Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Δεν θέλουν προγραμματικές συγκλίσεις, μόνο την εξουσία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν θέλουν προγραμματικές συγκλίσεις, μόνο την εξουσία

Εάν κάποιος πάρει τα εκλογικά αποτελέσματα του περασμένου Ιουλίου και εφαρμόσει σε αυτά τον νέο εκλογικό νόμο της Ν.Δ., θα δει ότι τα αποτελέσματα είναι τα ίδια για τα κόμματα.

Η διαπίστωση ανήκει στον Κ. Πουλάκη (πρώην γ.γ. του ΥΠΕΣ και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος εξήγησε έτσι τον κουτοπόνηρο τρόπο με τον οποίο η Ν.Δ. προσπαθεί να πλασάρει τον νόμο της ως παρέμβαση που δήθεν βελτιώνει και κάνει αναλογικότερο τον ισχύοντα νόμο. “Σκοπός του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να μας ξαναγυρίσει σε εκλογικά συστήματα που τεχνητά ευνοούν τον δικομματισμό” τόνισε (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5).

Στ. Πέτσας: Αυτοδυναμία

Καταργώντας την απλή αναλογική και αντικαθιστώντας τη με έναν νόμο που έκοψε και έραψε στα μέτρα της, ώστε με το μεγάλο μπόνους του πρώτου κόμματος να αποφεύγεται ο προγραμματικός διάλογος του δεύτερου κόμματος με το τρίτο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν κρύβει ότι στόχος της δεν είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις, αλλά η προσδοκία μιας πρωτιάς με αυτοδυναμία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ευθέως (ρ/σ Real) ότι ο εκλογικός νόμος που φέρνει η κυβέρνηση “δεν δημιουργεί πρόβλημα σε όποιον φιλοδοξεί να είναι πρώτο κόμμα”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ενώ προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει για το πώς το εκλογικό σύστημα δεν αποτρέπει τις συνεργασίες, δήλωσε πως αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι, όταν ένα κόμμα παίρνει ένα μεγάλο ποσοστό, "κοντά στο 40%, όπως η Ν.Δ. τον Ιούλιο", "αυτό το πολιτικό κόμμα, που συγκεντρώνει αυτήν την αποδοχή, να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση”.

Με το νέο σύστημα (μπαίνει σήμερα για επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή, θα συζητηθεί στην ολομέλεια την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και, εάν χρειαστεί, την Πέμπτη), αυτοδυναμία επιτυγχάνεται και με χαμηλότερο ποσοστό, αφού, εάν κάποιο κόμμα π.χ. λάβει 35%, τότε θα κερδίσει 40 έδρες μπόνους (σ.σ.: 20 έδρες στο 25% και 2 επιπλέον έδρες για κάθε μονάδα από εκεί και πέρα, με απώτατο όριο τις 50 έδρες αν λάβει 40%).

“Όταν ένα κόμμα πάρει 25% και το πριμοδοτήσεις με 20 έδρες, μήπως θέλεις να αποφύγεις την προγραμματική συζήτηση μεταξύ του δεύτερου και τρίτου κόμματος;” επισήμανε ο Κ. Πουλάκης σχολιάζοντας ότι αυτό το μπόνους σημαίνει: “Θέλω να είμαι μόνος μου στην εξουσία”.

Εκλογικός νόμος, διπλές εκλογές και “2+4”

Παρότι η κυβέρνηση διατείνεται ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, είναι προφανές ότι, για να κυνηγήσει τον σχεδιασμό μιας νέας νίκης της, δεν μπορεί παρά να το κάνει όταν κρίνει ότι οι πιθανότητες είναι με το μέρος της. Συνεπώς το περιεχόμενο του εκλογικού νόμου που έφερε άρον - άρον μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησής της προδίδει και το γεγονός ότι στο Μ. Μαξίμου δεν έχουν εγκαταλείψει τον σχεδιασμό του “2+4”, δηλαδή των πρόωρων εκλογών για προσπάθεια διεκδίκησης νέας τετραετίας.

Βέβαια ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε χθες (ρ/σ Real) ότι η τετραετία θα εξαντληθεί και πως με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, γίνεται στην αρχή της θητείας της κυβέρνησης, “δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει ότι διαμορφώνει έναν εκλογικό νόμο ο οποίος είναι στα μέτρα της”.

Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι εκείνος που πρώτος και αναπάντεχα είχε ανοίξει τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ το θέμα των διπλών εκλογών: “κάψιμο” της απλής αναλογικής και επαναληπτική αναμέτρηση με τον νέο δικό του εκλογικό νόμο.

Έκτοτε δεν έχει αποσύρει ποτέ αυτή την “απειλή”, την οποία χρησιμοποιούσε για να πιέσει κόμματα, όπως το ΚΙΝ.ΑΛΛ., να συναινέσουν ώστε να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι και να μην ισχύσει η απλή αναλογική στις επόμενες εκλογές. Η “απειλή” δεν έχει αποσυρθεί ακόμα και σήμερα, οπότε είναι βέβαιο ότι αυτές οι ψήφοι δεν μπορούν να βρεθούν, αφού ακόμα και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Όλοι θα κριθούν από τον προγραμματικό λόγο

Είναι προφανές ότι, ποντάροντας στον δικό της εκλογικό νόμο, η Ν.Δ. θέλει να ξεμπερδέψει με την απλή αναλογική και την προγραμματική συζήτηση που αυτή θα απαιτούσε για να συγκροτηθεί κυβέρνηση.

Όμως, όπως τόνισε ο Κ. Πουλάκης, επειδή οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, όλα τα κόμματα θα κριθούν από τον προγραμματικό τους λόγο και από τον τρόπο που θέλουν να δημιουργήσουν συγκλίσεις. Σχολίασε πως, όταν όμως η Ν.Δ. μιλάει για διπλές εκλογές, “θα ζητάει την ψήφο για να καταστρέψει την απλή αναλογική και όχι για προγράμματα”, άρα “σκάβοντας τον λάκκο της απλής αναλογικής, μπορεί να πέσει και μέσα”.

Άλλοι συσχετισμοί με την απλή

Από την ίδια ραδιοφωνική συχνότητα, μια μέρα νωρίτερα, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης επισήμαινε ότι θα περίμενε κανείς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μην υποθηκεύει το ίδιο του το μέλλον. Γιατί, εξηγούσε, “ακόμη και με τους συσχετισμούς που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές, με βάση την απλή αναλογική δυνητικά θα μπορούσαμε να είχαμε μία άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία από αυτήν που έχουμε σήμερα, τη μονοκομματική της Ν.Δ.”.

Σημείωνε δε την ευθύνη των άλλων δυνάμεων “να τοποθετηθούν με ευθύτητα και να αναζητήσουμε όρους και προϋποθέσεις ώστε στις επόμενες εκλογές (σ.σ.: με απλή αναλογική) να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μία άλλη προοδευτική πλειοψηφία”.

"ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ"

Φ. Γεννηματά: "Οι πολίτες θ’ ανοίξουν τον δρόμο για πραγματικά προοδευτικές λύσεις"

Η προοπτική των συμπληγάδων της πόλωσης που θα φέρουν οι διπλές εκλογές τρομάζουν το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο θα προσπαθήσει να εξηγήσει γιατί πρέπει να ενισχυθεί στις επόμενες εκλογές (με απλή αναλογική) και να έχει ρόλο στην επόμενη μέρα. Μιλώντας χθες στο Συντονιστικό της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (που επίσης ζητάει την κατάργηση της απλής αναλογικής), η Φ. Γεννηματά είπε ότι “οι πολίτες στις εκλογές θα δώσουν τη δική τους απάντηση, θα ακυρώσουν με την ψήφο τους την προσπάθεια για κατασκευασμένες πλειοψηφίες. Θα ανοίξουν τον δρόμο για πραγματικά προοδευτικές λύσεις με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή”.

Κατηγόρησε δε τη Ν.Δ. ότι "συνεχίζει τη συντηρητική λογική των πλαστών αυτοδυναμιών και του τεχνητού δικομματισμού” και πως, με τον εκλογικό νόμο που φέρνει,“ο κ. Μητσοτάκης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL