Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ελληνοτουρκικά / Ελληνοτουρκικά: Ξορκίζοντας το θερμό επεισόδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοτουρκικά / Ελληνοτουρκικά: Ξορκίζοντας το θερμό επεισόδιο

Το συνηθίζουν οι Έλληνες πολιτικοί να κάνουν Χριστούγεννα ή Πάσχα στην Πόλη και να εκκλησιάζονται στον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο. Είναι και η Κωνσταντινούπολη γοητευτική, είναι και κίνηση στήριξης του Οικουμενικού Πατριάρχη η συχνή πολιτική παρουσία από την Ελλάδα στο Φανάρι.

Έχει, ωστόσο, ενδιαφέρον η επιλογή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να βρεθεί σήμερα -ιδιωτικά- στο Φανάρι, με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να κλιμακώνεται σταθερά. Βεβαίως, τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουν τρόπον τινά στη μουσουλμανική Τουρκία- και είναι συνηθισμένοι οι Αϊ - Βασίληδες στην Ιστικλάλ. Όσο για τον -επίδοξο προστάτη της Ούμα- Ερντογάν, δεν παρέλειψε χθες να ευχηθεί “Καλά Χριστούγεννα” στους χριστιανούς υπηκόους του, αλλά και στους γείτονές του.

Πριν αναχωρήσει για την Πόλη -και μετά την επίσκεψή του στη Βεγγάζη της Λιβύης, που δεν άρεσε καθόλου στην κυβέρνηση της Τρίπολης ούτε στην Άγκυρα- ο Δένδιας έδωσε πολλές συνεντεύξεις, στις οποίες υπογράμμιζε μεν τη γεωπολιτική σημασία του αγωγού East Med, η διακρατική συμφωνία για τον οποίο θα υπογραφεί στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου, τόνιζε δε ότι “ο East Med δεν είναι αντίδραση, δεν στρέφεται κατά κάποιου”.

Είναι εμφανής η προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταφέρει να αποκτήσει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ταγίπ Ερντογάν για την... κακιά την ώρα. Το πιθανό θερμό επεισόδιο.

Η επίσημη εκτίμηση στην Αθήνα, ωστόσο, από κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι ότι δεν επίκειται θερμό επεισόδιο ή έστω ότι οι πιθανότητες να το δρομολογήσει η Τουρκία είναι πολύ μικρές. Άλλωστε, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται στα διαδικτυακά καφενεία, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι καθόλου απρόβλεπτος -κι αυτό το γνωρίζουν στην Αθήνα.

“Βεβαίως και δεν μπορώ να αποκλείσω 100% ένα θερμό επεισόδιο” έλεγε ο Δένδιας στη συνέντευξή του στον Alpha. “Πιστεύω όμως ότι η τουρκική πλευρά είναι μια πλευρά που αιτιοκρατείται, που οι κινήσεις της έχουν μια λογική, που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον και το Διεθνές Δίκαιο και δεν θα προβεί σε ενέργειες που τελικά θα βλάψουν την ίδια την Τουρκία”.

Πάντως, για την περίπτωση που η εκτίμηση είναι λανθασμένη, η Αθήνα είναι “έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο”. Και η ελληνική διπλωματία επαναλαμβάνει μονότονα ότι, βεβαίως, η Ελλάδα μπορεί και μόνη της να αντιμετωπίσει ένα επεισόδιο, ωστόσο δεν είναι μόνη της. Και έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες στη Γαλλία. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε τετραμερή συνάντηση στο Κάιρο στις 4 ή 5 Ιανουαρίου μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας.

Ιστορίες για αγωγούς

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα χαράς ευαγγέλια για την επικείμενη υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό East Med την επομένη της Πρωτοχρονιάς, από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ και τον Πρόεδρο της Κύπρου. Βέβαια, για να έχει νόημα ο αγωγός -που θα μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη-, θα πρέπει να υπογράψει και η Ιταλία, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αθήνας, το θέλει, αλλά έχει κάτι περιβαλλοντικά ζητήματα να λύσει.

Επίσης, για να έχει νόημα ο αγωγός -έργο δύσκολο και ακριβό-, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι τα κοιτάσματα είναι πολύ μεγάλα, το κόστος εξόρυξης μη απαγορευτικό κι ότι δεν θα του βάλουν... τρικλοποδιές οι ανταγωνιστές. Κι όταν μιλάμε για ανταγωνιστές, δεν εννοούμε απαραίτητα την Τουρκία - ίσως γίνει το θαύμα και πειστεί κάποια στιγμή η Άγκυρα ότι “ο East Med δεν είναι αντίδραση”, που λέει κι ο Δένδιας.

Εννοούμε, για παράδειγμα, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG), το οποίο θέλουν να επιβάλουν στην Ευρώπη, βόρεια και νότια, οι ΗΠΑ -ένας από τους λόγους, για τους οποίους κόπτονται για την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου. Το επιχείρημα αυτό, ωστόσο, προσπαθεί να προβάλει και η ελληνική πλευρά: “Ο East Med είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης” λέει ο υπουργός Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL