Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.1°C20.7°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.0°C22.1°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.3°C21.8°C
3 BF 32%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.2°C
2 BF 63%
Κροατική προεδρία / Κροατική προεδρία; Η Ε.Ε. έχει ειδική ευθύνη για τα Βαλκάνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κροατική προεδρία / Κροατική προεδρία; Η Ε.Ε. έχει ειδική ευθύνη για τα Βαλκάνια

Τις προτεραιότητες της κροατικής προεδρίας της Ε.Ε. παρουσίασε χθες σε εκδήλωση στην Αθήνα ο Κροάτης πρέσβης Αλεξάντερ Σούνκο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του “υποστηρίζει σθεναρά μια αξιόπιστη πολιτική διεύρυνσης, καθώς η Ε.Ε. έχει ειδική ευθύνη για τη γειτονιά της στη νοτιοανατολική Ευρώπη”. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι οι Κροάτες θα προσπαθήσουν αυτό το εξάμηνο να μεταπείσουν τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, ώστε το αργότερο στη σύνοδο κορυφής του Ζάγκρεμπ τον Μάιο να άρει το βέτο του ώστε να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Το αν πράγματι θα τα καταφέρουν -με τη στήριξη και άλλων χωρών που θεωρούν “πολιτικό λάθος” το πάγωμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων- μένει να φανεί. Στην κατεύθυνση αυτή, πάντως, εργάζεται και η ελληνική διπλωματία με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να έχει καλέσει τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη τους ομολόγους του από την Ε.Ε. και τα δυτικά Βαλκάνια σε μια ανεπίσημη συνάντηση.

Η “πρωτάρα” Κροατία αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό τις προκλήσεις της προεδρίας της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο κι έχει επιλέξει ως σύνθημα το “Ισχυρή Ευρώπη σε έναν κόσμο προκλήσεων”. Βέβαια, είναι μάλλον υπεραισιόδοξοι οι στόχοι που βάζει, ειδικά όταν δηλώνει ότι θα εργαστεί για να έχει η Ε.Ε. ηγετικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και τη Λιβύη πείθουν μάλλον για το αντίθετο, με την Ε.Ε. να τις παρακολουθεί είτε αμήχανη, είτε διχασμένη, είτε και τα δυο.

Επιπλέον, η κροατική προεδρία δηλώνει ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δικτύων συγκοινωνιών, μεταφορών και ενέργειας, καθώς και για μια συνολική και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL