Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Αμφιβολίες για την ανάπτυξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αμφιβολίες για την ανάπτυξη

Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει “υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες”, που σχετίζονται κυρίως με το υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική επενδυτική θέση σε διεθνές επίπεδο, το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων και την υψηλή ανεργία, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε χθες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Όπως σημειώνει η έκθεση της Επιτροπής, “στον αναθεωρημένο πίνακα αποτελεσμάτων ορισμένοι δείκτες υπερβαίνουν το ενδεικτικό όριο, όπως η διεθνής θέση στον τομέα των καθαρών επενδύσεων (NIIP), το ακαθάριστο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και το ποσοστό ανεργίας”.

Πιο αναλυτικά η έκθεση αναφέρεται σε αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που δεν έχουν ξεπεραστεί, όπως η “μέτρια αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που διευρύνθηκε το 2018”, τα οποία “εμποδίζουν την ταχύτερη προσαρμογή” του χρέους.

Επιπλέον, σημειώνεται πως “το ονομαστικό κόστος εργασίας ανά μονάδα παρουσίασε θετική αύξηση το 2018 στο πλαίσιο της σταθερής αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας” και ότι "οι αυξήσεις των μισθών οδήγησαν σε περαιτέρω αύξηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας, ενώ υπήρξαν κέρδη των μεριδίων αγοράς των εξαγωγών το 2018 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά”.

“Το δημόσιο χρέος είναι πολύ υψηλό, αν και αναμένεται σταδιακά να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ η βιωσιμότητά του υποστηρίζεται από τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που συμφωνήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018” συνεχίζει η έκθεση και επισημαίνει ότι “οι πραγματικές τιμές των κατοικιών άρχισαν να αυξάνονται το 2018 μετά από μια δεκαετία πτώσης των τιμών”.

Επίσης υπογραμμίζεται το “υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων”, το οποίο “μειώνεται αργά”, αλλά και η ανεργία, η οποία μειώνεται μεν, “αλλά παραμένει πολύ υψηλή, ιδίως η μακροχρόνια ανεργία και η ανεργία των νέων”.

Ως εκ τούτου, καταλήγει η έκθεση, κρίνεται “χρήσιμο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον εντοπισμό των υπερβολικών ανισορροπιών τον περασμένο Φεβρουάριο, η Επιτροπή να εξετάσει περαιτέρω τη διατήρηση των μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθήσει την πρόοδο στην εξάλειψη των υπερβολικών ανισορροπιών”.

Σημειώνεται, τέλος, ότι, εκτός από την Ελλάδα, η Επιτροπή συνιστά να υποβληθούν ακόμα 12 κράτη - μέλη σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» το 2020: η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Σουηδία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL