Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρίπτουν επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικό κράτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρίπτουν επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και κοινωνικό κράτος

Μισό βήμα για την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων γίνεται μέσα από το σύνταγμα. Η Ν.Δ. δέχεται να εισαχθεί μόνο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι επιφυλακτικός περιμένοντας την τελική διατύπωση του κειμένου και να δηλώνει ότι δεν τον καλύπτουν όσα λέει η Ν.Δ. για το κοινωνικό κράτος.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μίλησε θετικά για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «διατήρησε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με άλλο όνομα, αλλά το διατήρησε». Έδωσε ακόμη στοιχεία για τους δικαιούχους λέγοντας ότι σήμερα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αφορά σε 240.000 νοικοκυριά και καλύπτει συνολικά 450.000 άτομα. Από αυτούς, οι 156.000 είναι άνεργοι. Ειδικότερα, καλύπτονται 20.000 μονογονεϊκές οικογένειες και πάνω από 56.000 νοικοκυριά με παιδιά. Από το σύνολο των οικογενειών, 236.000 έχουν εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ οι 130.000 έχουν μηδενικό εισόδημα. Για φέτος υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν 670 εκατομμύρια ευρώ. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Καθολικό κοινωνικό κράτος

«Εμείς προβάλλουμε τη δική μας πρόταση για ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης και με καθολικό κοινωνικό κράτος, με καθολικές κοινωνικές υπηρεσίες», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Επεσήμανε δε, πως «όπου επικράτησε ο καθαρόαιμος νεοφιλελευθερισμός, επειδή έπρεπε να αντιμετωπιστεί η ακραία φτώχεια και το περιθώριο μέσα από την ανεργία και από τις επιπτώσεις που είχε η πλήρης επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού και η κατάλυση του κοινωνικού κράτους, αναγκάστηκαν να βάλουν τα συστήματα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ακριβώς γι’ αυτή την ακραία φτώχεια».

Αντίθετος με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζοντας ότι «οι δημαγωγικές μεγαλοστομίες περί κοινωνικών δικαιωμάτων δεν πρέπει να έχουν θέση στο συνταγματικό κείμενο»… Για «συνταγματικές ρητορείες, δημαγωγία και συνταγματικό λαϊκισμό» έκαναν λόγο και από τη Ν.Δ...

Εφ. Αχτσιόγλου: Φαίνονται οι πολιτικές επιλογές

«Εδώ είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών. Στο πεδίο των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων το θέμα είναι ότι εκεί εκδηλώνονται, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές προσεγγίσεις που έχουμε για το κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό μοντέλο που θέλουμε σε αυτόν τον τόπο. Είναι ζήτημα διαφοράς ουσίας λοιπόν και όχι ζήτημα διατυπώσεων. Αν ήταν ζήτημα διατυπώσεων, δεν νομίζω ότι θα είχατε πρόβλημα να αποδεχτείτε τις προτάσεις που κάνουμε», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και ανέφερε ένα παράδειγμα: την ίση αμοιβή για ίση εργασία ανεξαρτήτως ηλικίας. Υπενθύμισε ότι το ισχύον σύνταγμα δεν μπόρεσε να προστατεύσει αυτή την αρχή και το 2012 θεσπίστηκε ο υποκατώτατος μισθός.

Το ίδιο έγινε και με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, όταν η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ το 2012 είπε ότι θα καθορίζεται με νόμο και όχι με συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Θράσος Βρούτση: λέει ότι 213 ευρώ εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση

Τα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι εξασφαλίζονται συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο μέσος όρος παροχής ανά νοικοκυριό είναι 213 ευρώ μηνιαίως, υπενθυμίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν ότι «θέλει μεγάλο θράσος» από τον Γ. Βρούτση. «Αυτό το μέλλον αξιοπρεπούς διαβίωσης μας επιφυλάσσει ο Κ. Μητσοτάκης;», ρωτούν.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «το 2017, όταν εφαρμόστηκε το ΚΕΑ, το έπαιρναν 700.000 άτομα. Σήμερα, κατά ομολογία του Γ. Βρούτση, το παίρνουν 450.000 άτομα» και υπενθυμίζουν ότι «το ποιος νοιάζεται για τους φτωχούς, το παιδί, τους ανάπηρους, τους χωρίς ιδιόκτητη στέγη, τους ηλικιωμένους το ξέρει ο ελληνικός λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την Πρόνοια με 1,4 δισ. και την παραδώσαμε 3,5 δισ. σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι «συνταγματοποιεί τα Μνημόνια και τις συνταγές του ΔΝΤ, που ήθελε κόψιμο των επιδομάτων κατά 1 δισ. και να τα ενσωματώσουμε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», το οποίο «ορίζεται αυθαίρετα από κάθε κυβέρνηση, ανάλογα με τι ποσό μπορεί να διαθέσει για την ακραία φτώχεια. Γι’ αυτό δεν συνταγματοποιήθηκε από καμία χώρα». «Η πρόταση της Ν.Δ. είναι η συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δημιουργεί παγίδα φτώχειας και είναι μηχανισμός συμπίεσης του κατώτατου μισθού», υπογραμμίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL