Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Διχασμένη συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διχασμένη συμμαχία

Μπορεί να μην είναι "εγκεφαλικά νεκρό" αλλά τα "εγκεφαλικά επεισόδια" σίγουρα δεν του λείπουν. Οι όρκοι στην ενότητα και οι υπενθυμίσεις τού πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού αποτελούσαν κάποτε αναπόσπαστο μέρος κάθε ΝΑΤΟϊκής συνόδου. Εβδομήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Συμμαχία δείχνει ωστόσο πιο γερασμένη και διχασμένη παρά ποτέ.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος της χώρας που θεμελίωσε και είχε πάντοτε τα μεγαλύτερα οφέλη από μια στρατιωτική συμμαχία που έδενε την Ευρώπη στο άρμα των ΗΠΑ, χαρακτήρισε προ διετίας το ΝΑΤΟ "παρωχημένο". Ήταν μάλλον ένας τρόπος να πει στους Ευρωπαίους ότι χρειάζονται τις ΗΠΑ περισσότερο από όσο εκείνες τους έχουν ανάγκη. Γιατί όταν οι Ευρωπαίοι τόλμησαν να επικρίνουν τη Συμμαχία, ο Τραμπ άστραψε και βρόντηξε.

Το ΝΑΤΟ υπηρετεί έναν σπουδαίο σκοπό, υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος φτάνοντας στο Λονδίνο και χαρακτήρισε "πολύ προσβλητικό" το σχόλιο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Συμμαχία είναι πλέον "εγκεφαλικά νεκρή".

Και για έναν σπουδαίο σκοπό χρειάζονται βέβαια σημαντικά κονδύλια. Έτσι ο Τραμπ βρήκε πάλι την ευκαιρία να αναφερθεί στο προσφιλές του θέμα: τον "λογαριασμό", τον οποίο δεν γίνεται να πληρώνουν μόνο οι ΗΠΑ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα υπερασπιστεί συμμάχους, οι αμυντικές δαπάνες των οποίων δεν φτάνουν το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ τους, ο Τραμπ απέφυγε να δεσμευτεί. Συμβαίνουν και... ατυχήματα σε όσους δεν πληρώνουν επαρκώς για την προστασία τους.

Βασικός στόχος όμως του Αμερικανού Προέδρου ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν. "Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί" υποστήριξε στη συνέχεια, χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Πράγμα λυπηρό, γιατί, όπως πρόσθεσε, η Γαλλία "χρειάζεται προστασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο".

Περνώντας με τον συνηθισμένο ακροβατικό του τρόπο από το ένα θέμα στο άλλο, ο Τραμπ θυμήθηκε έπειτα "το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας" στη Γαλλία, τα προβλήματα της οικονομίας της αλλά και τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων μέχρι να καταλήξει σε μια καταγγελία του "ψηφιακού φόρου" με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να επιβαρύνει τους αμερικανικούς κολοσσούς του Διαδικτύου.

Θέλετε λίγο ISIS;

Όλα αυτά ήταν επόμενο να επηρεάσουν τη συνάντηση που είχαν, χθες το απόγευμα, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας στο περιθώριο της συνόδου. Παρά τα χαμόγελα και την υπογράμμιση του πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, το κλίμα ήταν παγερό. Οι δύο ηγέτες δεν δίστασαν να κοντραριστούν ακόμη και μπροστά στις κάμερες, με τον Μακρόν να αρνείται να ανασκευάσει τις δηλώσεις του για το "εγκεφαλικά νεκρό" ΝΑΤΟ και τον Τραμπ να τον απειλεί, με ένα ειρωνικό μειδίαμα, με την αποστολή Ευρωπαίων μαχητών του ISIS.

"Μπορώ να σας στείλω όσους θέλετε" πρότεινε. "Ας σοβαρευτούμε" απάντησε ένας συνοφρυωμένος Μακρόν εκφράζοντας ανοιχτά την αμφιβολία του για την άποψη του Αμερικανού Προέδρου ότι ο ISIS έχει όντως νικηθεί. Όπως πρόσθεσε, ο αριθμός των Ευρωπαίων τζιχαντιστών αποτελεί ψήγμα του γενικότερου προβλήματος, "της αποσταθεροποίησης της περιοχής", για την οποία κατηγόρησε εμμέσως τις ΗΠΑ.

Δεν ήταν η μοναδική αφορμή για διαφωνία. Ο Τραμπ υπογράμμισε την "πολύ καλή σχέση" του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μόλις ο Μακρόν αναφέρθηκε στην απόσταση που χωρίζει σήμερα την Τουρκία από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ. "Εχουμε χάσει τη συνεργασία της" σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος ζητώντας εξηγήσεις για το πώς ένα μέλος της Συμμαχίας μπορεί να αγοράζει ρωσικούς πυραύλους S-400. Και έκλεισε κατηγορώντας την Άγκυρα για συνεργασία με "ενεργούμενα του Ισλαμικού Κράτους".

Λίγο νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε εξαπολύσει τη δική του επίθεση κατά του Μακρόν. Αφού αποκάλεσε τον ίδιο και όχι το ΝΑΤΟ "εγκεφαλικά νεκρό" -δήλωση που ο Τραμπ βρήκε "ενδιαφέρουσα"-, τον χαρακτήρισε επίσης "ερασιτέχνη", "άσχετο" και "υποστηρικτή της τρομοκρατίας". Και πίσω από όλα αυτά υπήρχε βέβαια η απειλή για βέτο στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρι η Συμμαχία να χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Μιας και το σχέδιο στρέφεται ξεκάθαρα κατά της Ρωσίας, ήταν επόμενο η Μόσχα να μην απουσιάζει από τις εξελίξεις της ημέρας. Στις δηλώσεις του ο Τραμπ τόνισε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ να έχει συνομιλίες με τη χώρα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ρωσία επιθυμεί μια συμφωνία για τη μείωση των εξοπλισμών και των πυρηνικών όπλων.

Ήταν κάτι που επιβεβαίωσε εμμέσως και η Μόσχα. Ο Πούτιν τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ παρά την "απρεπή συμπεριφορά του, και το γεγονός ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία "δεν έλαβε υπόψη τα συμφέροντα της Ρωσίας" με τη συνεχή διεύρυνσή προς Ανατολάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL