Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Ισχυρή πολιτική στήριξη προσδοκά η Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισχυρή πολιτική στήριξη προσδοκά η Αθήνα

Μια ισχυρή δήλωση πολιτικής στήριξης ενάντια στα τετελεσμένα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο αναμένει η Ελλάδα από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά σήμερα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίζει με μια δόση υπερβολής ότι το “σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας - Λιβύης”. Προφανώς ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να πείσει εαυτόν και αλλήλους για την “πλήρη απομόνωση” της Τουρκίας του Ερντογάν, παραβλέπει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει προνομιακούς διαύλους επικοινωνίας με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Χθες ο Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστήριξε ότι “η ήπια στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται” και ότι “διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας” απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Με τον Βούτσιτς να δηλώνει ότι η Σερβία υποστηρίζει την Ελλάδα πλήρως για τα θαλάσσια σύνορά της.

Ιταλική στήριξη

Ισχυρή ήταν και η στήριξη που προσέφερε χθες στην Αθήνα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μιλώντας στη Βουλή της Ρώμης για την επικείμενη σύνοδο κορυφής: “Είναι σημαντικό να εκφραστεί και πάλι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη προς τις χώρες - μέλη της ανατολικής Μεσογείου» είπε ο Κόντε, προσθέτοντας ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου “μπορεί να προκύψει το θέμα του σεβασμού από μέρους της Τουρκίας της κυριαρχίας και των κυρίαρχων δικαιωμάτων των ΑΟΖ όλων των γειτονικών χωρών της”.

Γερμανική στήριξη

Τις συνήθεις αποστάσεις φαίνεται να αφήνει στην άκρη και το Βερολίνο, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει χθες ότι η γερμανική κυβέρνηση «συμμερίζεται ρητά» και να καλεί την Τουρκία και τη Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε. και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον Διεθνές Δίκαιο». Για την ακρίβεια -κι αυτό έχει σημασία-, η εκπρόσωπος τόνισε ότι “η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλάσσιων περιοχών πρέπει να γίνονται -κι αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο- βάσει του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και ιδιαίτερα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παράκτιων κρατών είναι η σωστή λέξη».

Στήριξη από τη Φον Ντερ Λάιεν

Σύμφωνα πάντως με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής -που μπορεί και ν’ αλλάξει-, το Μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα “παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών”, “δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας” και “δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη”. Επιπλέον, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Επιτροπής στην Ελλάδα και την ετοιμότητα της Ε.Ε. να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία: “Είμαστε με σθένος στο πλευρό σας. Είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο. Θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία” τόνισε, σύμφωνα με το Euractiv, από το βήμα της πρώτης διάσκεψης των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωπαϊκό και τα εθνικά Κοινοβούλια για τη νέα νομοθετική περίοδο.

Απτόητη η Τουρκία, παρουσιάζει τη "νέα υφαλοκρηπίδα" της

Από την πλευρά της, η Τουρκία δεν φαίνεται να πτοείται από τα “σαφή μηνύματα” που σχεδιάζει να της στείλει η Ε.Ε., με τον υπουργό της των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προειδοποιεί ότι “κανείς δεν μπορεί να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες χωρίς την άδειά μας στη ζώνη της υφαλοκρηπίδας μας”. Τα νέα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου που παρουσίασε τον σχετικό χάρτη, έχουν διευρυνθεί βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε η Άγκυρα με την Τρίπολη, αγνοώντας την ύπαρξη της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε μάλιστα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα: “Μπορούμε να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων, αλλά υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο” δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση.

Σιβυλλική απάντηση από τον ΟΗΕ

Στις ελληνικές επιστολές για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

«Συνεχή διάλογο» συνέστησαν στην Ελλάδα και την Τουρκία τα Ηνωμένα Έθνη μετά το αίτημα της Αθήνας στον ΟΗΕ για την καταδίκη του συμφώνου Άγκυρας - Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο.

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών» πρόσθεσε ερωτηθείς για την απάντηση του ΟΗΕ στο αίτημα της Αθήνας για καταδίκη χθες με επιστολές που εστάλησαν προς τον γενικό γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα». «Τούτου λεχθέντος, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά» συμπλήρωσε ο Χαγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL