Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Π. Σκουρλέτης: Είστε προβλέψιμοι και επικίνδυνοι (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης: Είστε προβλέψιμοι και επικίνδυνοι (Video)

«Η λογική σας είναι η ίδια, παλιά, ξεπερασμένη λογική η οποία κινείται στο δόγμα “μικραίνουμε την παρουσία του δημοσίου υπέρ του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και όταν αυτός τείνει να καταστεί ένα μονοπώλιο”», επισήμανε ο Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος στη ΔΕΠΑ, κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
 
«Είστε προβλέψιμοι και επικίνδυνοι»

Κύριε υπουργέ, νομίζω ότι με το παρόν νομοσχέδιο επιβεβαιώνεται ότι είστε πολύ προβλέψιμος. Είναι η ίδια, παλιά, ξεπερασμένη λογική η οποία κινείται στο δόγμα “μικραίνουμε την παρουσία του δημοσίου υπέρ του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και όταν αυτός τείνει να καταστεί ένα μονοπώλιο”. Διότι ο όλος σχεδιασμός σας γύρω από τα ζητήματα της ΔΕΠΑ, με την πλήρη αποχώρηση του δημοσίου από αυτήν, θέτει πρώτα απ’ όλα σε κίνδυνο την επέκταση αυτού καθαυτού του δικτύου. Και εδώ έχουμε μία αρνητική εμπειρία -με βάση την προηγούμενη μετοχική σύνθεσή της- στην περίπτωση της Αττικής, όπου έχουμε σχεδόν τον μισό πληθυσμό της χώρας, αλλά μία πολύ μικρή διείσδυση σε σχέση με τη συνολική χρήση του φυσικού αερίου.

https://www.youtube.com/embed/gZ-RWD7CaNc

Παρόλα αυτά και ενώ υπήρχε ένας σχεδιασμός από την κυβέρνησή μας για την επέκταση του δικτύου σε πάνω από 30 πόλεις, οι οποίες ήταν δίπλα στον κεντρικό αγωγό του ΔΕΣΦΑ, με πόρους που είχαν εξασφαλιστεί, έρχεστε τώρα εσείς και λέτε: “αυτό το σχήμα ξεχάστε το”. Και σε μία φάση αναγκαίας ανάπτυξης του δικτύου, τουλάχιστον μέσα στις πόλεις, πάμε να τα δώσουμε με αβέβαια αποτελέσματα σε κάποιους ιδιώτες. Και ως προς την εμπορία έχει μια λογική να υπάρχει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Βεβαίως το ανταγωνιστικό περιβάλλον γίνεται καλύτερο όταν υπάρχει και το δημόσιο. Το οποίο λειτουργεί εξισορροπητικά. Αυτό έχει δείξει η διεθνής εμπειρία. Ανταγωνισμός με ισχυρή παρουσία του δημοσίου. Όπου δεν έχει υπάρξει το δημόσιο έχουμε άλλου είδους καταστάσεις, οι οποίες τελικά είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών και ως προς το περιεχόμενο των υπηρεσιών, όσο και προς τις τελικές τιμές.

Στα δίκτυα, όμως, που, όπως σωστά ειπώθηκε και προηγουμένως, τα κατέχει ένας, είναι πραγματικά ένας ακραίος, νεοφιλελεύθερος δογματισμός το να θέλετε να δημιουργήσετε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Άρα λοιπόν θα έχουμε συνθήκες δημιουργίας ενός ιδιωτικού μονοπωλίου και έχουμε μία αμφισβητούμενη, από εδώ και πέρα, διείσδυση του φυσικού αερίου στις μικρότερες πόλεις, μια και υπάρχει αβέβαιος σχεδιασμός, από τη στιγμή που αυτός ανατίθεται σε ιδιώτες.

Όσον αφορά τα διεθνή project της ΔΕΠΑ θα σας θυμίσω κάτι. Αυτό ήταν ευθύνη του ΔΕΣΦΑ παλιά. Και επειδή τότε η κυβέρνησή σας ήθελε να ιδιωτικοποιηθεί ο ΔΕΣΦΑ, αφαιρέσατε το βάρος από το να συμμετέχει στα διάφορα διεθνή project. Γιατί ποιος θα πήγαινε να αναλάβει ευθύνες για τη συμμετοχή στον IGB, στον Poseidon ή οπουδήποτε αλλού, με αβέβαια αποτελέσματα κάθε φορά; Και γι’ αυτό πέρασε στη ΔΕΠΑ αυτή η ευθύνη.  Επειδή είχε και τα αντίστοιχα κεφάλαια. Τώρα, πλέον, που παραμένουν με μια σχέση αβεβαιότητας στο δημόσιο, ποιος θα τα χρηματοδοτήσει αυτά; Εάν πάει να τα χρηματοδοτήσει ο κρατικός προϋπολογισμός, τότε ίσως να “χτυπήσετε” πάνω στα ζητήματα του ανταγωνισμού με βάση το τι ισχύει σήμερα στην Ευρώπη. Να θεωρηθούν έμμεσες κρατικές ενισχύσεις. Άρα και εδώ φαίνεται ότι πόσο αποσπασματικός είναι ο σχεδιασμός σας.

Ως προς τη ΔΕΗ, οι προθέσεις σας έχουν γίνει γνωστές προ πολλού. Αφού απαξιώσατε την Επιχείρηση, αφού είπατε μια σειρά ψέματα, τι κάνετε ουσιαστικά; Βρίσκετε ως πρώτο πεδίο εφαρμογής των αντεργατικών ρυθμίσεων που ψηφίσατε πριν από λίγο καιρό με  το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Και στο τέλος του καλοκαιριού, πριν κλείσει η Βουλή για διακοπές. Το πρώτο πεδίο εφαρμογής αυτών των διατάξεων αφορά πια τη ΔΕΗ. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ατομικές συμβάσεις. Βάζουμε στην άκρη τη λογική των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τι κάνετε ουσιαστικά, σε συνδυασμό και με την αύξηση των τιμολογίων; Καθαρίζετε το τοπίο για να προχωρήσετε σε αυτό το σχέδιο το πολύ παρωχημένο και τετριμμένο και αποτυχημένο, με βάση τη διεθνή εμπειρία, της ιδιωτικοποίησης. Τι θα ιδιωτικοποιήσετε πρώτα από όλα; Το δίκτυο, το μοναδικό δίκτυο, το φυσικό μονοπώλιο της Μέσης και Μικρής Τάσης, τον ΔΕΔΔΗΕ. Πόσο, λοιπόν, πραγματικά προβλέψιμοι, αλλά και πόσο επικίνδυνοι είστε.

Θέλω να τελειώσω, επειδή δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο, με μία αναφορά σε σχέση με τα ζητήματα των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων για τα οποία, με βάση την προτεινόμενη διάταξη, μπαίνουν εγγυητές οι δήμοι. Καλό θα είναι καταρχάς να ρωτήσετε και τον κ. Θεοδωρικάκο για το ύψος αυτών των χρεών και το τι σημαίνει αυτό. Διότι ο δήμος και οι δημοτικές επιχειρήσεις, δεν είναι οποιαδήποτε επιχείρηση ή ένα φυσικό πρόσωπο. Από τη στιγμή δε, που λέτε ότι πάτε να τιτλοποιήσετε αυτά τα χρέη και να τα τιτλοποιήσετε όχι ως ένα αναγκαίο βήμα που θα αυξήσει την ρευστότητα της ίδιας της ΔΕΗ - το οποίο έχει μια λογική- αλλά πάτε μέσω της τιτλοποίησης να αναθέσετε και τη διαχείριση αυτών των χρεών σε ιδιώτες, φαντάζομαι να μη φτάσουμε σε εκείνο το σημείο όπου αγνώστου ταυτότητας funds,θα πηγαίνουν και θα κατάσχουν τους λογαριασμούς των δήμων ανά την Ελλάδα και θα δημιουργούν προβλήματα στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Πάτε να κάνετε ένα καταστροφικό βήμα. Προτείνω λοιπόν, να εξαιρεθούν της τιτλοποίησης τα χρέη που αφορούν δήμους και δημοτικές επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια, μετά από την τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο Πάνος Σκουρλέτης, πήρε τον λόγο επί προσωπικού, επισημαίνοντας:

Κύριε Χατζηδάκη, δεν είναι σωστό να μας υποτιμάτε τόσο πολύ. Διότι, ξέρετε, αυτή η υποτίμηση γυρνά τελικά σε εσάς τον ίδιο. Είπατε ψευδώς ότι σήμερα στον ΑΔΜΗΕ, μετά το σχέδιο που εφαρμόστηκε, το δημόσιο κατέχει μόνο το 51%. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά και στη ΔΕΗ δεν συμβαίνει το ίδιο; Τι άλλαξε ως προς την συμμετοχή των ιδιωτών από τότε που ήτανε ο ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ σε σχέση με τώρα που δεν είναι; 49% είχαν ιδιώτες, 49% έχουν και τώρα.

https://www.youtube.com/embed/9OaKRWCrbs4

Δεύτερον, είναι το ίδιο πράγμα ο ΔΕΣΦΑ που έχει 34% το δημόσιο και το ίδιο ο ΑΔΜΗΕ που έχει το 51% και έχει και τα δικαιώματα στην διαχείριση; Είναι το ίδιο πράγμα; Γιατί μας υποτιμάτε; Δεν είναι Νοέμβριος αυτό που είπατε εσείς, εσείς μας είπατε ότι έχουμε φτάσει στο ‘22 τώρα. Για όνομα του Θεού. Και για τον ΔΕΣΦΑ που αναφέρεστε, θα πρέπει να θυμάστε καλά ότι ήταν διαγωνισμός που είχε γίνει από την κυβέρνησή σας και είχε ολοκληρωθεί, άρα ήταν δεσμευτικό για τη χώρα το να ξαναγίνει διαγωνισμός. Και έγινε διαγωνισμός. Αυτός οδήγησε σε ένα παραπάνω τίμημα και, κυρίως, κ. Χατζηδάκη άλλαξε η τιμολόγηση στις ρυθμιζόμενες τιμές. Και γλιτώσαμε αυτό που ανερυθρίαστα είχατε κάνει υπέρ των Αζέρων, να χρεώσετε το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είναι έτσι ή δεν είναι έτσι; Και στη νέα σύμβαση, εάν θέλουν οι ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία στον ΔΕΣΦΑ να φύγουν, προτίμηση θα έχει το ελληνικό δημόσιο. Ενώ στη δική σας σύμβαση δεν υπήρχε αυτό, γνωρίζοντας ότι οι Αζέροι συνομιλούσαν με τους Τούρκους και υπήρχε πιθανότητα να αγοράσουν τότε το Εθνικό Δίκτυο Φυσικού Αερίου.

Τρίτον. Σας το είπα και την προηγούμενη φορά σε άλλο νομοσχέδιο. Εισέπραξε 2,1 δισεκατομμύρια από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η ΔΕΗ; Ναι ή όχι; Δεν το έχετε απαντήσει αυτό. Ναι σας λέω εγώ. Αν κάνετε τους υπολογισμούς, εκεί πάνω κάτω είναι το ποσό. Άρα αφήστε τα αυτά τα περί “μηδενικής αξίας για ένα μερίδιο της αγοράς”. Ήταν κάτι το οποίο το είχατε δρομολογήσει μαζί με τη “Μικρή ΔΕΗ” και εμείς διαλέξαμε να ακυρώσουμε το ένα από τα δύο. Και το τελευταίο. Μη μας κάνετε τώρα και τον υπερασπιστή του ΚΚΕ που λέτε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ του κρατικού και δημόσιου χαρακτήρα. Ε, όχι και αυτό πια. Αρκεστείτε στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και αφήστε τα υπόλοιπα.  


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL