Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Απάντηση ΚΙΝ.ΑΛΛ. στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς / Απάντηση ΚΙΝ.ΑΛΛ. στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: Προφανώς μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση ΚΙΝ.ΑΛΛ. στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς / Απάντηση ΚΙΝ.ΑΛΛ. στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: Προφανώς μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική

Ο σχεδιασμός του Κυρ. Μητσοτάκη για διπλές εκλογές με “κάψιμο” της απλής αναλογικής και απώτερη επιδίωξη νέας αυτοδυναμίας αντί προγραμματικών συγκλίσεων, δημιουργεί έντονη ανησυχία στη Φ. Γεννηματά για τον ρόλο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην επόμενη μέρα. Έτσι η Χαρ. Τρικούπη, με αποδέκτη πρωτίστως τον πρωθυπουργό, διαμηνύει ότι “όποιος ανοίγει τον λάκκο του άλλου μπορεί να πέσει ο ίδιος μέσα” (σ.σ.: φρασεολογία που πρώτος χρησιμοποίησε μια μέρα νωρίτερα ο Κ. Πουλάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ) και αφήνει να εννοηθεί ότι με τη συμβολή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα μπορούσε να υπάρξει σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές, που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική.

Με τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανακοινώνει χθες, εσπευσμένα, την πρότασή του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Χαρ. Τρικούπη έχει πρώτα να λύσει τον γρίφο της στήριξης ή όχι της Αικ. Σακελλαροπούλου. Σήμερα το μεσημέρι στις 3 μ.μ. συνεδριάζουν από κοινού το Π.Σ. και η Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για να αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν.

Σε συνέχεια της προχθεσινής παρέμβασης της Φ. Γεννηματά ότι οι πολίτες στις εκλογές “θα ανοίξουν τον δρόμο για πραγματικά προοδευτικές λύσεις με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή”, ο Χρ. Πρωτόπαπας δήλωσε (ρ/σ News247): "Προφανώς πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή! Με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή”. Τόνισε δε πως οι πολίτες "έχουν τη γνώση και τη δύναμη με την ψήφο τους να ακυρώσουν" τα σενάρια Μητσοτάκη και πως "δεν θα αποδεχθούν εκβιαστικές λογικές". Η δήλωση Πρωτόπαπα έρχεται να αφήσει ανοιχτή -εκ μέρους της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη- την προοπτική να “καούν” οι σχεδιασμοί του Κυρ. Μητσοτάκη για “κάψιμο” της απλής αναλογικής και διπλές εκλογές.

Ούτε καν στοιχειώδης διάλογος

Η αλλαγή στάσης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχετίζεται με το γεγονός ότι η στρατηγική αυτή του Μ. Μαξίμου ενισχύεται δραματικά με την ψήφιση του συγκεκριμένου νέου εκλογικού νόμου, και μάλιστα σε τόσο πρώιμη στιγμή της διακυβέρνησης Ν.Δ. Η διακηρυγμένη πρόθεση και προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη για επιδίωξη αυτοδυναμίας με τον νέο εκλογικό νόμο επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνεχίζει να προχωρά παρακάμπτοντας τη Φ. Γεννηματά, παρά τις δημόσιες προσκλήσεις για συναινέσεις που του έχει απευθύνει για τα σημαντικά ζητήματα.

“Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης ούτε καν επιδίωξε τον στοιχειώδη διάλογο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων” σχολίασε για τον νέο εκλογικό νόμο ο Χρ. Πρωτόπαπας, προσθέτοντας ότι “ανοίγει τον ασκό του Αιόλου”. Ο πρωθυπουργός “δεν θυμάται αυτό που λέει ο λαός μας: ότι όποιος ανοίγει τον λάκκο του άλλου μπορεί να πέσει ο ίδιος μέσα” συνέχισε.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ., στο πλαίσιο της εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα του τόπου, “συνομιλούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, δεν αρνηθήκαμε ποτέ τον διάλογο, αλλά η ώς τώρα στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων δεν μας κάνει αισιόδοξους”. Ερωτηθείς αν μπορεί το κόμμα του να συνεργαστεί εξίσου με Ν.Δ. και με ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι “το συνέδριό μας έχει ξεκάθαρες αποφάσεις για τις κυβερνητικές συνεργασίες: προγραμματική συμφωνία με καθαρά προοδευτικό στίγμα και την κοινωνία στο επίκεντρο των πολιτικών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL