Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Αμετανόητος ο Κυρ. Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό - προσφυγικό - κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά επέμεινε στην πολιτική του * "Όποιος μας ακούει και γνωρίζει ότι δεν είναι πρόσφυγας να μην έρθει, να γυρίσει πίσω" / "Ουδείς αλάθητος", αλλά "η πολιτική μας είναι σωστή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμετανόητος ο Κυρ. Μητσοτάκης για το μεταναστευτικό - προσφυγικό - κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά επέμεινε στην πολιτική του * "Όποιος μας ακούει και γνωρίζει ότι δεν είναι πρόσφυγας να μην έρθει, να γυρίσει πίσω" / "Ουδείς αλάθητος", αλλά "η πολιτική μας είναι σωστή"

"Ουδείς αλάθητος" σημείωσε για την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Alpha), επισημαίνοντας ωστόσο σε αντιφατικούς τόνους πως “εξακολουθώ να επιμένω ότι η πολιτική μας είναι σωστή. Κάνουμε αυτή τη διορθωτική κίνηση”!

Παράλληλα, “φόρμουλα” διαχείρισης των αντιδράσεων -λόγω των ανεκπλήρωτων προεκλογικών υποσχέσεων της Ν.Δ. στο προσφυγικό μέτωπο- αναζητά απεγνωσμένα η κυβέρνηση. “Όταν ολοκληρωθούν οι δομές, τότε θα αντιληφθούν όλοι την επιλογή μας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους των νησιών ότι η αλλαγή αυτή θα είναι τελικά προς όφελός τους” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Οι άνθρωποι στα νησιά έχουν φτάσει στο αμήν. Εκτός από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, υπάρχει και η εσωτερική αλληλεγγύη στη χώρα» ήταν το σαφές μήνυμα της Ντόρας Μπακογιάννη προς τους “γαλάζιους” περιφερειάρχες και δημάρχους που δημιουργούν προσκόμματα στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών.

“Το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αν με ρωτούσατε τότε και γνώριζα τα δεδομένα, δεν θα το καταργούσαμε” υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ενώ χθες το πρωί ο Στέλιος Πέτσας δεν δίστασε να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς “διόγκωσε το πρόβλημα γιατί δεν είχε τα σωστά συστατικά η πολιτική”!

Ο πρωθυπουργός, αποτυπώνοντας την ανώμαλη προσγείωση της κυβέρνησης στο προσφυγικό, πρόσθεσε ότι “όπου υπάρχουν λάθη και παραλείψεις θα διορθώνονται άμεσα. Προφανώς και θα μας ασκείτο κριτική και την καταλαβαίνω”.

Παράλληλα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, στρέφοντας το βλέμμα προς το Μαξίμου και τον Έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, σημείωσε (Θέμα FM) με νόημα πως “oλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης σημαίνει ότι το σύνολο της Επιτροπής μπαίνει στη μάχη, ότι αυτός που έχει τα κονδύλια συμμετέχει στην προσπάθεια”. Συμπλήρωσε δε ότι “διά της πειθούς και των επιχειρημάτων αλληλεγγύης η Ευρώπη απέτυχε. Μαζί με το καρότο χρειάζεται και μαστίγιο”.

Η κ. Μπακογιάννη, “φωτογραφίζοντας” την αναγκαιότητα πιο δυναμικών παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, σημείωσε ότι “πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα, όχι μόνο κατανόηση. Να υπάρξει συγκεκριμένη πολιτική απάντηση από την Επιτροπή στις χώρες εκείνες οι οποίες αρνούνται να προχωρήσουν στις βασικές τους υποχρεώσεις”.

Δεν πέρασε δε απαρατήρητο το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη “ακύρωσε” την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για “τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης” («Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις») επισημαίνοντας ότι πριν από τις εκλογές “το μεταναστευτικό δεν είχε την ίδια ένταση. Κανένας δεν μπορούσε να υπολογίσει τότε το μέγεθος των ροών που θα ακολουθούσαν. Με τα δεδομένα που είχαμε τότε, η Νέα Δημοκρατία είχε προχωρήσει σε έναν προγραμματισμό, εξου και το νομοσχέδιο που περάσαμε για το άσυλο”...

Μισαλλοδοξία Βελόπουλου

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, επιχειρώντας να “κερδοσκοπήσει” από τις αντιδράσεις των ακραιφνών δεξιών στις περιοχές που δέχονται το προσφυγικό βάρος, ισχυρίστηκε (ΑΝΤ1) σε μισαλλόδοξους τόνους ότι “οι λαθρομετανάστες κοστίζουν τον χρόνο 3 δισ. ευρώ”, καθώς “οι Έλληνες πληρώνουν για τον Ιμπραήμ και τον Χασάν”....

Δ. Βίτσας: Ομολογία αποτυχίας

“Με την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έξι μόλις μήνες μετά την κατάργησή του γίνονται δύο παραδοχές. Η μία είναι η παραδοχή ενός μεγάλου λάθους -το είχαμε επισημάνει από την αρχή- και η άλλη είναι παραδοχή αποτυχίας» υπογράμμισε (στο Κόκκινο) ο Δημήτρης Βίτσας.

Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στηλίτευσε το γεγονός ότι «η κυβέρνηση δεν δέχεται να αξιοποιήσει σειρά ‘καλών υπηρεσιών’ σε μία σειρά ζητήματα από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ”. Όπως εξήγησε, “ούτε μία φορά, ούτε ο κ. Χρυσοχοΐδης ούτε ο κ. Κουμουτσάκος πήραν ένα τηλέφωνο, να πουν ‘έχουμε αυτό το πρόβλημα, πείτε κι εσείς μία γνώμη’”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL