Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δ. Βίτσας: Προχωράμε στη αναθεώρηση μόλις 9 άρθρων λόγω των ιδεολογικών εμμονών της ΝΔ (Video)

Ο Δημήτρης Βίτσας κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, και κυρίως την ΝΔ, να ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Με τη ρήση «για τα λεφτά τα κάνεις όλα» ο Δημήτρης Βίτσας χαρακτήρισε τη στάση της ΝΔ στη χθεσινή συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, αναφερόμενος ειδικά  στην ομιλία του Κ. Τασούλα, σημερινού προέδρου της Βουλής και εισηγητή της ΝΔ στην κοινοβουλευτική διαδικασία της προηγούμενης Βουλής.

Σχετικά με τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος, και απευθυνόμενος προς τη ΝΔ, τόνισε ότι από τις 49 προς αναθεώρηση διατάξεις, τελικά «προχωράμε στην αναθεώρηση μόνο των 9. Και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ».

Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ισχυρίζεται ότι «χάθηκε» ιστορική ευκαιρία για «ουσιαστικές» Συνταγματικές αναθεωρήσεις, επικεντρώνοντας αποκλειστικά στο άρθρο 16, που περιλαμβάνει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων και του άρθρου 24 που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το περιβάλλον.

«Εδώ λέτε ένα μεγάλο ψέμα. Να σας φρεσκάρω λοιπόν λίγο τη μνήμη. Ο κος Τασούλας, εισηγητής της ΝΔ, και για το άρθρο 24 έλεγε:

"Αν δεν συμπράξει η πλειοψηφία(εννοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά), δεν θα σταλεί στην επόμενη Βουλή για αναθεώρηση και αν δεν στείλουμε στην επόμενη Βουλή το άρθρο 24, μετα προβλήματα που έχει η εφαρμογή του και τα ασφυκτικά αδιέξοδα που έχει η εφαρμογή του στην αξιοποίηση περιουσιών που κακώς θεωρούνται δασικές, τότε θα μπλοκάρουμε τεράστιες εκτάσεις, όχι για την προστασία των δασών αλλά για υπονόμευση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδίως στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα"»

Ο Δημήτρης Βίτσας κάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, και κυρίως την ΝΔ, να ψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση, λέγοντας ότι αυτή η πρόταση έχει τουλάχιστον  εσωτερική συνοχή.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε δύο σκέλη. Ένα καθαρά εκσυγχρονιστικό που πηγάζει από την αναγκαιότητα των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην κοινωνία και ένα σκέλος που αφορά τις Συνταγματικές διατάξεις που παραβιάστηκαν στην δεκαετή περίοδο των μνημονίων και της κρίσης.

«Ας συμφωνήσουμε ότι, με Συνταγματική διάταξη, ποτέ ξανά σε μελλοντικές κρίσεις δεν θα υπάρξουν άνθρωποι αποκλεισμένοι από την παροχή νερού, ρεύματος, πρόσβασης στην υγεία και την παιδεία κλπ».

Ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να υπερασπίζεται το κύρος και την αξιοπιστία του

Κλείνοντας, ανέφερε ότι το άρθρο 86  δεν δημιουργεί απλά και μόνο ηθικά προβλήματα, αλλά αποτελεί το ανήθικο άρθρο μέσα στο υπάρχον σύστημα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις