Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Οι αγανακτισμένοι νεοδημοκράτες βγάλαν υπουργείο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι αγανακτισμένοι νεοδημοκράτες βγάλαν υπουργείο...

Με την ίδρυση -έξι μήνες μετά την κατάργησή του- «υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου» αποτυπώνεται το κυβερνητικό "βέρτιγκο" στο προσφυγικό, μετά τις αντιδράσεις “γαλάζιων” περιφερειαρχών και ψηφοφόρων λόγω της μη εκπλήρωσης των προεκλογικών υποσχέσεων της Ν.Δ. Το σχετικό χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει ο Νότης Μηταράκης, που πριν τρεις ημέρες προπηλακίστηκε στο Δημαρχείο Χίου από “αγανακτισμένους” νεοδημοκράτες λόγω προσφυγικού, με αναπληρωτή υπουργό τον Γιώργο Κουμουτσάκο. “Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσπιστία που παρατηρήθηκε σε κάποιες περιοχές της χώρας» σημείωσε ανοιχτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον απόηχο του αναβρασμού ενός μεγάλου τμήματος της εκλογικής βάσης της Ν.Δ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, “ο κ. Μηταράκης, μέχρι σήμερα υφυπουργός αρμόδιος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο προετοιμασίας του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες. Τις μέχρι σήμερα αρμοδιότητές του αναλαμβάνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης», που δεν ήθελε τον μέχρι χθες το πρωί Ν. Μηταράκη.

Την άγνοια της περιπλοκότητας της προσφυγικής κρίσης αποτύπωναν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή (31 Οκτωβρίου), όταν, με αφορμή την απόφαση κατάργησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωνε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «μας παραδώσατε μια κατάσταση τελείως μπάχαλο. Ισχυρίζεστε ότι είχατε ένα υπουργείο, το οποίο ήταν παντελώς μη λειτουργικό για να αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά”. Επιπλέον, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποστήριζε πως “πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής” και πως “η κατάργησή του και η ένταξη των αρμοδιοτήτων του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μια ορθολογική κίνηση”.

Συνεχείς αλλαγές προσώπων-"δομών"

Η κωλυσιεργία της κυβέρνησης στο σκέλος της αποσυμφόρησης των νησιών, τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου, επιδείνωσε την κρίση (και τις “γαλάζιες” αντιδράσεις), με αποτέλεσμα να οριστεί (23/10) ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής ειδικός συντονιστής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, «για τον καλύτερο συντονισμό των διάφορων υπηρεσιών των υπουργείων που εμπλέκονται στη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας”.

Λιγές ημέρες δε αργότερα (06/11), ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε προβεί στην κυνική ομολογία ότι «το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό, έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης», κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Επιπλέον, στις 24 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε η Ειρήνη Αγαπηδάκη ως εθνική συντονίστρια του “κυβερνητικού σχεδίου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα”, με τον Απόστολο Δοξιάδη “να συνδράμει τις προσπάθειές της” έπειτα "από απόφαση του πρωθυπουργού".

"Ορμπανική" ρητορική

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε και χθες ωστόσο σε... ορμπανικούς ρυθμούς -ενόψει της γενικής απεργίας στις 22 Ιανουαρίου στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου- επαναλαμβάνοντας ότι «τα κλειστά κέντρα θα προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από τα σημερινά υπεράριθμα κέντρα”.

Πρόταξε δε «την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την αποτρεπτική επίδραση της νέας διαδικασίας ασύλου και των κλειστών δομών, τη συνεχιζόμενη διεθνοποίηση του ζητήματος και την αποτρεπτική φύλαξη». Ο Στέλιος Πέτσας είπε, παράλληλα, ότι “η αποσυμφόρηση των νησιών, που είναι εθνικά ευαίσθητες ακριτικές περιοχές, θα επιτευχθεί με την ταχεία εξέταση του ασύλου, τη μεταφορά εκτός των νησιών όσων δικαιούνται άσυλο και την επιστροφή στις χώρες προέλευσης και στη χώρα διέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας”...

ΣΚΩΠΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ειρωνικά "συγχαρητήρια" Αλ. Τσίπρα

"Του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής" * Δ. Βίτσας: "Το βασικό είναι να υπάρχει πολιτική"

Τα σκωπτικά “συγχαρητήρια” του Αλέξη Τσίπρα, δέχτηκε χθες μέσω Τwitter ο πρωθυπουργός “που του πήρε τελικά μόνο έξι μήνες και εφτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό και πόσο γκάφα ολκής ήταν η απόφασή του να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ευρώπη”.

«Η λειτουργία του υπουργείου Μετανευστικής δεν λύνει από μόνη της προβλήματα. Αν πάει στην κατεύθυνση των κλειστών δομών, της περικοπής δικαιωμάτων, της υποβάθμισης της ένταξης, δεν αρκεί από μόνη της» σχολίασε στο avgi.gr ο Γιώργος Ψυχογιός. Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι “διέλυσαν όλο το πρόγραμμα που είχε εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό για την αποσυμφόρηση, τη μεταφορά στην ενδοχώρα σε αξιοπρεπείς δομές, την ένταξη στην εργασία, την Παιδεία και την Υγεία, και η χώρα υπέστη και διεθνή κατακραυγή για την εικόνα των νησιών και της ενδοχώρας αλλά και γιατί είχαμε ένα νομοσχέδιο που καταστρατηγεί δικαιώματα και είναι αδιέξοδο”.

“Το βασικό δεν είναι μόνο να υπάρχει υπουργείο. Το βασικό είναι να υπάρχει πολιτική” τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Βίτσας, που δήλωσε ότι “πήρε έξι μήνες στους ‘πανέτοιμους’ της Ν.Δ. να καταλάβουν τη βλακεία που έκαναν τον Ιούλιο του 2019. Να καταλάβουν ότι το ΥΜΕΠΟ ήταν από τα πιο αναγκαία υπουργεία που χρειάζονταν αυτή την περίοδο της όξυνσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος”, σημείωσε στηλιτεύοντας την εμμονή στα κλειστά κέντρα, που παραβιάζουν συνθήκες και δικαιώματα.

“Εάν η κυβέρνηση δεν αρθεί πάνω από την πολιτική ιδεοληψία της παραβίασης των διεθνών, ευρωπαϊκών και ελληνικών νόμων στο όνομα του χαϊδέματος των ξενοφοβικών και ρατσιστικών απόψεων και πρακτικών στελεχών της Ν.Δ., το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι το ίδιο” προειδοποίησε ο πρώην αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας. Ο πρώην υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελος Τόλκας εκτίμησε ότι “χάθηκε κρίσιμος χρόνος με τις παλινωδίες, τις ιδεοληψίες και τους λάθος χειρισμούς».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: "Ξεκάθαρη παραδοχή αδυναμίας"

Τέλος, «η κυβερνητική ανακοίνωση για ίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελεί μια ξεκάθαρη παραδοχή αδυναμίας διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού μέσω των υπαρχουσών δομών” σχολίασε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

ΚΚΕ: Πρόβλημα η πολιτική του

"Το πρόβλημα του προσφυγικού δεν έχει να κάνει τόσο με την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά από έξι μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ., όσο με το ποια πολιτική θα εφαρμόσει αυτό το υπουργείο κι αυτή δεν είναι άλλη απ' την εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, της Συνθήκης του Δουβλίνου, δηλαδή της πολιτικής της Ε.Ε., που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας", σχολίασε το ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL