Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Η Ν.Δ. αποδέχεται τη λαϊκή νομοθέτηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. αποδέχεται τη λαϊκή νομοθέτηση

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία εξετάζει θετικά η Ν.Δ. στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος, η οποία ξεκίνησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για το τελικό στάδιο της αναθεώρησης, το οποίο θα ολοκληρωθεί την προσεχή Δευτέρα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία από την οποία θα προκύψει το αναθεωρημένο σύνταγμα.

Τη βούληση της Ν.Δ. να αποδεχθεί τη λαϊκή νομοθέτηση που πρότειναν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά όχι και το λαϊκό δημοψήφισμα, δημοσιοποίησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πλειοψηφίας και πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης. «Τολμώ να πω ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και στη συζήτηση που έγινε κατά τη διάρκεια της Επιτροπής για ένα όγδοο σημείο, που αφορά τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, στο οποίο, εξ όσων γνωρίζω, και οι δύο πολιτικές ομάδες έχετε συμφωνήσει, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.» ανέφερε.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ θετικό» σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος αποκομίζοντας και τα εύσημα του εισηγητή της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα: «Επιτέλους, ακούσαμε μία καλή λέξη, κύριε Κατρούγκαλε!». «Αυτό είναι πολύ θετικό» συμφώνησε και ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει στο άρθρο 73 παρ.1 την εξής διατύπωση για τη λαϊκή νομοθέτηση: «Το δικαίωμα πρότασης νόμων ανήκει στη Βουλή και στην κυβέρνηση. Προτάσεις νόμων μπορεί επίσης να υποβληθούν από 100.000 πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα με τη διαδικασία και τους όρους που ορίζει ο νόμος. Η πρόταση αυτή εισάγεται υποχρεωτικά προς συζήτηση στην Ολομέλεια».

Γ. Κατρούγκαλος: Η Ν.Δ. πήγε πίσω από τις θέσεις του 1975

Η Ν.Δ. προσπάθησε να εργαλειοποιήσει την αναθεώρηση, επεσήμανε ο Γ. Κατρούγκαλος και τόνισε ότι η Ν.Δ. «δεν είναι απλώς πίσω από την πρόταση της αναθεώρησης του 2014, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι πίσω και από τις ίδιες τις συζητήσεις στη συντακτική Βουλή του 1975».

Ανέφερε ως ενδεικτικό παράδειγμα την απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. «Μπορείτε να μου υποδείξετε ένα κόμμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς, εκτός από τα κόμματα του Όρμπαν και του Σαλβίνι, που να είναι αντίθετο σε αυτό που αποτελεί πλέον τον κοινό τόπο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού;» αναρωτήθηκε.

Ο Γ. Κατρούγκαλος προειδοποίησε ότι είναι «ευθέως αντισυνταγματικό» αν επιχειρηθεί να τεθούν σε ψηφοφορία μόνο οι προτάσεις που προτείνει η Επιτροπή Αναθεώρησης

Τι αλλάζει σε επτά σημεία του συντάγματος

Ουσιαστικά η αναθεώρηση λόγω της αρνητικότητας της Ν.Δ., που επιλέγει να παραμείνει το Σύνταγμα ως έχει, περιορίζεται σε επτά σημεία:

* Σύστημα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (άρθρο 21).

* Σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών από την αντιπολίτευση με πρόταση 10 βουλευτών και 120 παρόντων (άρθρο 68).

* Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων (άρθρο 62) και κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας στο άρθρο 86 παράγραφος 3 που εξισώνει τους υπουργούς ποινικά με τους κοινούς πολίτες.

* Εξίσωση στρατιωτικών δικαστών με τους λοιπούς δικαστές (άρθρο 96).

* Εκλογή ανεξάρτητων αρχών με πλειοψηφία 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί για 4/5 που ισχύει σήμερα (άρθρο 101Α).

* Διαχωρίζεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές (άρθρο 32 παράγραφος 4).

* Διευκολύνεται η ψήφος των ομογενών με συγκεκριμένους όρους (άρθρο 54 παράγραφος 4).

Δ. Τζανακόπουλος: Η Ν.Δ. εξυπηρετεί συμφέροντα στο άρθρο 16

Πάντως ο «πόνος» της Ν.Δ. είναι ότι δεν αναθεωρείται το άρθρο 16 που αφορά τα ιδιωτικά ΑΕΙ. «Θεωρώ την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση μία χαμένη ευκαιρία εξαιτίας των ιδεοληπτικών δυνάμεων της χώρας» είπε ο Ευρ. Στυλιανίδης.

«Η Ν.Δ. υποστηρίζει την ανάγκη της αναθεώρησης του άρθρου 16 με βάση μια ανύπαρκτη συνθήκη, ότι δηλαδή στην Ευρώπη λειτουργούν παντού ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στην πραγματικότητα κανένα από τα μεγάλα ιδρύματα της Ευρώπης που πρωταγωνιστούν στην παραγωγή γνώσης και στην έρευνα δεν είναι ιδιωτικό» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

«Ο μοναδικός λόγος που η Ν.Δ. θέλει την αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι για να δημιουργήσει όρους της ελεύθερης αγοράς ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με σκοπό να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Η παρούσα αναθεώρηση εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως δεν αφορά σχεδόν καθόλου τους πολίτες» εκτίμησε ο Α. Λοβέρδος κάνοντας λόγο για «σημειακή αναθεώρηση, από την οποία λείπει η κοινωνική, η πολιτική και γι’ αυτό η συνταγματική αιχμή».

«Ο βασικός στόχος της αναθεώρησης ήταν να εμπεδωθούν μέσα και από το ίδιο το σύνταγμα οι όροι της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας, της πολιτικής κανονικότητας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εφαρμογή της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και να θωρακιστεί το αστικό πολιτικό σύστημα» ισχυρίσθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

«Πρώτα χρειάζεται να εγκαθιδρυθεί η λαϊκή κυριαρχία και μετά να συγγραφτεί ένα σύνταγμα που να την επικυρώνει» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης προσθέτοντας ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχει πληγεί η λαϊκή κυριαρχία, που θυμίζει «ένα κομμάτι ελβετικό τυρί».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είχε επεισόδιο με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μιλούσε την ώρα της ομιλίας του. "Μήπως σας ενοχλώ; Γιατί μιλάτε συνέχεια» της είπε. Η βουλευτής της Ν.Δ. του απάντησε ότι πρέπει να συνηθίσει και ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε: «Θα το συνηθίσω. Πρέπει να συνηθίσω την αγένειά σας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει στο άρθρο 73 παρ. 1 την εξής διατύπωση για τη λαϊκή νομοθέτηση: «Το δικαίωμα πρότασης νόμων ανήκει στη Βουλή και στην κυβέρνηση. Προτάσεις νόμων μπορεί επίσης να υποβληθούν από 100.000 πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα με τη διαδικασία και τους όρους που ορίζει ο νόμος. Η πρόταση αυτή εισάγεται υποχρεωτικά προς συζήτηση στην Ολομέλεια»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL