Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Απόπειρα Μητσοτάκη να οικειοποιηθεί τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απόπειρα Μητσοτάκη να οικειοποιηθεί τα πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ

Πολλή φασαρία για το τίποτα. Η μεγάλη εκδήλωση της κυβέρνησης για τη νέα πολιτική της σε σχέση με την υιοθεσία και αναδοχή, που διεξήχθη χτες στο Ζάππειο Μέγαρο, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μία απόπειρα οικειοποίησης του νόμου που έφερε τον Μάιο του 2018 στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια χριστουγεννιάτικη φιέστα με αμιγώς επικοινωνιακή στόχευση, την οποία δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει το αδύναμο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, από τα οποία τα περισσότερα θα μπορούσαν να είχαν ήδη υλοποιηθεί αν η κυβέρνηση είχε ασχοληθεί ελάχιστα έστω, με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

"Εμείς το σκεφτήκαμε πρώτοι" ήταν το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να πτοείται από το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία εδώ και πέντε μήνες δεν έχει κουνήσει ούτε το μικρό της δακτυλάκι. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να οικειοποιηθεί κιόλας το κυριότερο εργαλείο του νόμου για την εφαρμογή του, την ψηφιακή πλατφόρμα anynet.gr, στην οποία καταχωρούνται οι φάκελοι με τα στοιχεία των ανηλίκων και των υποψηφίων αναδόχων / θετών γονέων.

"Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα είναι ένα αναγκαίο εργαλείο. Την εισηγήθηκε πρώτη η Νέα Δημοκρατία σε μια πολύ ωραία εκδήλωση που είχαμε κάνει το 2016. Είχε πρωτοστατήσει τότε η Νίκη Κεραμέως" ανέφερε χαρακτηριστικά. "Είχαμε κάνει μεγάλη έρευνα για το πώς έπρεπε να αλλάξουμε το σύστημα. Τη θέσπισε και με τη στήριξή μας η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018" πρόσθεσε.

Την περίοδο ψήφισης βέβαια του νόμου, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν ανέδειξαν τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του, που τώρα επικαλείται ο πρωθυπουργός, αλλά τον είχαν διασύρει στηλιτεύοντας τη διάταξη που άνοιξε δρόμο στην αναδοχή και για τα ομόφυλα ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης.

Κι ενώ για πρώτη φορά υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με τα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα και τους ενδιαφερόμενους γονείς και αναδόχους, ο κ. Μητσοτάκης υπήρξε επικριτικός και σ' αυτό το σκέλος της ομιλίας του.

"Ζήτησα πρόσφατα να ενημερωθώ για τα στοιχεία των αναδοχών και των υιοθεσιών στη χώρα μας. Πόσα παιδιά ζουν σε ιδρύματα δημόσια, ιδιωτικά, πόσα από αυτά είναι ελεύθερα για υιοθεσία, πόσα περιμένουν αναδοχή. Ποιες είναι οι ηλικίες τους. Αν τα παιδιά αυτά έχουν κάποια αναπηρία. Δεν θα μπω στη λεπτομέρεια των στοιχείων που πήρα, αλλά τα στοιχεία ήταν στο περίπου. 'Περίπου τόσα', 'περίπου τόσα'.

Εκτιμούμε ότι είναι 1.590 οι ενεργές αιτήσεις για αναδοχή ή υιοθεσία. Προσωπικά μου φαίνεται μικρός ο αριθμός. Δεσμεύομαι, όμως, ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα υπάρχει συνολικός έλεγχος της πληροφορίας με την εγγραφή όλων των παιδιών που εμπίπτουν στο ηλεκτρονικό εθνικό μητρώο αναδοχής και υιοθεσίας και βρίσκονται υπό την προστασία του κράτους" ανέφερε ο πρωθυπουργός.

"Καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό στον κόσμο της αναδοχής - υιοθεσίας και στον νόμο που υλοποιεί η κυβέρνησή του, ασχέτως εάν νομίζει ότι τον εφηύρε η κ. Κεραμέως. Γνωρίζει και γνωρίζουμε ότι ο νόμος που φέραμε δεν είχε καμία σχέση με ό,τι εκείνοι πρότειναν" αντέτεινε με δήλωσή της στην "Αυγή" η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου.

"Να τον ενημερώσουμε επίσης αναλυτικά πως έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 3.350 ηλεκτρονικές αιτήσεις υποψηφίων γονιών και αναδόχων, από τις οποίες οι 2.700 είναι για υιοθεσία και οι 550 για αναδοχή. Επίσης έχουν ολοκληρωθεί 1.250 ηλεκτρονικοί φάκελοι παιδιών. Για 600 περιπτώσεις, οι κοινωνικές έρευνες καταλληλότητας βρίσκονται εν εξελίξει και πάνω από 100 έχουν ολοκληρωθεί" πρόσθεσε η Θ. Φωτίου.

Όσο για τη δέσμευση πλήρους ελέγχου μέχρι το 2020, υπενθύμισε πως θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα αν εφαρμοζόταν ο νόμος που προβλέπει κυρώσεις για τα ιδρύματα εφόσον δεν υποβάλλουν φακέλους για τους ανήλικους μέσα σε τρεις μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL