Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Ν. Δένδιας: "Η θέση των δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ε.Ε."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Δένδιας: "Η θέση των δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ε.Ε."

Στο Βελιγράδι βρέθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσκεκλημένος του Σέρβου ομολόγου του Ίβιτσα Ντάτσιτς. Η επίσκεψη έγινε σε μια χρονική στιγμή που κορυφαίες χώρες της Δύσης πιέζουν Σερβία και Κόσοβο να βρουν μια μόνιμη λύση συνύπαρξης, ενώ παράλληλα το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει βάλει στον “πάγο” την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, όχι μόνο της υπερώριμης Βόρειας Μακεδονίας και της -συνδεδεμένης μαζί της- Αλβανίας, αλλά και των υπολοίπων που περιμένουν χρόνια στον προθάλαμο.

Ο Δένδιας, λοιπόν, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι “η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα δυτικά Βαλκάνια αποτελεί βασικό άξονα, ακρογωνιαίο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής” ακολουθώντας την πολιτική των προκατόχων του. Μάλιστα, φρόντισε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα δεν είναι ευχαριστημένη με το γεγονός ότι δεν δόθηκε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και ότι “θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου αυτές οι χώρες, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, να λάβουν ημερομηνία. Και θα διευκολύνουμε την πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, όλα αυτά εξαρτώνται από την εκπλήρωση των ευρωπαϊκών κριτηρίων εκ μέρους των χωρών αυτών”.

Πρωτίστως, όμως, ήθελε να συνεχίσει το αφήγημα της στενής ελληνοσερβικής φιλίας - κάτι που υπογράμμισε και με την κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου. Ντάτσιτς και Δένδιας μίλησαν για τις “άριστες” σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και προετοίμασαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Επιπλέον, συμφώνησαν στη σύσταση ενός νέου σχήματος περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Σερβίας και της Κύπρου.

“Μερσί” για το Κόσοβο

Ο Δένδιας υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες που κάνει η Σερβία για να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για εμάς είναι σαφές ότι η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως και οι υπόλοιπες χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας. Η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί βασικό στοιχείο για την εδραίωση της σταθερότητας της ειρήνης και της ευημερίας στην πολυτάραχη περιοχή μας» είπε. Καθώς, όπως ήταν φυσικό, συζητήθηκε και το ζήτημα του Κοσόβου, ο Ντάτσιτς ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για τη στάση που τηρεί η Ελλάδα μη αναγνωρίζοντας το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Ο Δένδιας από την πλευρά του τον διαβεβαίωσε ότι η στάση της Ελλάδας στο θέμα αυτό παραμένει σταθερή, τονίζοντας ότι μέχρι να βρεθεί οριστική λύση, η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Κοσόβου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL