Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Να βάλουμε σε προτεραιότητα ό,τι μας ενώνει, η πολιτική μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να βάλουμε σε προτεραιότητα ό,τι μας ενώνει, η πολιτική μας

Αποστολή στη Μάλαγα: Νίκος Σβέρκος

Δεκατέσσερα χρόνια ζωής μετρά η Ευρωπαϊκή Αριστερά και, όπως παρατήρησε ο Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής και σύνεδρος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα «είναι πλέον 15 ετών. Είναι μια έφηβη κοπέλα. Και, ως έφηβη, μπορεί ακόμη να χρειάζεται τους γονείς της για κάποιες συμβουλές σε δύσκολες στιγμές, αλλά, πάνω απ’ όλα, χρειάζεται να βγει από το μικρό, παιδικό της δωμάτιο και να πάρει τις δικές της αποφάσεις, τις δικές της πρωτοβουλίες».

Η αναφορά αυτή μνημονεύθηκε από τον νέο πρόεδρό της, Χάιντς Μπιερμπάουμ, τον έμπειρο συνδικαλιστή, στέλεχος και βουλευτή της γερμανικής Αριστεράς στο Ζάαρλαντ. Ο Μπιερμπάουμ διαδέχτηκε τον εμβληματικό σύντροφό του, Γκρέγκορο Γκίζι, σε μια δύσκολη στιγμή τόσο για την Αριστερά στην Ευρώπη, όσο και για τον κόσμο της εργασίας, το περιβάλλον και τις δημοκρατικές αρχές. Στην ομιλία του, στο πέρας του 6ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Μάλαγα της Ισπανίας, ο νέος ηγέτης της σημείωσε πως «το να έχουμε διαφορετικές θέσεις για το αν η Ε.Ε. μπορεί να μεταρρυθμιστεί ή όχι είναι συμβατό με την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα - μέλη. Πρέπει να βάλουμε σε προτεραιότητα ό,τι μας ενώνει. Και αυτό είναι η πολιτική μας».

Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Αριστερά βρίσκεται στο νέο Ευρωκοινοβούλιο με λιγότερες έδρες από την προηγούμενη περίοδο. Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικές ευθύνες κομμάτων της βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο. Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία η Αριστερά συγκυβερνά με προοδευτικά κόμματα. Στην Ελλάδα, μετά από έναν επώδυνο συμβιβασμό αλλά και τετραετή μάχη με τις ευθύνες που φέρει η διακυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε εκλογικά αλλά είναι το μεγαλύτερο σε εκλογική δύναμη προοδευτικό κόμμα στην Ευρώπη.

Γι αυτό και η Ευρωπαϊκή Αριστερά εκλήθη σε αυτό το συνέδριο να συγκεράσει όχι μόνο διαφορετικές θεωρίες για τους θεσμούς, τη διεθνή κατάσταση ή τις μάχες για την κοινωνία και το περιβάλλον, μα και να λειτουργήσει ως πεδίο μετάδοσης πολύτιμων εμπειριών μέσω της εφηρμοσμένης πολιτικής της. Σε αυτό συνέβαλαν, όπως όλοι αναγνώρισαν, τοποθετήσεις συνέδρων όπως του γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη, του πρώην υπ. Εξ. Γιώργου Κατρούγκαλου, της Ράνιας Σβίγκου και της Ρένας Δούρου.

Το αν θα τα καταφέρει τα επόμενα τρία χρόνια είναι ένα στοίχημα ανοιχτό και θα κριθεί, όπως όλοι και όλες οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες παραδέχτηκαν, στο εάν θα αποκρουσθεί η νεοφιλελεύθερη επίθεση. Η οποία μάλιστα συμπληρώνεται πια από την ακροδεξιά πολιτική, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί κρατική ή και ευρωπαϊκή πολιτική.

Την ώρα, πάντως, που στη Μάλαγα οι σύνεδροι συζητούσαν για όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτύγχαναν να κάνουν βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό της εκπομπής αερίων. Εξ ου και η θέση που καταγράφηκε στο κείμενο πολιτικής απόφασης, πως είναι αναγκαία η εμβάθυνση της συζήτησης με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες που κρατούν αποστάσεις από τον νεοφιλελευθερισμό, μοιάζει με μονόδρομο.

Πρόεδρος και έξι αντιπρόεδροι

Ο Χάιντς Μπιερμπάουμ εξελέγη με τις θετικές ψήφους του 66,7% των συνέδρων (το 22,4% ψήφισε αρνητικά και το 10,9% απείχε). Η ομάδα των έξι αντιπροέδρων, που θα τον πλαισιώσει, αποτελείται από τους Μαϊτέ Μόλα (Κ.Κ. Ισπανίας), Άννα Μίκκολα (Αριστερή Συμμαχία - Φινλανδία), Πιερ Λοράν (Γαλλικό Κ.Κ.), Νατάσα Θεοδωρακοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Μαργκαρίτα Μίλεβα (Βουλγαρική Αριστερά) και Πάολο Φερρέρο (Κομμουνιστική Επανίδρυση - Ιταλία)

Χάιντς Μπιερμπάουμ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην «Α»:

Στο επίκεντρό μας ο κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός

"Η Ευρωπαϊκή Αριστερά καλείται να αντιμετωπίσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς έχουν συντελεστεί ραγδαίες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις όπως την κλιματική αλλαγή, τη διάλυση των εργασιακών, αλλά και την άνοδο της Ακροδεξιάς.

Ως Αριστερά είμαστε αναγκαίοι και πρέπει να πείσουμε πως είμαστε η πραγματική εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό, την Ακροδεξιά, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό. Πρέπει να βελτιώσουμε το πολιτικό μας προφίλ και να ενισχύσουμε τη συνεργασία των αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρό μας πρέπει να βρίσκεται ο κοινωνικός και οικολογικός μετασχηματισμός. Η οικολογική και κοινωνική διάσταση για την Αριστερά πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, αλλά πρέπει να εστιάσουμε και στον μετασχηματισμό τους, καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι εντός του καπιταλιστικού συστήματος δεν θα υπάρξει καμία λύση για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα και τον τρόπο παραγωγής.

Παράλληλα, κεντρικό ζήτημα είναι η ειρήνη. Τασσόμαστε ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχουμε παγκοσμίως πολλές πολεμικές διενέξεις. Γι' αυτό πρέπει να δυναμώσουμε το κίνημα ειρήνης στην Ευρώπη και, με δεδομένο πως η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να είναι ένα διεθνιστικό κόμμα, πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας με αριστερά και προοδευτικά κόμματα σε όλο τον κόσμο.

Είμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε τα επόμενα τρία χρόνια".

Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς:

Να πείσουμε τους λαούς για μια εναλλακτική προοδευτική λύση

«Το 6ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που διεξήχθη στη Μάλαγα της Ισπανίας, έγινε σε μια πολύ σημαντική στιγμή για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης, κάτι που αποτελεί ξεκάθαρα θετικό στοιχείο. Την ίδια περίοδο όμως έχουμε και τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα στη Βρετανία, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιδείνωση των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. και η Ευρώπη συνολικά το επόμενο διάστημα.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά βρέθηκε μετά τις ευρωεκλογές με μικρότερες δυνάμεις. Η κατάσταση μας επιβάλλει να απαντήσουμε πειστικά στα προβλήματα της Ευρώπης και να πείσουμε τους λαούς της για μια εναλλακτική προοδευτική λύση. Πρέπει επίσης να εμβαθύνουμε στα θέματα της ενότητας της Αριστεράς και της διεύρυνσής της, αλλά και να κρατήσουμε ανοικτό τον διάλογο με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές που αποδεσμεύονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές έτσι ώστε να απευθυνθούμε στους πολίτες με μια ελκυστική και πειστική πρόταση για ένα διαφορετικό κοινωνικό και πολιτικό μοντέλο.

Προέχει να επιμείνουμε στο ζήτημα εμβάθυνσης και διεύρυνσης της δημοκρατίας, να δώσουμε απαντήσεις στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, να αποκρούσουμε την οικολογική κρίση. Η μετάβαση από το σημερινό μοντέλο σε ένα μοντέλο που θα συνυπολογίζει τις αναγκαίες τομές για την προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Σε ολη αυτή την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει στόχο την ισότητα και την ίση συμμετοχή γυναικών και ανδρών στον πολιτικό και οικονομικό προγραμματισμό και στη λήψη αποφάσεων για τους λαούς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL