της Ν.Δ. για το ζήτημα.

Ξενοφοβική ρητορική Βρούτση

Στην ξενοφοβική ρητορική κατέφυγε ο Γιάννης Βρούτσης προκειμένου να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε ότι «αυτό που πληρώνει ο ελληνικός λαός με τη φορολογία, που πηγαίνουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντίρρηση, διότι λέει ‘οριζόντια, όλοι ανεξέλεγκτα, χωρίς κανέναν περιορισμό 2.000 ευρώ’” υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που θέτει η κυβέρνηση καλύπτονται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Εξίσου λαϊκίστικοι ήταν κι οι ισχυρισμοί του Γ. Βρούτση για την τιμωρητική λογική της στέρησης επιδομάτων από οικογένειες λόγω της σχολικής διαρροής. Ο Γ. Βρούτσης έκανε λόγο για «συνειδητούς γονείς που στερούν τα παιδιά τους από τη γνώση και τα οδηγούν στην κοινωνική εξαθλίωση και στην κοινωνική απομόνωση» και υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, με άλλη οπτική, είπε ‘ανεξέλεγκτα όλοι’».

Ισχυρισμοί της Δ. Μιχαηλίδου

Η υφυπουργός Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για το δημογραφικό ακολουθούν τις υποδείξεις του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό. Η Δ. Μιχαηλίδου υποστήριξε ότι το... 99% των πολιτών είναι εν δυνάμει δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης και υπεραμύνθηκε του ισχυρισμού ότι αποτελεί ουσιαστική συμβολή για την απόφαση του ζευγαριού να τεκνοποιήσει.

Η Δ. Μιχαηλίδου υπερασπίστηκε κι αυτή τη διασύνδεση των επιδομάτων με τη σχολική διαρροή υποστηρίζοντας ότι «είναι ένα ουσιαστικό μέτρο κατά των κοινωνικών αποκλεισμών». Όσον αφορά την αύξηση του ορίου μόνιμης παραμονής στη χώρα προκειμένου μετανάστες να λάβουν κοινωνικά επιδόματα, η Δ. Μιχαηλίδου ισχυρίστηκε ότι η αύξηση από τα 5 στα 12 χρόνια είναι απαραίτητη ώστε «να αναπτυχθεί ένας ιδιωτικός δεσμός μεταξύ ενός πολίτη τρίτης χώρας στη χώρα μας και της Πολιτείας και του κράτους».

Χρειάζεται συνολική πολιτική

«Εάν δεν ξέρετε πόσες μέρες μετά τη γέννα μπορούν να καλύψουν αυτά τα 2.000 ευρώ, θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο να το μάθετε» επισήμανε στους βουλευτές της Ν.Δ. η Ειρήνη Αγαθοπούλου επικρίνοντας την προσπάθειά τους να εμφανίσουν το επίδομα γέννησης ως καθοριστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. «Το δημογραφικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποσπασματικές πολιτικές, τύπου επιδόματος, αλλά θέλει μια συνολική πολιτική, η οποία θα στηρίζει την οικογένεια, τις μονομελείς και τις διμελείς οικογένειες, αλλά πολύ περισσότερο τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες» σημείωσε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: "Δειλό"

Όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν για τη στάση τους έναντι του νομοσχεδίου. Ο Γ. Μουλκιώτης από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. χαρακτήρισε το επίδομα γέννησης «δειλό» μέτρο ζητώντας συνολικότερη δημογραφική πολιτική.

ΚΚΕ: "Υποκρισία"

«Υποκριτικό» χαρακτήρισε ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων για το δημογραφικό, την ώρα που ψηφίζουν αντιλαϊκά μέτρα.

Ελλ. Λύση: "Μόνο για Έλληνες"!

Το επίδομα γέννησης να δίνεται μόνο σε Έλληνες ζήτησε η Μαρία Αθανασίου από την Ελληνική Λύση.

ΜέΡΑ25: Επίφαση λύσης

Για «επίφαση λύσης» έκανε λόγο η Μαρία Απατζίδη από το ΜέΡΑ25 ζητώντας μόνιμες λύσεις στα εργασιακά ζητήματα και τα ζητήματα κοινωνικού κράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL