Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Δεν χρειάζεται απόφαση για το υπόλοιπο της δόσης του Ιουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν χρειάζεται απόφαση για το υπόλοιπο της δόσης του Ιουλίου

Η εκταμίευση του ποσού του 1 δισ. ευρώ που απομένει από τη δόση που είχε εγκριθεί τον περασμένο Ιούλιο, ύψους 4 δισ. ευρώ, μπορεί να γίνει με απλή απόφαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group), με την οποία θα διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τα προαπαιτούμενα.

Αυτή τη διευκρίνιση έκανε ο Σάιμον Ο'Κόνορ, εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος εξήγησε ότι δεν απαιτείται για την εκταμίευση αυτή ούτε νέα πολιτική συζήτηση στο Eurogroup ούτε προηγούμενη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, αλλά, αντιθέτως, απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες από ελληνικής πλευράς για την τήρηση των προαπαιτούμενων προκειμένου να αποδεσμευθεί το παραπάνω ποσό.

Ο Σ. Ο' Κόνορ, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, είπε ότι δεν γνωρίζει αν και πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί από τις έδρες των εμπλεκόμενων οργάνων της τρόικας (σ.σ.: Βρυξέλλες για την Κομισιόν, Φραγκφούρτη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ουάσιγκτον για το ΔΝΤ) ώστε να διαπιστωθεί κάποια στιγμή η συμμόρφωση της Ελλάδας στα προαπαιτούμενα, για τα οποία χρειάζεται να γίνουν νέες δράσεις.

Επίσης θύμισε ότι το Eurogroup ενέκρινε στις 8 Ιουλίου το συνολικό ποσό της δόσης και για τον λόγο αυτό δεν απαιτείται νέα συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο από τους υπουργούς Οικονομίας, είναι αρκετή η απλή αξιολόγηση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup και δεν χρειάζεται η μετάβαση, σε πλήρη σύνθεση, της τρόικας ξανά στην Αθήνα για την αποδέσμευση του ποσού που απομένει.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο το Εurogroup είχε αποφασίσει την άμεση χορήγηση του πρώτου τμήματος της δόσης από τα 4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. ευρώ ήταν η συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και 1,5 δισ. ευρώ τμήμα των κερδών των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα. Το δεύτερο τμήμα της δόσης, δηλαδή το 1 δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ από το EFSF και 500 εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες), είχε προγραμματισθεί για τον Οκτώβριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει η τρόικα στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL