Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Πλαίσιο συναίνεσης στο σύνταγμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλαίσιο συναίνεσης στο σύνταγμα για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Διακομματική συναίνεση που υπερβαίνει τις 200 ψήφους διαμορφώνεται στη Βουλή για την ψήφο των ομογενών, με βάση αφενός την προσθήκη που θα ενταχθεί στο άρθρο 54 του συντάγματος, αφετέρου με την τελική μορφή του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ωστόσο παραμένει η κολοσσιαία διαφορά της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Τα κόμματα της πλειοψηφίας αρνούνται την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 του συντάγματος με την οποία θα διασφαλιζόταν ότι δεν υπάρχει σύντομη παραγραφή για το αδίκημα της δωροδοκίας υπουργού.

Όσον αφορά την ψήφο των ομογενών, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΚΕ δείχνουν ότι οι αλλαγές στις οποίες υποχρεώθηκε η Ν.Δ. ικανοποιούν τις βασικές επιδιώξεις τους. Η εκτίμηση είναι ότι δίνεται δικαίωμα ψήφου σε περίπου 300.000 πολίτες, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν πολλοί λιγότεροι λόγω της υποχρέωσης για αυτοπρόσωπη παρουσία. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι το κρίσιμο είναι η εισαγωγή της έννοιας του πραγματικού δεσμού με την Ελλάδα. «Είμαστε σύμφωνοι σε σχέση με την προϋπόθεση να συμπεριληφθεί ο χρόνος απουσίας ή παρουσίας, αλλά χρειάζεται να προβλεφθεί και η ύπαρξη πραγματικού δεσμού», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου το ΚΚΕ διέρρεε ότι είναι σε θετική κατεύθυνση.

Δικαιολόγηση Θεοδωρικάκου

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. επεδίωκε την εκχώρηση δυνατότητας ψήφου χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όσους μπορούν να εγγραφούν σε εκλογικούς καταλόγους (ακόμη και επιστολική ψήφο) - θέση που είχε ασπαστεί εσχάτως και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο πλαίσιο της πολιτικής του μεταστροφής προς τις θέσεις της Ν.Δ. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί η χθεσινή ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου έμοιαζε με ομολογία ήττας. Ο υπουργός διαρκώς δικαιολογείτο: «σαφώς δεν είναι αυτό που επιδιώκαμε. Πρόκειται για μια συνθήκη συμβιβασμού».

«Το σύνταγμα πρέπει να αρκεστεί σε μια αφαιρετική διατύπωση της δυνατότητας νομοθετικής πρόβλεψης περιορισμών και να μην προχωρήσετε σε ειδικότερες ρυθμίσεις» είπε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας την επιστολική ψήφο.

"Όχι" Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 86

Η πολιτική αντιπαράθεση υπήρξε κυρίως για την εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Από το τι θα αποφασίσουμε θα φανεί αν θα κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, εάν δεν θα διαλευκανθεί στην ουσία του, αλλά μπορεί ενδεχομένως να τεθούν στο αρχείο λόγω παραγραφής οι υποθέσεις που το αφορούν», τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος προσδιορίζοντας το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής αντιδικίας. «Δεν πρέπει να δώσετε σε κανέναν το χρυσό αλεξίπτωτο της παραγραφής να αθωωθεί στο σκάνδαλο Novartis, όχι επειδή δεν έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, αλλά επειδή θα ερμηνεύσετε εσείς με έναν τρόπο μια διάταξη που με καμία πιθανή ερμηνεία δεν ήθελε να προστατεύσει τους επίορκους, τους κλέφτες και τους δωρολήπτες», υπογράμμισε.

Κ. Τζαβάρας: Επικίνδυνες οι ερμηνευτικές δηλώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Ευλόγως αντέδρασαν η Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ. «Είναι παράλογο, είναι παράταιρο, δείχνει μια περίεργη πρεμούρα που αποτελεί υποχώρηση στις αντιδημοκρατικές και αντιπολιτικές φωνές το να θέλουμε να οριοθετήσουμε από πλευράς ουσίας τα ποινικά αδικήματα που προβλέπει ο ποινικός νομοθέτης» ισχυρίσθηκε ο εισηγητής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, που θεωρεί ότι «το πιο επικίνδυνο πράγμα είναι οι ερμηνευτικές δηλώσειςμ γιατί κινδυνεύουν να στραγγαλιστούν ανθρώπινα δικαιώματα»!

"Ναι" Καστανίδη, "όχι" Λοβέρδου

«Επιχειρείτε να παραβιάσετε το άρθρο 7 παράγραφος 1 του συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η αναδρομικότητα του ποινικού νόμου και, όπως καλά ξέρετε, η παραγραφή αποτελεί κανόνα του ουσιαστικού ποινικού δικαίου», συμφώνησε ο Αν. Λοβέρδος. Αντίθετα, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης πρότεινε την ψήφιση νόμου που θα περιλαμβάνει την ερμηνευτική δήλωση.

Την πλήρη κατάργηση του «απαράδεκτου» άρθρου 86 πρότεινε ο Γιάννης Γκιόκας του ΚΚΕ.

Ευ. Τσακαλώτος: Δεν ανακάμπτει η μεσαία τάξη

«Την αλλοίωση της πολιτικής από Έλληνες του εξωτερικού πρέπει να την αναγνωρίσετε ως Ν.Δ. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλύτερη από του ΚΚΕ αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το ΚΚΕ έθεσε κάποια φίλτρα» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κόμματα - καρτέλ» που οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής. «Πρέπει να πάμε στην πολιτική ουσία, που λέει ότι πρέπει να φαίνεται πως και οι πολιτικοί δεν μπορούν να καλυφθούν πίσω από κάποιες διατάξεις», υπογράμμισε και σημείωσε: «Δεν ακούω το επιχείρημα ότι το κάνουμε για τη Novartis γιατί θα μπορούσα να σας το αντιστρέψω, ότι εσείς το κάνετε μόνο για τη Novartis». Ο Ευ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «είμαστε μεγάλο κόμμα, που έχει καταξιωθεί στο 31,5%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που πήρε ο Σάντσεθ και θα κυβερνήσει στην Ισπανία».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες ο Ευ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «δεν είναι κάτι που θα συγκλονίσει τη μεσαία τάξη. Δεν είναι κάτι που η μεσαία τάξη θα πει 'καταστραφήκαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα ήρθε η Ν.Δ. και ανακάμπτουμε'. Θα συνεχίσει η ανισότητα, οι χαμηλοί μισθοί, οι κακές σχέσεις εργασίας».

Η προσθήκη που εισάγεται στο σύνταγμα: Η ψήφος προσμετράται σε επίπεδο επικράτειας

Το πλαίσιο για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ψηφίζουν οι ομογενείς εντάσσεται στο σύνταγμα. Οι προϋποθέσεις αφορούν την αυτοπρόσωπη παρουσία, τον χρόνο απουσίας από την Ελλάδα, την παρουσία στη χώρα για ένα χρονικό διάστημα. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την εκλογή βουλευτών Επικρατείας από τους ομογενείς.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 54 με βάση τον Τ. Θεοδωρικάκο προστίθεται νέα παράγραφος 4, η οποία αναφέρει: «4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικράτειας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL