Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Η Ν.Δ. θέλει να μπλοκάρει τις συγκλίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. θέλει να μπλοκάρει τις συγκλίσεις

«Σταματά με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η κατεύθυνση της αναζήτησης και της εύρεσης ευρέων πολιτικών συγκλίσεων» τόνισε σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν την επαναφορά του μπόνους για το πρώτο κόμμα. Μόνη εξαίρεση η Ελληνική Λύση, που επιφυλάχθηκε με θετική διάθεση για τον νέο νόμο επικαλούμενη την ανάγκη για σταθερές κυβερνήσεις αυτήν την περίοδο με την αύξηση της έντασης με την Τουρκία.

Ο Χρ. Σπίρτζης προειδοποίησε τη Ν.Δ. ότι η στρατηγική της να «κάψει» την απλή αναλογική με διπλές κάλπες θα της γυρίσει μπούμερανγκ και διαβεβαίωσε τη Ν.Δ. ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι διπλές, αλλά από τις πρώτες εκλογές θα εκλεγεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, που θα επαναφέρει με 200 ψήφους την απλή αναλογική. Μάλιστα θύμισε ότι η πτώχευση της χώρας ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών μονοκομματικών κυβερνήσεων και επισήμανε τη «δογματική» επιμονή της Ν.Δ. στα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα, όπως έκανε και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Λιακούλη κατά αναλογικής, αλλά και Ν.Δ.

Η εισηγήτρια του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ευαγγελία Λιακούλη κράτησε αρνητική στάση στον νέο εκλογικό νόμο κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι κάνει «πονηρές παρεμβάσεις» στην πρόταση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για κλιμακωτό μπόνους. Σημείωσε ότι με την πρόταση της Ν.Δ. το πρώτο κόμμα εισπράττει μπόνους 50 εδρών ακόμα και με 36,5% - 37%, ποσοστό που δείχνει ότι «σε θέλει ο λαός, αλλά όχι μόνο». Παρατήρησε δε ότι η Ν.Δ. έχει «ξεκάθαρα λογική μονοκρατορίας» και προωθεί μηχανισμούς «για να διαιωνίσει τον νέο δικομματισμό».

Η Ευ. Λιακούλη σχολίασε μάλιστα ότι η επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει τον νέο εκλογικό νόμο χωρίς διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν «σκωτσέζικο ντους» για όσους συναίνεσαν στον νόμο για την ψήφο των αποδήμων και επέκρινε τους εκλογικούς νόμους που οδηγούν σε μονοκομματικές κυβερνήσεις και την απλή αναλογική. Ακόμη χαρακτήρισε την απλή αναλογική «παραλυτική» κι έφτασε στο σημείο να της καταλογίσει μάλιστα την άνοδο στην εξουσία του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.

ΚΚΕ κατά... ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ σημείωσε ότι από θέση αρχής το κόμμα του είναι υπέρ της ανόθευτης και άδολης απλής αναλογικής, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει στην πραγματικότητα την απλή αναλογική με βάση τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΜέΡΑ25: Χρεοδουλοπαροικία

Η Αγγελική Αδαμοπούλου από το ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταργεί την απλή αναλογική πριν αυτή εφαρμοστεί και θύμισε ότι ήταν αυτοδύναμες οι κυβερνήσεις που «κατάντησαν τη χώρα χρεοδουλοπαροικία».

Ελληνική Λύση: «Κείται προς θετική κατεύθυνση» ο εκλογικός νόμος

Ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση υποστήριξε ότι το κόμμα του είναι υπέρ της απλής αναλογικής, καθώς είναι «το πλέον δίκαιο εκλογικό σύστημα», ισχυρίστηκε όμως ότι στην κρίσιμη συγκυρία με την ένταση με την Τουρκία χρειάζονται ισχυρές κυβερνήσεις και πολιτική σταθερότητα. Υποστήριξε ότι η Ελληνική Λύση βάζει μπροστά το εθνικό κι όχι το κομματικό συμφέρον και ισχυρίστηκε ότι ο νέος εκλογικός νόμος «κείται προς θετική κατεύθυνση» επιφυλασσόμενος για την τελική στάση της Ελληνικής Λύσης.

Τ. Θεοδωρικάκος: Ό,τι είπαμε

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «συνεπής» στις προεκλογικές του δεσμεύσεις για «αναλογικότερο» εκλογικό νόμο, που όμως θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο 3,5 χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές και πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες».

Επιπλέον κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι υπέρ της απλής αναλογικής από θέση αρχής υποστηρίζοντας ότι, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα την είχε ψηφίσει στην αρχή της διακυβέρνησής του. Μάλιστα χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «όμηρο των εσωκομματικών ισορροπιών» του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυνισμός για τη διαβούλευση

Απαντώντας στην κριτική για τον ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης του νομοσχεδίου, ο Τ. Θεοδωρικάκος ισχυρίστηκε κυνικά ότι «όσο κι αν ήταν το διάστημα της διαβούλευσης» δεν θα υπήρχαν... πραγματικές αλλαγές, καθώς ο εκλογικός νόμος είναι ένα κεντρικό πολιτικό ζήτημα για τα κόμματα.

"Κυβερνήσεις κοινωνικής μειοψηφίας"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε ότι ο νέος εκλογικός νόμος συνδέεται με την αντίληψη της Ν.Δ. που αντιμετωπίζει το κράτος ως «λάφυρο», όπως έχει ήδη αποδείξει στους πρώτους έξι μήνες της κυβερνητικής θητείας. Σημείωσε ακόμα ότι με την απλή αναλογική η Ν.Δ. δεν θα συμμετείχε ως ενιαίο κόμμα στις επόμενες εκλογές λόγω των εσωκομματικών εντάσεων.

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε την αντίφαση της στάσης της Ν.Δ., που πριν από λίγο καιρό αναφερόταν στην ισότητα της ψήφου για να στηρίξει την ψήφο των αποδήμων, ενώ τώρα προωθεί μέσω του εκλογικού νόμου τις «κυβερνήσεις κοινωνικής μειοψηφίας».

Ανισοτιμία της ψήφου ξανά

Την ανισοτιμία της ψήφου ανάλογα με το κόμμα που ψηφίζει κάθε πολίτης σχολίασε ο Μάριος Κάτσης. Ο Διονύσης Καλαματιανός παρατήρησε ότι η Ν.Δ. καταργεί την απλή αναλογική σε μία καίρια περίοδο μετά τα Μνημόνια, όταν το πολιτικό σύστημα χρειάζεται «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών». Ο Γιώργος Παπαηλιού προειδοποίησε τη Ν.Δ. ότι από την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα βγουν ζημιωμένοι κι η ίδια και οι «ολίγοι» που τη στηρίζουν. Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης τόνισε ότι βάση της δημοκρατίας είναι η ισότητα της ψήφου, που καταστρατηγείται με τον νέο εκλογικό νόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL