Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να μη χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη τις προάλλες στη γερμανική “Handelsblatt” προκάλεσε την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς απευθυνόταν στο γερμανικό κοινό, στο οποίο η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να εμφανίζεται ως “προστάτιδα” των προσφύγων - ακόμη κι όταν ο πρόεδρός της απειλεί να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες λες και οι άνθρωποι είναι όμβρια. Βγήκε, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου Χαμί Ακσόι να θυμίσει ότι “χάρη στα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης έχουν μειωθεί κατά 94% οι προσφυγικές ροές από το 2015”, αλλά και να κατηγορήσει τις χώρες που βρίσκονται στις μεταναστευτικές διαδρομές -άρα και την Ελλάδα- λέγοντας ότι «δεν μπορούν να παραβλέπουν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων”.

Επιπλέον, επιτίθεται στον Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι «όσο κι αν αρνείται να το δει και να το γνωρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, οι παράτυποι μετανάστες συνεχίζουν να ‘επαναπροωθούνται’ (pushed-back) στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές. Κατά παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών, οι άνθρωποι αυτοί υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση”. Και του απευθύνει και... συμβουλές: “Θεωρούμε χρήσιμο να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα ότι η επιλογή της συνεργασίας με την Άγκυρα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το να προβαίνει σε προπαγάνδα εναντίον της Τουρκίας”.

Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στον Χαμί Ακσόι τόσο για την επίθεσή του στον πρωθυπουργό όσο και για τις συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση. «Η Ελλάδα ως ευνομούμενη δημοκρατική χώρα δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν. Η Τουρκία, αντί να κάνει υποδείξεις, καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλ. Γεννηματά (φωτό).

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις