Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Βρετανικές εκλογές, η επόμενη μέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανικές εκλογές, η επόμενη μέρα

Η χθεσινή νύχτα στη Βρετανία είχε ένα ξεκάθαρο νικητή και αυτός δεν ήταν άλλος από τον πρωθυπουργό της χώρας , Μπόρις Τζόνσον ο οποίος κατάφερε ένα μεγάλο πλήγμα στο Bremain.

Μεγάλη πλειοψηφία με 364 έδρες εξασφαλίζει το Συντηρητικό Κόμμα υπό τον Μπόρις Τζόνσον έναντι 203 των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν. Με την προσέλευση στα εκλογικά κέντρα στο Λονδίνου, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως το Κέιμπριτζ, το Μάντσεστερ, το Κάντερμπερι, να καταγράφει ρεκόρ συμμετοχής για τα βρετανικά δεδομένα.

Αναλυτές της εταιρίας που διενήργησε το exit poll αναφέρουν ότι εάν επαληθευτούν τα ευρήματα, οι συντηρητικοί θα τα έχουν πάει καλύτερα σε αριθμούς εδρών από ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ το 1979 (339 έδρες).

Ο Τζόνσον πανηγυρίζει και δηλώνει «τα καταφέραμε, το κάναμε. Θα υλοποιήσουμε το Brexit εγκαίρως στις 31 Ιανουαρίου, χωρίς αν ή αλλά ούτε ίσως».

https://t.co/gqZAVe7KqShttps://twitter.com/BBCNews/status/1205390581431554049?ref_src=twsrc^tfw

Ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αφού παραδέχθηκε πως ήταν μια «πολύ απογοητευτική νύχτα».

https://t.co/iEF9Om3wCthttps://twitter.com/itvnews/status/1205328842610675713?ref_src=twsrc^tfw

«Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύχτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε», δήλωσε ο Κόρμπιν αφού κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο.

«Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», σημείωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του.

«Μουδιασμένη» η Ευρώπη από τη νίκη του "Brexit"

Μουδιασμένα υποδέχθηκαν τη νίκη του  Μπόρις Τζόνσον, οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, οι οποίες τον συνεχάρησαν, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η νίκη του σημαίνει ότι η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ είναι πλέον αναπόφευκτη.

Χαρακτηριστική ήταν η έκφραση του Νόρμπερτ Ρέτγκεν ανώτερο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ σε tweet του σήμερα. "Δεν είναι μυστικό ότι προσωπικά ήθελα το ΗΒ να παραμείνει στην ΕΕ", έγραψε το Ρέτγκεν που είναι και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

"Όμως ο βρετανικός λαός αποφάσισε και πρέπει να δεχθούμε την απόφασή του: Με τη νίκη του Τζόνσον το #Brexit έχει καταστεί αναπόφευκτο. Στόχος μας τώρα είναι να διατηρήσουμε όσο πιο στενές σχέσεις γίνεται με τη Βρετανία", πρόσθεσε.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις στο ίδιο ύφος προειδοποίησε ότι «είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη».

«Κέρδισε και τώρα θα φύγουν, δυστυχώς. Είναι άσχημα νέα για την Ευρώπη», πρόσθεσε προσερχόμενος για τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Είναι πολύ καθαρό το αποτέλεσμα- δεν θα έχει αλλάξει το πρωί», τόνισε ο σουηδός πρωθυπουργός Λεβέν σε δημοσιογράφους αποχωρώντας από τον χώρο όπου διεξήχθησαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε στον χωρισμό (...). Έχουμε τώρα 11 μήνες μπροστά μας για να κλείσουμε μια συμφωνία. Είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα».

Ε.Ε.: Το συντομότερο δυνατόν η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit

«Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν μια ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο...είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια το συντομότερο δυνατό», είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος για την δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είμαστε έτοιμοι», είπε αναφερόμενος στις εμπορικές συνομιλίες.

Α.Μέρκελ: Μετά το Brexit θα έχουμε έναν ανταγωνιστή στην πόρτα μας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι η ΕΕ θα έχει «έναν ανταγωνιστή στην πόρτα της», ύστερα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που προγραμματίζεται για τις 31 Ιανουαρίου.

«Θα υπάρχει ένας ανταγωνιστής στην πόρτα μας… αυτό ίσως μας κάνει να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις μας», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ - bbc

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL