Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η κυβέρνηση ανακοινώνει λεπτομέρειες για τα "κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα" τα επόμενα εικοσιτετράωρα / Αντιπερισπασμός με συνταγή "Βίζεγκραντ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση ανακοινώνει λεπτομέρειες για τα "κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα" τα επόμενα εικοσιτετράωρα / Αντιπερισπασμός με συνταγή "Βίζεγκραντ"

Επικοινωνιακό αντιπερισπασμό από το ηχηρό "ράπισμα" των “Financial Times” προς την κυβέρνηση -για την τροπολογία- δώρο σε τραπεζίτες και υπόδικους - επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιώντας ως όχημα το πλέγμα κατασταλτικών μέτρων στο προσφυγικό πεδίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα το κυβερνητικό επιτελείο θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για “το πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου” δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση “στην χωροθέτηση των νέων προαναχωρησιακών κέντρων”.

Τον... Άδωνι Γεωργιάδη επιστρατεύει το Μαξίμου για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ακροδεξιών στοιχείων στις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που θα μετακινηθούν οι πρόσφυγες. Προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με επίκεντρο το προσφυγικό και τρέχοντα ευρωπαϊκά θέματα, σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση.

Τέσσερις βασικοί άξονες

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα επικεντρωθούν σε τέσσερις βασικούς άξονες διαχείρισης της κρίσης, όπως ενημερώνουν κυβερνητικές πηγές: “Στη φύλαξη των συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ή απόρριψης ασύλου, στις αυξημένες επιστροφές και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα”. Συν τοις άλλοις:

* Διατηρούνται οι Επιτροπές Προσφυγών ως δεύτερος βαθμός κρίσης.

* Προβλέπονται μονομελείς και τριμελείς συνθέσεις, διότι έχει αποδειχθεί από τα στατιστικά των δικαστηρίων ότι η μονομελής σύνθεση εκδίδει τις αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα.

* Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτησή τους εξετάζεται με ταχύρρυθμη εξέταση εντός τριών ημερών.

* Αλλάζει το καθεστώς κράτησης ώστε να μη χάνονται από την επιτήρηση των αρχών χιλιάδες αλλοδαποί, όπως γινόταν με την προηγούμενη διακυβέρνηση.

* Προβλέπονται ρητές προθεσμίες για την εξέταση των αιτήσεων και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για τη στελέχωση και τη στήριξη των υπηρεσιών μας.

Τέσσερις χιλιάδες μετακινήσεις

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει θέσει τον στόχο να μεταφερθούν 4.000 άτομα με “προσφυγικό προφίλ” στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Παράλληλα, το Μαξίμου σημειώνει ότι “θα γίνουν 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020, όταν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια έγιναν 1.806”...

Την έννοια της “αλληλεγγύης” ανακάλυψε ο Γεωργιάδης

Σε αυτό το φόντο, ο Άδωνις Γεωργιάδης -σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών στη Λάρισα- δήλωσε πως «κανένας μας δεν αισθάνεται ευχάριστα από αυτή την αναγκαστική μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα. Όμως πρέπει όλοι μας να δείξουμε αλληλεγγύη στα νησιά μας. Η επιλογή είναι ή θα πάρουμε από λίγους όλοι μας, για να μπορέσουν να βγάλουν τον χειμώνα η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Κως, ή θα πούμε εμείς ας καούν τα νησιά αυτά κι εμείς να μην έχουμε κανέναν”.

Απευθυνόμενος δε στους τραμπούκους που προκαλούν προσκόμματα στο σχέδιο αποσυμφόρησης σημείωσε ότι “δεν νομίζω ότι ένας Έλληνας πατριώτης μπορεί στα αλήθεια να πει ας καούν τα νησιά. Κι επειδή δεν ακούσαμε από κανέναν άλλη λύση... αυτό γίνεται άπαξ, εκτάκτως και μόνον γιατί δεν έχει λειτουργήσει ακόμη το νέο σύστημα απέλασης».

Μήνυμα Τζαβάρα προς υπουργούς

Παράλληλα, μήνυμα προς τους υπουργούς “που έχουν την αρμοδιότητα να έρθουν σε μια προηγούμενη επαφή και συνεννόηση με τις τοπικές αρχές ώστε η εγκατάσταση των ανθρώπων αυτών στους επιλεγμένους χώρους να γίνεται με κάποια κριτήρια και με κάποιες εγγυήσεις” έστειλε ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας, στον απόηχο των αντιδράσεων των “γαλάζιων” αιρετών σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. σημείωσε ότι “βεβαίως μας προβληματίζουν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών”, ενώ πρόταξε τον στόχο “να μην διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη στις περιοχές. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κοινωνικές εκρήξεις, θέλουμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα με τη φροντίδα να διασφαλιστούν οι καλύτεροι όροι κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων αυτών μέσα σε ένα πλαίσιο που δεν θα προκαλεί προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες”. Πιστοποιώντας δε την προσγείωση της Ν.Δ. στην πραγματικότητα της προσφυγικής κρίσης αναγνώρισε ότι “είναι ένα πρόβλημα που δοκιμάζεται και θα δοκιμαστεί η κυβέρνηση, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί προσπαθούν να έχουν την καλύτερη δυνατή και την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση. Είναι εθνικό το ζήτημα, είναι ευρωπαϊκό το ζήτημα, είναι πρόβλημα το οποίο πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα»...

Υπενθυμίζεται ότι τη δυσφορία των βουλευτών της Ν.Δ. έναντι της κυβερνητικής ανεπάρκειας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκδήλωσε πρόσφατα ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ισχυρίστηκε, με το βλέμμα στραμμένο στο Μαξίμου, ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κινδυνεύουμε σαν κυβέρνηση να υποστούμε πολιτικό κόστος μεγαλύτερο από αυτό που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ‘Πρέσπες’. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό θα γίνουν οι «Πρέσπες» της ΝΔ».

Γ. Πλακιωτάκης: “Το Λιμενικό έριξε προειδοποιητικά πυρά”

Διαψεύδει τους ισχυρισμούς τουρκικών ΜΜΕ για επεισόδιο πυροβολισμών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τσεσμέ και Χίου ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο υπουργός Ναυτιλίας υποστήριξε (ΑΝΤ1) ότι «αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» λέγοντας “ότι το σκάφος του Λιμενικού δεν πυροβόλησε κατά της βάρκας που μετέφερε μετανάστες, αλλά έριξε προειδοποιητικά πυρά”. Σε ερώτηση ωστόσο για τους λόγους που το Λιμενικό έριξε προειδοποιητικά πυρά, ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε ότι «το συγκεκριμένο σκάφος είχε απασχολήσει πολλές φορές το Λιμενικό». Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι τα στελέχη του Λιμενικού «επιχειρούν καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες με γνώμονα την ανθρώπινη ζωή», ενώ κατηγόρησε την ηγεσία της Τουρκίας ότι «εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο παράγοντα για τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL