Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταγγελίες για παρεμβάσεις αστυνομικών σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με τραυματίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταγγελίες για παρεμβάσεις αστυνομικών σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με τραυματίες

Φωτογραφία αρχείου

Ερώτηση κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας, και Γιάννης Ραγκούσης. τομεάρχης Δημόσιας Τάξης για τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία καθυστέρησε η παρέμβαση του ΕΚΑΒ στα πρόσφατα επεισόδια της ΑΣΟΕΕ λόγω παρεμπόδισής του από την Αστυνομία τόσο πριν έρθουν τα ασθενοφόρα όσο και μετά την επιβίβαση των τραυματιών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Μ. Χρυσοχοΐδη αν πρόκειται να διατάξει σχετική έρευνα και να ελέγξει πειθαρχικά τους εμπλεκόμενους, ενώ ζητούν να μάθουν από τον Β. Κικίλια κατά πόσο θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες της Αστυνομίας είναι συμβατές με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων, στα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 11/11/2019 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), υπήρξε παρέμβαση αστυνομικών της ΕΛΑΣ στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται, οι αστυνομικοί έλεγχαν τα οχήματα του ΕΚΑΒ πριν αυτά φτάσουν στο συμβάν, καθυστερώντας την άφιξή τους. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ενδελεχή έλεγχο κατά την αποχώρηση του ασθενοφόρου από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με τον ασθενή μέσα. Ζητούσαν και κατέγραφαν τα στοιχεία του τραυματία, παραβαίνοντας το ιατρικό απόρρητο, ενώ έκαναν και τρομοκρατική συζήτηση (τύπου “ναι, είσαι τραυματίας, αλλά μπορεί να γίνει και η προσαγωγή σου”)». Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν πολλοί τραυματίες να φοβηθούν να μπουν στα ασθενοφόρα και να μεταβούν στα νοσοκομεία με άλλα μέσα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία τους.

Η παράνομη και αυταρχική συμπεριφορά της Αστυνομίας, που από ό,τι γνωρίζουμε δεν έχει ξανασυμβεί μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, παρεμποδίζει το ζωτικής σημασίας έργο της παροχής επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία και τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με το ΕΚΑΒ.

Κατόπιν των παραπάνω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:

1. Είναι σε γνώση του το περιστατικό; Πρόκειται να διατάξει σχετική έρευνα και να ελέγξει πειθαρχικά τους εμπλεκόμενους;

Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας:

1. Θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες της Αστυνομίας είναι συμβατές με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ;

Να κατατεθούν αντίγραφα των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών τόσο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που επιχείρησαν στο ΟΠΑ στις 11/11/2019 προς το Κέντρο Επιχειρήσεων, όσο και των αστυνομικών δυνάμεων

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Ανδρέας Ξανθός

Ιωάννης Ραγκούσης»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL