Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Στον εκλογικό νόμο ψάχνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον εκλογικό νόμο ψάχνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για χειρισμό της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με όρους “καλλιστείων”, δηλαδή για “παιχνίδι με τους θεσμούς”, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Κυρ. Μητσοτάκη, με τον Αλ. Τσίπρα να σημειώνει την αναγκαιότητα επίσπευσης της επανεκλογής του Πρ. Παυλόπουλου εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρόταση που βασίζει στο έργο που επέδειξε αυτά τα τέσσερα χρόνια αλλά και στο επιστημονικό κύρος που διαθέτει για την απαρέγκλιτη υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να ακολουθήσει συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον νεοεκλεγέντα ΠτΔ για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής απέναντι στη γείτονα. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ("Βήμα") ότι "η συναίνεση είναι σαν το ταγκό. Χρειάζεται δύο", κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι όσα επιχειρεί σήμερα με αφορμή την εκλογή ΠτΔ "είναι απολύτως αλλοπρόσαλλα".

Όμως, παρότι ο πρωθυπουργός επρόκειτο να έχει καταλήξει έως το πέρας των χριστουγεννιάτικων διακοπών του στο πρόσωπο που θα επιλέξει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, δεν το έχει κάνει, συνεχίζοντας να ζυγίζει τις συνέπειες που θα έχει η απόφασή του για τους εσωτερικούς συσχετισμούς της Ν.Δ. ή και τις σχέσεις με άλλα κόμματα, μεταξύ των οποίων και με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Άλλωστε της εκλογής του ΠτΔ θα έχει προηγηθεί η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, που θα καταργεί την απλή αναλογική, και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ωφελούνταν από μια συναίνεση με το κόμμα της Φ. Γεννηματά και στα δύο αυτά κορυφαία θεσμικά ζητήματα. Μέχρι στιγμής Μητσοτάκης - Γεννηματά διαφωνούν στο ανώτατο ύψος του μπόνους εδρών που θα μπορεί να λαμβάνει το πρώτο κόμμα.

“Μόλις καταθέσει δημοσίως ο αρμόδιος υπουργός τη θέση του, θα κουβεντιάσουμε και θα δούμε πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε” δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Π. Χρηστίδης. Ως προς τον ΠτΔ, από τη Χαρ. Τρικούπη επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και διαμηνύουν ότι δεν θα ψήφιζαν επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου. Επαναλαμβάνουν την πρότασή τους για υποψηφιότητα ενός εκ των τριών προέδρων του ΠΑΣΟΚ (Παπανδρέου, Σημίτης, Βενιζέλος) και αναφέρουν ότι αν το πρόσωπο που επιλέξει ο Κυρ. Μητσοτάκης προέρχεται από την Κεντροαριστερά, θα το εξετάσουν θετικά, ειδάλλως θα έχουν τη δική τους αντιπρόταση. Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχει δηλώσει ότι τόσο η Μ. Δαμανάκη όσο και η Άν. Διαμαντοπούλου θα μπορούσαν να στηριχθούν από το κόμμα του.

Μετά τον εκλογικό νόμο...

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε (ΕΡΤ1) ότι “η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να έχει την κατάθεση και την ψήφιση του εκλογικού νόμου στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι αρχές Φεβρουαρίου και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στο όνομα που θα επιλέξει να προτείνει για ΠτΔ”. Δεν απέκλεισε πάντως να τεθεί και αυτό το θέμα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, πιθανώς την Παρασκευή, με τα εθνικά θέματα να βρίσκονται στην ατζέντα. “Όταν οι πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν οι δυό τους, όλα τα θέματα είναι φυσικό να θέλει ένας αρχηγός να τα θέσει και κανείς δεν μπορεί να του το απαγορεύσει”.

Να εξηγήσουν

Η αμηχανία του πρωθυπουργού απέναντι στο θέμα του ΠτΔ αποτυπώθηκε και στο πρόσφατο σχόλιο του Στ. Πέτσα για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ("Βήμα"): “Ο κ. Τσίπρας -και με την τελευταία του συνέντευξη- αποδεικνύει ότι παραμένει κολλημένος στο χθες”. “Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τον Προκόπη Παυλόπουλο ως 'χθες' με το οποίο είναι 'κολλημένος' ο Αλέξης Τσίπρας, να αναλάβει την ευθύνη και να ενημερώσει τους πολίτες για τη θέση του και να κριθεί γι' αυτήν. Αλλά, επιτέλους, τις κρίσιμες αυτές ώρες, ας πάψει τα παιχνίδια με τους θεσμούς” του απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL