Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κυρ. Μάλαμα: Έχουν κακοποιηθεί τα αρχαία των Σκουριών παραδέχεται το Υπουργείο Πολιτισμού

Η διαρκής υποβάθμιση των αρχαιοτήτων σε μία περιοχή όπου άνθισε ο αρχαίος μακεδονικός πολιτισμός κατατρέχει την Βόρεια Χαλκιδική από τότε που εμφανίστηκαν σε αυτήν οι σύγχρονοι χρυσοθήρες

Έχουν κακοποιηθεί τα αρχαία των Σκουριών παραδέχεται το Υπουργείο Πολιτισμού, καταγγέλλει η Βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα .

"Το Υπουργείο Πολιτισμού απέστειλε την γραπτή απάντησή του στην ερώτηση για το θέμα της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απάντηση πράγματι συνέβη “αλλοίωση των αρχαιοτήτων που, ενδεχομένως, υπήρχαν στη θέση Σκουριές, αλλά και του φυσικού ανάγλυφου της περιοχής”.

Βέβαια, το Υπουργείο σπεύδει να αποδώσει την κακοποίηση αυτή σε “δασεργάτες της δεκαετίας του 1960”, κι όχι στην εξορυκτική ασυδοσία, παρόλο που στην ίδια απάντηση παραδέχεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος εντοπίστηκε σε ανασκαφή πολύ μετά από την δεκαετία του 1960.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το είναι ότι το Υπουργείο παραδέχεται ότι “ο χώρος ήταν και εξακολουθεί να είναι περιφραγμένος και φυλασσόμενος” από την εταιρία ενώ σε σχέση με το θέμα της εμβάθυνσης της αρχαιολογικής έρευνας, το Υπουργείο συνεχίζει να υιοθετεί την ρητορική της εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι “στον χώρο κατάληψης του έργου δεν βρέθηκαν αρχαιότητες, πέραν των ήδη εντοπισμένων”.

Η διαρκής υποβάθμιση των αρχαιοτήτων σε μία περιοχή όπου άνθισε ο αρχαίος μακεδονικός πολιτισμός κατατρέχει την Βόρεια Χαλκιδική από τότε που εμφανίστηκαν σε αυτήν οι σύγχρονοι χρυσοθήρες. Το θέμα των αρχαιοτήτων των Σκουριών θα αποτελέσει στο πλαίσιο αυτό ένα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κατάντια για μια παραγραφή

Η κωμωδία που ανεβάζουν στην Προανακριτική η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συνεχίστηκε και χθες. Το υπόμνημα που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας Αγγελής από τις 6 Δεκεμβρίου διέρρευσε σε ιστοσελίδες πριν δοθεί στα ίδια τα μέλη της Επιτροπής. Και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων έδωσε και πήρε.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο