Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Χρ.Σπίρτζης: Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και θα στείλουν τη ΝΔ στην αντιπολίτευση (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρ.Σπίρτζης: Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και θα στείλουν τη ΝΔ στην αντιπολίτευση (Video)

Την πεποίθησή του ότι οι επόμενες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, θα έχουν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο τομεάρχης Εσωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Σπίρτζης, κατά την τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής που εξετάζει τον εκλογικό νόμο.https://www.youtube.com/embed/ab2Ybo1Bwrk

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο τόνισε πως: «εμείς μένουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου, στηρίζουμε την απλή αναλογική, η πόρτα μας είναι ανοικτή για την εύρεση πολιτικών συγκλίσεων και αυτό είναι ειλικρινές και, σε αντίθεση με εσάς, το έχουμε αποδείξει».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, χωρίς καλπονοθευτικές πριμοδοτήσεις και θα συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση από την επόμενη Βουλή που θα σας στείλει, για μια ακόμη φορά, μια και καλή στην αντιπολίτευση».

«Θεωρώ ότι βάζετε σε περιπέτεια και τη χώρα και το πολιτικό σύστημα, σε εποχές που δεν επιτρέπεται» τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης σημειώνοντας ότι «το πραγματικό δίλημμα δεν είναι η δήθεν κυβερνησιμότητα που οδηγεί σε καλπονοθευτικά συστήματα και σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, είναι η Ελλάδα της συνεργασίας έναντι της Ελλάδας της χρεωκοπίας. Η Ελλάδα της πραγματικής κοινωνικής πλειοψηφίας έναντι του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στην πολύπλευρη κρίση».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για επικοινωνιακό δυισμό αφού «Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή η κυβέρνηση μιλάει για πολιτικές συγκλίσεις, Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο πολώνει το κλίμα. Μεσολάβησαν μόνο πέντε ημέρες από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής και επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο όσα είχαμε αναφέρει την προηγούμενη Τετάρτη».

«Η δική σας πολιτική καταργεί την απλή αναλογική και φέρνει τη θεσμοθέτηση ενός εκλογικού νόμου που αλλοιώνει τη βούληση του ελληνικού λαού, μετατρέπει την κοινωνική πλειοψηφία σε κοινοβουλευτική μειοψηφία και συνήθως οδηγεί σε μονοκομματικές κυβερνήσεις» είπε ακόμη ο Χρήστος Σπίρτζης.

Παράλληλα, αναρωτήθηκε: «αφού όπως συνέχεια λέει ο κύριος Θεοδωρικάκος δεν θα γίνουν εκλογές το 2020 για ποιον λόγο δώσατε μόνο ένα σαββατοκύριακο για διαβούλευση; Γιατί δεν δώσατε μία εβδομάδα για να γίνει μια διακομματική επιτροπή ώστε να συζητηθεί το σχέδιο νόμου;»

«Στο νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων υπήρξε τραπέζι διαλόγου, αμοιβαίες υποχωρήσεις και ψηφίστηκε από 288 βουλευτές. Γιατί δεν επιχειρήσατε το ίδιο και στο σχέδιο νόμου για την εκλογή βουλευτών; Με το άλλοθι της δήθεν κυβερνησιμότητας (αν και ξεχνάτε την κυβέρνηση Σαμαρά, ρωτήστε τον κύριο Γεωργιάδη, τον κύριο Βορίδη, τον κύριο Πλεύρη να σας πουν) γυρνάτε στην παλαιολιθική εποχή και πριμοδοτείται με 50 έδρες το πρώτο κόμμα. Αφαιρείτε 50 έδρες από αυτό που έχει διατάξει ο ελληνικός λαός» τόνισε ο ίδιος.

«Ο δογματισμός της ΝΔ αρνείται να δεί τα προβλήματα του εκλογικού νόμου»

«Διάβασα ένα άρθρο του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργου Σωτηρέλη τον οποίο δεν φαντάζομαι να θεωρείτε ότι και αυτός είναι ένας δογματικός κομμουνιστής που θέλει την ακυβερνησία στη χώρα.

» Το αποκορύφωμα του κυβερνητικού πατερναλισμού, που βάλλει ευθέως κατά της συνταγματικής μας τάξης είναι η επανάληψη της δυσμενούς μεταχείρισης των συνασπισμών απέναντι σε «αυτοτελή» κόμματα".  "Το εκλογικό σύστημα της ΝΔ παραβιάζει το Σύνταγμα και βιάζει τη Δημοκρατία», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αναφορές σε συγκεκριμένα σημεία του εκλογικού νόμου για τα οποία έχουν γνωμοδοτήσει ο Αριστόβουλος Μάνεσης, ως Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, ο Δήμητρης Τσάτσος, ο Παπαδημητρίου, ο Αλιβιζάτος, π Παντελής, ο Βενιζέλος, ο Χρυσόγονος, ο Ανθόπουλος, ο Καϊδατζής.

» Όλοι αυτοί οι Συνταγματολόγοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται και το ξέρει ο δογματισμός της Νέας Δημοκρατίας και το ξέρει ο δογματισμός της Νέας Δημοκρατίας με το πριν των 50 εδρών;

» Και λέει παρακάτω το ίδιο άρθρο για κάτι που θα ταλαιπωρήσει τη χώρα σε σχέση με την κλιμακωτή επιδότηση ότι δεν υπάρχει ο σεβασμός της δημοκρατικής αρχής της ισότητας της ψήφου γιατί το Σύνταγμά μας και όλα τα δημοκρατικά Συντάγματα δεν αναγνωρίζουν κανενός είδους πρωτοκαθεδρία εξ ορισμού στο πρώτο κόμμα. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε δίνονται διερευνητικές εντολές και στο δεύτερο και στο τρίτο κόμμα με ανοικτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης και χωρίς το πρώτο, όπως συνέβη στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο στην Πορτογαλία».

«Τα νέα ευρύματα από τη δράση του "επιτελικού" κράτους»

Στη συνέχεια, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε τα νέα ατοπήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε μια σειρά από τομείς αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε: «σε κυβερνήσεις σαν την σημερινή στις οποίες οδηγούμαστε από την ενισχυμένη αναλογική, σε κυβερνήσεις που υπερισχύει η ενός ανδρός αρχή με άλλοθι το επιτελικό κράτος, έχουμε διαρκώς νέα ευρήματα».

«Αξιοκρατικό σύστημα για προέδρους της ΟΝΝΕΔ - Μητρώο "γαλάζιων" παππούδων»

«Στο νοσοκομείο της Άρτας μπήκε ο άριστος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πρέβεζας και στο νοσοκομείο της Πρέβεζας ο άριστος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Άρτας. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στη Νέα Δημοκρατία που έχει ένα αξιοκρατικό σύστημα στους προέδρους της ΟΝΝΕΔ ανά την επικράτεια. Την ίδια στιγμή ο κύριος Βρούτσης θα φέρει προς ψήφιση τροπολογία ώστε να μπορούν να διορίζονται συνταξιούχοι σε θέσεις συμβούλων υπουργών χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη τους. Πάνε περίπατο οι εξαγγελίες για μητρώο αρίστων στελεχών, το έχετε μετατρέψει σε μητρώο γαλάζιων παιδιών και τώρα το μετατρέπετε σε μητρώο γαλάζιων παππούδων».

«Στο προσφυγικό συνεχίζετε με δογματική αντίληψη με ακροδεξιές οπτικές»

«Παρά την ομολογία αποτυχίας σας στο προσφυγικό και στο επιτελικό κράτος, συνεχίζετε την αρχική δογματική αντίληψη με ακροδεξιές οπτικές. Κλειστά κέντρα φυλάκισης και όχι φιλοξενίας, μετατροπή του προσφυγικού σε μεταναστευτικό, καμία συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση. Αναρωτιέμαι τι θα λέγατε αν ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι δεν ήταν εκλεκτοί σας αλλά εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση σας αποτελεί προσβολή στην ιστορία μας, στον απόδημο Ελληνισμό και στο ελληνικό προσφυγικό στοιχείο. Εδώ πρέπει να θυμηθείτε την ιστορία των παππούδων μας από τη Σμύρνη, τον Πόντο, την Πόλη, την Αίγυπτο, όχι στους μετακλητούς των υπουργών». 

«Τρόμος και πάταξη - Κάνατε οδό Στουρνάρη την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα»

«Η μονοκομματική σας κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα "νόμος και τάξη". Για να τερματίσει μια κατάληψη εισβάλει, δέρνει και κυρίως λασπώνει μια οικογένεια που η μαύρη τύχη της την έφερε να ζει δίπλα στην κατάληψη. Για να δείξει τη στιβαρότητά της, κυρίως, στη νεολαία ξεβρακώνει ανθρώπους και εισβάλει σε κέντρο διασκέδασης τρομοκρατώντας όλους όσοι ήταν εκεί. Κάνατε οδό Στουρνάρη όλη την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Οι κλοπές σε όλη τη χώρα έχουν αυξηθεί σε απίστευτο βαθμό, πηγαίντε μια βόλτα στην Ανατολική Αττική, στις Αφίδνες, στον Ωρωπό, στις Αχαρνές.

» Επειδή μιλάμε για τις τελευταίες πέντε ημέρες αφού είστε φοβερά παραγωγικοί σε αυτούς τους τομείς ας μην συζητήσουμε για τους πυροβολισμούς σε κεντρικά σημεία των πόλεων αλλά εκεί που γευμάτισε μία ημέρα πριν ο στρατηγός Χαφτάρ και που χιλιάδες συμπολίτες μας τρώνε με τα παιδιά τους έγιναν δολοφονίες. Δεν σας ενδιαφέρει η ασφάλεια των πολιτών αλλά η αναμέτρηση ακραίων πολιτικών χώρων ή εκφράσεων και οδηγήσατε την Αστυνομία και την Πολιτεία να αντικαθιστά την ακροδεξιά σε αυτήν την αναμέτρηση. Και αυτό φάνηκε και με τον τρόπο που χειριστήκατε το θέμα του Γερμανού δημοσιογράφου. Δεν μπορεί να μην κάνει τη δουλειά της η Αστυνομία και να ασχολείται με τις καταλήψεις, τα κανάλια και την επιβολή του δόγματος "τρόμος και πάταξη"».

«Οι πολιτικές των μνημονίων δεν έβαλαν μυαλό στη ΝΔ»

«Οι επιπτώσεις των μονοκομματικών κυβερνήσεων στην οικονομία είναι γνωστές. Από εσάς πτωχεύσαμε, δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε είχαμε απλή αναλογική. Το κεντρικό επιχείρημα της ΝΔ υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων - ξεχνώντας τις δικές σας ιδεολογικές αρχές, τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έλεγε ότι οι στρατηγικοί τομείς πρέπει να είναι δημόσιοι - είχε ένα καμάρι, την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Δεχόταν ορυμαγδό πυρών όποιος τολμούσε να πει κάποιος κάτι για το καμάρι σας.

» Τα σημερινά αποτελέσματα για το καμάρι σας τα ξέρετε. Εχουμε μηδενική παρέμβαση στις τηλεπικοινωνίες στα Βαλκάνια, χαμηλότατο κύκλο εργασιών για τη χώρα, έχει μετακομίσει ο ελληνικός δορυφόρος, έχουμε εργαζομένους πολλών ταχυτήτων. Απορώ, δεν έχετε βάλει καθόλου μυαλό από τις πολιτικές των μνημονίων; Εσείς υπηρετείτε το μνημόνιο 1, 2, 3, 4, 5 και 6 αυτή τη στιγμή, είναι αυτό που έλεγε ο κύριος Γεωργιάδης να μην του κλέψουν τη δόξα. Ξηλώσατε το εργασιακό πλαίσιο και βλέπετε άμεσα τα αποτελέσματα όχι μόνο στον ΟΤΕ αλλά και στις τράπεζες, σε μεγάλες βιομηχανίες, στα ΕΛΤΑ, παντού. Τι να πει κανείς για το ρεκόρ απολύσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη δραματική μείωση των προστίμων για την υπερωριακή απασχόληση. Πάλι πίσω...»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL