Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
ΣΥΡΙΖΑ: Ρουσφετολογικές προσλήψεις και διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Ρουσφετολογικές προσλήψεις και διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων

Καθιέρωση «απολύτως κομματικών διαδικασιών προσλήψεων» και επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα προβλέπει το σχέδιο της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατά την έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί ένταση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου λόγω της επιλογής της κυβέρνησης να ξεκινήσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου παράλληλα με την πολύ σημαντική συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παραδέχεται ότι η κυβέρνηση επιθυμεί το νομοσχέδιο να ψηφιστεί πριν τη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.

Ο Σ. Φάμελλος χαρακτήρισε «απολύτως ψευδεπίγραφη επιχειρηματολογία» τον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι καταργείται η μονιμότητα των εργαζομένων της ΔΕΗ, παρατηρώντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από το 2012. Υπογράμμισε ότι πραγματικός στόχος της Ν.Δ. είναι η παράκαμψη του ΑΣΕΠ σε σχέση με τη διαφάνεια στις προσλήψεις στην ΔΕΗ και το άνοιγμα της πόρτας για «ρουσφέτια» και θύμισε ότι αντίστοιχη παρέμβαση είχε κάνει η Ν.Δ. και το 1991-1993 επιβαρύνοντας οικονομικά την ΔΕΗ.

Ο Σ. Φάμελλος πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. «επιχειρεί να διαλύσει τη συλλογική σύμβαση για τους εργαζόμενους» και ότι με την πολιτική της καταδικάζει τους νέους επιστήμονες που επιθυμούν να δουλέψουν στη ΔΕΗ σε αναζήτηση ρουσφετιού, υποαμοιβή και περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα. Επίσης επισήμανε ότι την ίδια ώρα η Ν.Δ. προβλέπει υπεραμοιβές για τα «γαλάζια» golden boys της ΔΕΗ.

Παράδοση σε ιδιώτη

Ο Σ. Φάμελλος επέκρινε την κυβέρνηση γιατί προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του συνόλου του δικτύου ηλεκτροδότησης ανατρέποντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και παραδίνοντας σε ένα ιδιώτη ένα φυσικό μονοπώλιο που δημιουργήθηκε με χρήματα του Δημοσίου. Σημείωσε ότι η προσπάθεια της Ν.Δ. για απαξίωση της ΔΕΗ έχει ήδη οδηγήσει σε «ταχύτατη αποχώρηση καλών πελατών» που υπολογίζεται σε 40.000. Παράλληλα, διέψευσε τον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ και η πώληση της «μικρής» ΔΕΗ ήταν εναλλακτικά σχέδια παρατηρώντας ότι ήταν ενιαίο σχέδιο της κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Κ. Χατζηδάκης: Άλλες οι εργασιακές συνθήκες της αγοράς

Ο Κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ψέματα» υποστηρίζοντας ότι οι ορκωτοί λογιστές και οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης πιστοποίησαν την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι δυνατόν, όλοι οι ανταγωνιστές της να έχουν συγκεκριμένες εργασιακές συνθήκες, αλλά η ΔΕΗ μόνη της, ενώ έχει οικονομικά προβλήματα ακόμα, να το αγνοεί». Ο υπουργός υπερασπίστηκε και το ειδικό καθεστώς για τα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ υποστηρίζοντας ότι υπάρχει διαρροή στελεχών προς ανταγωνίστριές της.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

«Αφού απαξιώσατε την επιχείρηση, αφού είπατε μια σειρά ψέματα, ουσιαστικά τι κάνετε; Βρίσκετε ως πρώτο πεδίο εφαρμογής των αντεργατικών ρυθμίσεων που ψηφίσατε τη ΔΕΗ» επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Για προσπάθεια επιβολής κοινωνικού αυτοματισμού, που θα οδηγήσει σε «γενικευμένη καθίζηση του εργασιακού επιπέδου» με πρόσχημα τη ΔΕΗ, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Έφη Αχτσιόγλου.

«Θέλετε υπέρογκες αμοιβές για τους χρυσοκάνθαρους και τον βασικό μισθό για τους πληβείους. Αυτή είναι η στρατηγική σας» επισήμανε ο Νίκος Παππάς. Το ζήτημα της παράκαμψης του ΑΣΕΠ, πολιτική της Ν.Δ. που δεν περιορίζεται στη ΔΕΗ, έθεσαν ο Γιώργος Τσίπρας κι ο Σταύρος Αραχωβίτης, ενώ ο Χάρης Μαμουλάκης έθεσε το ζήτημα της διαρροής καλών πελατών της ΔΕΗ λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL