Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Μελών "53+" / Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Μελών "53+": Οδικός χάρτης προς το 3ο Συνέδριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Μελών "53+" / Παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Μελών "53+": Οδικός χάρτης προς το 3ο Συνέδριο

"Τι να επιδιώξουμε, τι να κρατήσουμε, τι να αφήσουμε πίσω μας" είναι τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στην πανελλαδική συνάντηση της πρωτοβουλίας μελών “53+” και αποτυπώνονται στο κείμενο - παρέμβαση με τίτλο "Ένας οδικός χάρτης προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ".

Το κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στους στόχους του συνεδρίου, στην αντιπολίτευση που πρέπει να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στον απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, στις συμμαχίες, στη δομή και τη λειτουργία του κόμματος, στη μαζικοποίηση και τα νέα μέλη. "Τι αντιπολίτευση, τι είδους πολιτική ως αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποιο πρόγραμμα, με ποιον τρόπο και τι είδους κόμμα θέλουμε, τι είδους κόμμα θα οικοδομήσουμε" είναι τα δυο μείζονα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητήσουν όλα τα μέλη στον δρόμο προς το συνέδριο.

Στόχος "η δημιουργία ενός μεγάλου, λαϊκού, δημοκρατικού ως προς τις λειτουργίες του, ριζοσπαστικού κόμματος της Αριστεράς". "Ένα κόμμα που η ‘ωρίμανσή του’ θα συνδέεται με μια νέα ριζοσπαστικοποίηση στις νέες συνθήκες", με την οικολογία και την υπεράσπιση της εργασίας να τίθενται στον πυρήνα της πολιτικής του παρέμβασης.

Αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα γίνεται αναφορά στο μεγάλο εκλογικό ποσοστό, στη μαζικοποίηση που παρατηρείται, ενώ τονίζεται ότι δεν τίθεται "από πουθενά η συνήθης αμφισβήτηση της ηγεσίας που είθισται να συνοδεύει τις εκλογικές ήττες στα αστικά κόμματα".

Παράλληλα τονίζεται η ανάγκη συλλογικού αναστοχασμού και κριτικής αξιολόγησης της κυβερνητικής και κομματικής εμπειρίας από το 2015 μέχρι σήμερα. Μια διαδικασία που, σύμφωνα με το κείμενο, "θα πρέπει να γίνει αναγκαστικά εν κινήσει, καθώς ο αντίπαλος, που πλέον έχει στα χέρια του την κυβερνητική εξουσία, επιτίθεται με σφοδρότητα στα εργασιακά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, στις δημοκρατικές κατακτήσεις και τις ελευθερίες".

Αποτιμώντας τις κυβερνητικές κινήσεις, από τις εισβολές στις προβολές του “Τζόκερ” έως την ακραία καταστολή των προηγούμενων ημερών, οι "53+" εκτιμούν πως "εντάσσονται στον συντηρητικό ανορθολογισμό, στην επιστροφή στις πιο συντηρητικές και παρακμιακές αξίες, αντίστοιχες με αυτές της Αμερικής του Τραμπ ή με εκείνες του Τζόνσον στο Brexit".

"Συνεπώς είναι και εντολή των ψηφοφόρων να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τα κεκτημένα, να είμαστε μπροστά στους αγώνες, να ασκήσουμε προγραμματική, μαχητική, ριζοσπαστική, κινηματική αντιπολίτευση" σημειώνουν. "Να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πιο μαζικοί, πιο σεμνοί και πιο συλλογικοί" είναι, σύμφωνα με το κείμενο, η εντολή που έδωσε ο κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκφράζεται εντούτοις ο προβληματισμός πως η μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πολλές φορές "υποτονική και αμήχανη", ενώ γίνεται λόγος για ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς "η αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και την προϋπόθεση για τη διεύρυνση του κόμματός". Σύμφωνα με τους "53+" υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια ριζοσπαστική, μαχητική και δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Δεξιάς, "που θα συγκροτείται πάνω στην εξέλιξη του προγραμματικού μας λόγου για το επόμενο διάστημα".

"Η πλούσια εμπειρία κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής μας και η σχέση μας με τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα ενισχύουν την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δυναμικά, συνολικά, πειστικά, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στον δρόμο, τη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική επίθεση" υπογραμμίζουν.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει την αντιπολιτευτική του πορεία με πολλές και σημαντικές παρακαταθήκες" σημειώνεται. "Το κυβερνητικό έργο, με τις επιτυχίες αλλά και τις αδυναμίες ή και τις αστοχίες του, έχει δημιουργήσει μια πλούσια εμπειρία σε ιδέες, σε πολιτικές, σε πολιτικό και επιστημονικό προσωπικό, σε μια καλύτερη κατανόηση των ευκαιριών, αλλά και των δυσκολιών που δημιουργούν οι συσχετισμοί εντός και εκτός Ελλάδας" επισημαίνεται στο κείμενο και τονίζεται πως "πρέπει να γίνει ένας σοβαρός και οργανωμένος απολογισμός".

Σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται από οικονομικές κρίσεις, από πολέμους, από την προσφυγική κρίση, είναι προφανές ότι η απάντηση δεν είναι ούτε ο νεοφιλελευθερισμός ούτε ο ρατσισμός του Σαλβίνι, του Όρμπαν και των μιμητών τους" σημειώνεται . Επιπλέον εκτιμάται ότι οι ανισότητες, η κλιματική κρίση και το προσφυγικό, που πυροδοτούν σε όλο τον κόσμο μεγάλες και ανεπάντεχες κινητοποιήσεις, "δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την προγραμματική ανασύνταξη του κόμματος".

Επιπλέον τονίζεται πως το κόμμα "και ασφαλώς όχι ‘παράταξη’" είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας τη διαφωνία με την αλλαγή ονόματος. "Οι όποιες αναζητήσεις για αλλαγή ονόματος ή για συμπλήρωσή του για να ‘χωρέσει’ συμμάχους μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις" σημειώνεται. “Η ενδυνάμωση του κόμματος προϋποθέτει και την αύξηση των μελών. Είμαστε ανοιχτοί, ορθάνοιχτοι στον απλό κόσμο, που έρχεται ανιδιοτελώς να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια" τονίζεται, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους νέους αλλά και τις δυνάμεις της Αριστεράς.

"Καθόλου δεν υποτιμούμε τη δυναμική που δημιουργήθηκε με τη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας, χωρίς μάλιστα αυτό να θίξει την πολιτική μας φυσιογνωμία" σημειώνεται. "Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας ευρύτερης αντινεοφιλελεύθερης συμμαχίας, που θα δώσει τους αγώνες που απαιτεί η περίοδος" τονίζεται.

"Είναι σαφές πως όλες και όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μετατρέπουμε το κόμμα μας σε έναν ψηφιακό πολιτικό φορέα που λειτουργεί, πολιτεύεται, αποφασίζει με κλικ και λάικ" σημειώνεται, ενώ επισημαίνεται ότι η αυτοπρόσωπη παρουσία "είναι ασφαλώς αναγκαία, όπως αναγκαία είναι και η διεύρυνση των δυνατοτήτων συμμετοχής και διαλόγου".

Το κείμενο θέτει, επιπλέον, μια σειρά ερωτήματα:

* Θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή θα μετασχηματιστεί σε μια θολή παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού / δημοκρατικού χώρου; Θα διατηρήσει την ταυτότητά του, τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά ή ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται ταυτότητα, ούτε αξίες, ούτε ιδεολογία, κάτι σαν σούπερ μάρκετ, που διαθέτει τα πάντα, αλλά στην πραγματικότητα τα ασήμαντα, τα εφήμερα, της μόδας;

* Θα ενισχυθεί ο ρόλος του μέλους στη συζήτηση και λήψη των αποφάσεων ή το «νέο» μοντέλο παραπέμπει στη λογική του μέλους - εκλέκτορα; Θα ενισχυθούν οι δημοκρατικές - συλλογικές διαδικασίες εις βάρος των προσωπικών στρατηγικών;

* Θα εντάξουμε στον πυρήνα της λογικής και του προγράμματός μας το καινούργιο και ρηξικέλευθο που έφερε η οικολογία στην επιστημονική και πολιτική σκέψη και ιδίως στον σχεδιασμό της ανάπτυξης ή η οικολογική οπτική θα μείνει για εμάς πινελιά επικοινωνιακού χαρακτήρα χωρίς περιεχόμενο; Θα επανεξετάσουμε με αυτοκριτικό βλέμμα επιλογές μας σε σχέση με τις εξορύξεις, τις Σκουριές, τις βιντσότρατες, την καύση των απορριμμάτων;

* Ολόκληρο το κείμενο δημοσιεύεται στo www.avgi.gr στη διεύθυνση: https://bit.ly/3361SeY

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL