Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Νέες "Αμυγδαλέζες" το κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες "Αμυγδαλέζες" το κυβερνητικό σχέδιο για το προσφυγικό

Με όχημα τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης (θα λειτουργούν και ως Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο -που παραπέμπουν στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας- και προτάσσοντας το τρίπτυχο «αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αυξημένες επιστροφές” επιχειρεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί το αδιέξοδο που η ίδια προκάλεσε στο πεδίο της μεταναστευτικής / προσφυγικής κρίσης.

“Πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο” ήταν το ωμό στίγμα του κυβερνητικού εκπροσώπου στο πλαίσιο της παρουσίασης του “Επιχειρησιακού Σχεδίου”. “Επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση” ισχυρίστηκε ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

“Τον Ιούλιο οι δομές θα έχουν κόσμο”

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας παρέπεμψε στο... ερχόμενο καλοκαίρι για τον έλεγχο της κατάστασης, καθώς ανέφερε ότι “η δομή στη Σάμο είναι σχεδόν έτοιμη. Εκτιμούμε ότι πριν ολοκληρωθεί ο χειμώνας θα έχουμε εγκαίνια. Για τις υπόλοιπες δομές ο σχεδιασμός είναι να έχουν κόσμο τον Ιούλιο 2020”. Σε αντιδιαστολή δε με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου σημείωσε ότι “στους καταυλισμούς θα καθοριστούν περιοχές για οικογένειες, παιδιά, κατά εθνότητα Αυτή θα είναι η πρακτική από εδώ και πέρα” ανέφερε χαρακτηριστικά!

Επεσήμανε δε ότι η “μέγιστη χωρητικότητα των κλειστών δομών σε Λέσβο - Χίο και Σάμο θα είναι άνω των 5.000 ατόμων, στην Κω άνω των 2.000 και στη Λέρο άνω των 1.000 σημειώνοντας ότι “ότι κάθε δομή έχει πρόβλεψη για επιπλέον χωρητικότητα συν 40% πέραν των προβλεπόμενων αριθμών”. Όρισε ως “στόχο της κυβέρνησης να μείνει στον σχεδιασμό και τους αριθμούς που έχει ανακοινώσει. Δεν θέλει όμως, εάν παρουσιαστεί ανάγκη, να μην έχει προβλέψει. “Θα αποτρέψουμε το να έχουμε νέα Μόρια” συμπλήρωσε σε βαρύγδουπους τόνους ο κ. Στεφανής.

Υποσχέσεις για κατευνασμό των τοπικών κοινωνιών

Ο Στέλιος Πέτσας, επιχειρώντας να κατευνάσει τις πιθανές αντιδράσεις των κατοίκων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, προανήγγειλε “την παράταση -έως 31.12.2020- των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο” καθώς και “τη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, κοινής ωφέλειας και τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες”.

Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύεται “να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις δομές / ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος”, ενώ στέλνει το μήνυμα στους κατοίκους ότι “θα λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις δομές / ΚΥΤ”.

Τέλος, “κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, δημιουργείται ειδικό ταμείο που προικίζεται με 50 εκατ. ευρώ για το 2020, το οποίο θα χρηματοδοτήσει το ‘Πρόγραμμα Αλληλεγγύη’ που θα υλοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών για τη στήριξη των δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών”.

Προσλήψεις για "στεγανοποίηση" των διόδων!

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση - στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων” αποτυπώνοντας την “ορμπανική” αντίληψη της κυβέρνησης στο ανθρωπιστικό ζήτημα.

Όπως είπε, «το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί 14 εκατ. ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης - ΕΣΟΘΕ, ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει δέκα σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους”.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Στεφανής μίλησε με ωμό τρόπο “για την ανάγκη θωράκισης της χώρας από παρόμοιες μελλοντικές απειλές δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή”. Παράλληλα ανέφερε ότι “είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου”, ενώ όσον αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά “καθορίζεται εθνικός συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη”. Ο κ. Στεφανής παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα υπάρξει “καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις”.

Κλειστά χαρτιά για τις δομές στην ενδοχώρα

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι “πέραν των κλειστών κέντρων στα νησιά θα δημιουργηθούν και δομές στην ενδοχώρα”, καθώς “έχουν βρεθεί ήδη οι χώροι”, αποφεύγοντας ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, θα δημιουργηθούν δέκα περίπου ελεγχόμενες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα ενόψει της έναρξης του προγράμματος αποσυμφόρησης των νησιών. “Στόχος είναι η μεταφορά 20.000 μεταναστών, από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020” αρκέστηκε να επαναλάβει ο κ. Στεφανής, “με τη μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα”.

Εξαγωγή αδιεξόδου από τον πρωθυπουργό

«Ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά πρέπει να είναι μια ουσιαστική πολιτική που θα παρέχει υποστήριξη στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.» επεσήμανε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των εργασιών της συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγκρεμπ αποτυπώνοντας εκ νέου την ανώμαλη προσγείωση της κυβέρνησης στην πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης διαλόγου με νέους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, όρισε ως “βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γίνει η δουλειά που απαιτείται στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται σταθερά υπέρ του σχεδίου του υπουργoύ Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου (σ.σ.: οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου να μπορούν να ξεκινούν σε χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της Ε.Ε.).

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η κατάσταση όσον αφορά την Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της. «Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε 500 πρόσφυγες και μετανάστες σε ημερήσια βάση. Οι συνθήκες στα νησιά είναι πάρα πολύ δύσκολες» σημείωσε χαρακτηριστικά στον απόηχο των κατασταλτικών μέτρων γενικευμένης κράτησης που ανακοίνωσαν χθες οι Στέλιος Πέτσας και Αλκιβιάδης Στεφανής...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

"Να γίνουν εργάτες γης" για άδειες παραμονής...

"Με ενοχλεί η έλλειψη ανθρωπιάς" τόνισε η πρ. υπουργός βάλλοντας κατά των ακραίων της Ν.Δ.

Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη “να πάμε συγκεκριμένα στη Μόρια και να πούμε ‘ποιος θέλει να γίνει εργάτης γης, ρε παιδιά;” υποστηρίζοντας ότι “κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να δοθούν προσωρινές άδειες παραμονής”.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να υπονοήσει την αρνητική υποδοχή της πρότασης από τους πρόσφυγες / μετανάστες λέγοντας “είμαι περίεργη να δω ποιοι θα ανταποκριθούν. Ή έχουν μπει σε μια λογική ιδρυματοποίησης;”. Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε (ΣΚΑΪ) ότι “υπάρχουν υπουργοί που το κουβεντιάσαμε και νομίζουν ότι αυτό το πράγμα μπορεί να περπατήσει, θα το δοκιμάσουμε κι αυτό. Εργάτες γης χρειάζεται η ελληνική ύπαιθρος».

Παράλληλα, στρέφοντας το βλέμμα στο εσωτερικό της Ν.Δ., μίλησε για “απαράδεκτες ακραίες εκδηλώσεις τύπου ‘ρίχνω πέτρες, πάω να βουλιάξω, ψήνω χοιρινά μπροστά στη μύτη του αλλουνού’”. Σημείωσε δε “με ενοχλεί πάρα πολύ η έλλειψη ανθρωπιάς. Αν για κάτι είμαστε γνωστή ως χώρα, είναι γι' αυτές τις δύο λέξεις: ανθρωπιά και λεβεντιά»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL