Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
από τον υπουργό Εσωτερικών / Νέες αλλαγές για την ψήφο των αποδήμων στην Ολομέλεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

από τον υπουργό Εσωτερικών / Νέες αλλαγές για την ψήφο των αποδήμων στην Ολομέλεια

Σε νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με τις αλλαγές η ανανέωση των ειδικών εκλογικών καταλόγων των αποδήμων θα γίνεται ανά οκτώ, κι όχι ανά δέκα έτη, όπως προβλεπόταν αρχικά. Επίσης, όσον αφορά τη συμμετοχή αποδήμων στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, ορίστηκε ότι αυτοί θα είναι τουλάχιστον τρεις. Τέλος, ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη στη διακομματική επιτροπή για τον έλεγχο της διαδικασίας θα είναι εισηγητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε θετικές τις αλλαγές, παρατήρησε όμως ότι «εμείς θεωρούμε πως θα έπρεπε να είναι πιο τακτική η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων για να μην υπάρχει στην πράξη μια επιμήκυνση όσον αφορά την 35ετία». Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ακόμα ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έκανε αλλαγές στο ζήτημα των εξουσιοδοτήσεων προς τον υπουργό θυμίζοντας ότι αντίστοιχο θέμα έθεσε και το ΚΚΕ, ενώ και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής εξέφρασε ενστάσεις για το ζήτημα αυτό.

Γ. Κατρούγκαλος: Προβλήματα συνταγματικότητας

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα δύο εκκρεμή σοβαρά ζητήματα «ακριβώς γιατί δεν σχετίζονται με οποιαδήποτε κομματική σκοπιμότητα, αλλά με την ανάγκη να υπηρετηθεί η δημοκρατία και το αδιάβλητο και η διαφάνεια». Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι τόσο η αρχική πρόβλεψη για δεκαετή ισχύ των ειδικών εκλογικών καταλόγων, όσο κι οι γενικευμένες εξουσιοδοτήσεις στον υπουργό Εσωτερικών δημιουργούν προβλήματα συνταγματικότητας.

Με πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ λύνεται η εκκρεμότητα

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου θύμισε ότι δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή είχε θέσει το άρθρο 54 μεταξύ των αναθεωρητέων διατάξεων στη συνταγματική αναθεώρηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «σε αντίθεση με την αδράνεια του παλιού πολιτικού συστήματος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε επιτέλους σε συγκεκριμένες ενέργειες», όπως η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος ή η συγκρότηση διακομματικής επιτροπής που κατέθεσε πόρισμα για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: "Νόμος κολοβός"

«Ψηφίζουμε έναν νόμο κολοβό, μία ημιτελή λύση, έναν νόμο με συμβιβασμούς, που θα συμπληρωθεί προφανώς σε επόμενη φάση» υποστήριξε ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κάλεσε μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών «να ξαναδούμε τον νόμο που ψηφίσαμε για την καλύτερη πρώτη του εφαρμογή, γιατί από τώρα θα χρειαστεί να τον αλλάξουμε για τη μεθεπόμενη φορά».

Αιχμές ΚΚΕ κατά Βαρουφάκη

«Θα ψηφίζουν αυτοί που δεν θα έχουν καμία συνέπεια;» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπερασπιζόμενος τα κριτήρια για τον περιορισμό στη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο Θ. Παφίλης επέκρινε όσα κόμματα υποστηρίζουν τη διευκόλυνση χωρίς περιορισμό κι επιτέθηκε σφοδρά στον Γιάνη Βαρουφάκη κατηγορώντας τον ότι «βγάζει φλας αριστερά και κάνει στροφή από άκρα δεξιά».

Άρνηση ΜέΡΑ25

«Το σχέδιο νόμου που έρχεται σήμερα για ψήφιση στη Βουλή δίνει βέβαια τη δυνατότητα ψήφου στους απόδημους στον τόπο διαμονής τους, αλλά τους στερεί το δικαίωμα της σταυροδοσίας» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέωνας Γρηγοριάδης για να δικαιολογήσει την αρνητική στάση του κόμματός του έναντι του νομοσχεδίου.

"Ναι" Ελληνικής Λύσης

«Αν και το θεωρούμε ένα πολύ μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, με πάρα πολλά λάθη, φυσικά θα το υπερψηφίσουμε» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL