Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Η Ν.Δ. γύρισε πιο πίσω και από το 1975
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. γύρισε πιο πίσω και από το 1975

Πίσω ακόμη και από το 1975 έκανε η Ν.Δ. στα θέματα της θρησκείας κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος. Η επιχειρηματολογία της Ν.Δ. ήταν ενδεικτική της ιδεολογικής οπισθοχώρησης για να δικαιολογηθεί η άρνηση στις φιλελεύθερες ρυθμίσεις. Η συζήτηση αφορούσε το άρθρο 3, το άρθρο 13 και το άρθρο 5.

«Το ερώτημα για εμένα είναι ότι εφόσον οι διακριτοί ρόλοι είναι διασφαλισμένοι, τι θα πει 'ουδετερόθρησκο κράτος'; Μήπως θα πει 'θρησκευτικά αδιάφορο κράτος'; Όλη αυτή η υποκρισία, να προσπαθούν να αποδείξουν με αυτά τα επιχειρήματα ότι υποστηρίζουν και τα συμφέροντα της Εκκλησίας, είναι μακράν της πραγματικότητας», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης και βουλευτής της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «Εμείς αυτά που λέμε, τα πιστεύουμε και τα εφαρμόζουμε. Αυτοί γιατί δεν εφάρμοσαν αυτά που πιστεύουν; Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να τεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία και νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να καταλάβουν ότι η επικρατούσα θρησκεία έχει να κάνει με το 98% του ελληνικού λαού. Με κανένα κράτος και με καμία κυβέρνηση».

Την απάντηση έδωσε ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καταγγέλλοντας ιδεοληψία εκ μέρους της Ν.Δ., η οποία σκόπιμα συγχέει τα θέματα. «Δεν περίμενα από τον Ευρ. Στυλιανίδη να δώσει το σήμα λέγοντας το περίφημο ότι το ποσοστό των Ελλήνων που είναι ορθόδοξοι είναι 98%. Μπορεί να είναι 85%, 90%, μπορεί 98%, μπορεί και 100% το Πάσχα που το γιορτάζουμε όλοι. Αλλά δεν μιλάμε γι’ αυτό. Δεν υπάρχει μία δημοσκόπηση τα τελευταία 15 χρόνια που να μην είναι από 30% μέχρι 60% το ποσοστό, μέσα στον ελληνικό λαό και προφανώς σε θρησκευόμενους κατά το πλείστον, που να μην είναι υπέρ της διάκρισης και του διακριτού ρόλου ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία», είπε και κατέληξε: «Γιατί λοιπόν τα μπλέκετε; Για να δημιουργήσετε ιδεολογικό μέτωπο; Αυτή είναι ιδεοληψία».

«Η στάση της Ν.Δ. είναι ανακόλουθη στάση, όχι πλέον απέναντι σε μια αριστερή πρόταση -δεν είναι εδώ αυτό το θέμα-, αλλά απέναντι σε στοιχειώδεις φιλελεύθερες διατάξεις, την ώρα που η Ν.Δ. μιλά και αυτοπροσδιορίζεται ως ευρωπαϊκό κόμμα, που μιλάει για συγκεκριμένο δημοκρατικό εκσυγχρονισμό όσον αφορά το συνταγματικό μας πλαίσιο και τις διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται», υπογράμμισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Ιστορική υπόμνηση

«Η θέση της Ν.Δ. στο θέμα της διάκρισης των ρόλων κράτους και Εκκλησίας είναι πίσω ακόμη και σε σχέση με όσα υποστήριζε το 1975 ο τότε υπουργός Παιδείας της Ν.Δ. Παναγιώτης Ζέπος» υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Το 1975 η Ν.Δ. ήταν υπέρ του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Π. Ζέπος είχε πει στη Βουλή πως «είναι θεωρητικώς ορθότερος ο χωρισμός Εκκλησίας και κράτους, αλλά, υπό τας παρούσας συνθήκας και λόγω της παραδόσεως που υπάρχει, είναι δύσκολο να εκφύγουμε αυτή την στιγμή από το κρατούν σύστημα». Ο Γ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «υπερσυντηρητικές επιλογές και εμμονές» της Ν.Δ., που αρνείται να δεχθεί την απαγόρευση διακρίσεων για λόγους φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού και τη διάκριση ρόλων κράτους και Εκκλησίας.

Το πρώτο σύνταγμα δεν είχε το προοίμιο

«Αν κάποιοι δεν σέβονται την Εκκλησία, είναι αυτοί οι οποίοι ψηφοθηρούν εν ονόματι της Εκκλησίας και αυτό πρέπει να το τονίσουμε, είναι αυτοί οι οποίοι θέλουν να ελέγχει το κράτος και να ελέγχεται το κράτος από την Εκκλησία, δεν θέλουν τον χωρισμό», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Ο πρ. υπουργός Παιδείας των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ο συνταγματικός πατριωτισμός σημαίνει ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τον ρόλο του κράτους από τον ρόλο της Εκκλησίας». «Το προοίμιο εν ονόματι της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος είναι ένα αναχρονιστικό κατάλοιπο της περιόδου, όταν στην Ευρώπη ο μονάρχης βασίλευε ελέω Θεού. Εντάχθηκε ως προοίμιο στα συντάγματα της Επανάστασης για συγκεκριμένους λόγους», επεσήμανε και συνέχισε ότι «δεν υπήρχε σε όλα τα συντάγματα του νεοελληνικού έθνους και κράτους. Σε ποιο δεν υπήρχε; Στο σύνταγμα της Αβασίλευτης Ελληνικής Δημοκρατίας του 1924. Είναι τυχαίο, άραγε; Είναι τυχαίο ότι το πρώτο σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν είχε αυτό το προοίμιο;».

«Άτολμη πρόταση»

Ο Ν. Φίλης εκτίμησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μια άτολμη πρόταση αναθεώρησης. Δυστυχώς, προσέκρουσε σε διάφορες ενδογενείς και άλλες αντιθέσεις που υπάρχουν στην κοινωνία και στην πολιτική. Δεν πρόκειται να επιλύσουμε κρίσιμης σημασίας προβλήματα με ατελείς συμβιβασμούς». Ωστόσο διευκρίνισε ότι «την υποστηρίζω κατ’ οικονομίαν, βλέποντας τι υπάρχει δίπλα μου, τι προτείνει το μεγαλύτερο κόμμα, το κόμμα της διακυβέρνησης».

Π. Θεοδωρικάκος: Αλλαγές για την ψήφο των ομογενών

Αλλαγές στο άρθρο 54 για την ψήφο των ομογενών εξετάζει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προκειμένου το άρθρο να εγκριθεί από το σύνολο των κομμάτων. «Είναι ώρα ευθύνης και πρόκληση για να πάρει το νομοσχέδιο 300 ψήφους, που θα είναι πολύ καλό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία», είπε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες και πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξος, γιατί τα κόμματα στέκονται με υπευθυνότητα και όπου υπάρξουν ζητήματα θα γίνουν παρεμβάσεις και νομοτεχνικές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL