Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Ρουσφετολογικές ρυθμίσεις πίσω από τις επείγουσες διατάξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρουσφετολογικές ρυθμίσεις πίσω από τις επείγουσες διατάξεις

Για νομοσχέδιο που «υποκρύπτει μια σειρά ρουσφετολογικών διευθετήσεων και ντιλαρισμάτων» πίσω από τον «μανδύα» των επειγουσών διοικητικών διευθετήσεων έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες με εσπευσμένες διαδικασίες μόνο από τη Ν.Δ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν μια σειρά διατάξεις και κυρίως την επαναφορά της αρμοδιότητας για τα ιατρικά συνέδρια από το ΚΕΣΥ στον ΕΟΦ, αλλά και για την ακύρωση του διαγωνισμού για την πρόσληψη προσωπικού στην Enterprise Greece.

Ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την επαναφορά της αρμοδιότητας για τα ιατρικά συνέδρια από το ΚΕΣΥ στον ΕΟΦ «επιστροφή στο παρελθόν» των «διευρυμένων όρων διαφθοράς» στα μεσαία και κατώτερα στρώματα των γιατρών. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης επισήμανε τη «γενικότερη πολιτική απαξίωσης του ΚΕΣΥ» με αποδυνάμωσή του από αρμοδιότητες.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν και την παραχώρηση του κτηρίου του εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ από τον ΕΟΦ στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και τη δυνατότητα παραχώρησής του σε φυσικό πρόσωπο άνευ ανταλλάγματος. «Τι ντιλ κρύβεται πίσω από αυτήν τη διάταξη;» αναρωτήθηκε ο Δ. Τζανακόπουλος, ενώ ο Αν. Μιχαηλίδης σχολίασε ότι ‘έχω την αίσθηση ότι κάποιοι «κλείνουν πονηρά το μάτι» στην κυβέρνηση» για το συγκεκριμένο κτήριο.

Πελατειακές προσλήψεις

Όσον αφορά την Enterprise Greece, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την κατάργηση της προκήρυξης του ΑΣΕΠ «καταστρατηγείτε κάθε έννοια συνέχειας της διοίκησης, τη βασική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, καθώς αυθαίρετα πετάτε στον κάλαθο των αχρήστων αιτήσεις πλήθους συμπολιτών μας και μπαίνετε στη λογική του παζαριού και της πελατειακής λογικής», ενώ ανέφερε κι άλλα παρόμοια παραδείγματα με απουσία του ΑΣΕΠ από τις προσλήψεις προσωπικού στην ΕΑΒ ή την πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων.

"Καταργείτε και τον ΑΣΕΠ"

«Έχει απελευθερωθεί ήδη το καθεστώς σε ό,τι αφορά το μισθολόγιο, το οποίο σημαίνει δυνατότητα για δεκάδες golden boys. Και τώρα καταργείτε και τον ΑΣΕΠ» σχολίασε, από τη μεριά του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας.

Την απόσυρση της διάταξης για τις προσλήψεις στην ΕΑΒ ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης σημειώνοντας ότι η διάταξη δίνει πλήρη εξουσιοδότηση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΒ για τον διαγωνισμό και «κρατάει για τον ΑΣΕΠ μόνο την τελική επικύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού κι αυτό μάλιστα μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια». Ο Χ. Μαμουλάκης τόνισε πως «είναι προφανές ότι η διάταξη θα αποτελέσει πεδίο ρουσφετολογικών προσλήψεων ‘ημετέρων’.

Δικαιολογούνται επικαλούμενοι την ανάγκη... ευελιξίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης υποστήριξε ότι η Enterprise Greece έχει εξωστρεφή αποστολή, γι’ αυτό και κρίθηκε αναγκαία η «απόδοση της απαιτούμενης ευελιξίας». Σε σχέση με την κατάργηση της προκήρυξης του ΑΣΕΠ, ο Κ. Φραγκογιάννης ισχυρίστηκε ότι αυτό αποφασίστηκε ώστε να δοθεί η δυνατότητα «άμεσης σύνδεσης με τον ιδιωτικό τομέα για την άντληση στελεχών που διαθέτουν τις απαιτούμενες ικανότητες και την απαραίτητη τεχνογνωσία».

Ο υφυπουργός Οικονομίας Απόστολος Βεσυρόπουλος υποστήριξε ότι, σε σχέση με τις προσλήψεις στην ΕΑΒ, το ΑΣΕΠ συμμετέχει στη διαδικασία με εκ των προτέρων έλεγχο νομιμότητας της προκήρυξης και εκ των υστέρων έλεγχο με κύρωση των οριστικών πινάκων. Ο Απ. Βεσυρόπουλος ισχυρίστηκε πως «είναι δεδομένο ότι τηρείται η διαφάνεια, αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται και η ΕΑΒ με εξειδικευμένο τεχνικά επιστημονικό προσωπικό, προσωπικό που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της εταιρείας, αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των F16».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL