Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Απαξίωση των θεσμών που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απαξίωση των θεσμών που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση

«Το επιτελικό κράτος ταυτίζεται πλέον με τον έλεγχο του κράτους και την απαξίωση των θεσμών, και μάλιστα με την κατάργηση ή με την αλλοίωση θεσμών που δεν ελέγχονται» τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ κατά τη συζήτηση της κύρωσης της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε ότι πριν από την κυβερνητική επέμβαση στο ΚΕΘΕΑ είχαν προηγηθεί αντίστοιχες κινήσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης ή τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι ο κατεπείγων λόγος που ώθησε την κυβέρνηση να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ με ΠΝΠ ήταν «να αποτρέψετε την εκλογή της κ. Ξένης Δημητρίου στο ΚΕΘΕΑ, να αιφνιδιάσετε και να δημιουργήσετε τετελεσμένα, να αποφύγετε τη βάσανο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της διαβούλευσης». Παρατήρησε ότι τα στοιχεία για κακοδιαχείριση στο παράρτημα του ΚΕΘΕΑ στα Διαβατά ήταν αποτέλεσμα εσωτερικού ελέγχου και η κυβέρνηση επέλεξε να τα δημοσιοποιήσει προκειμένου «να φτιάξετε ένα αφήγημα σκανδαλολογίας, διαπόμπευσης και συκοφαντίας» και να δικαιολογήσει την επέμβασή της.

Σ. Παπαδόπουλος: "Η Ν.Δ. θέλει διοικήσεις - 'μακρύ χέρι'"

«Το πολυνομοσχέδιο κάνει αυταρχικές παρεμβάσεις σε ζητήματα που αποκαλύπτουν τις ιδεολογικοπολιτικές αγκυλώσεις της Ν.Δ., αλλά και τις πρακτικές οικοδόμησης επανίδρυσης του 'γαλάζιου' λουδοβίκειου κράτους» σημείωσε από τη μεριά του ο Σάκης Παπαδόπουλος. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι «το κύριο πρόβλημα της Ν.Δ. είναι πως την ενοχλούν οι διαδικασίες αυτοδιοίκησης, αυτοδιαχείρισης των κοινωφελών οργανισμών. Την ενοχλεί η φιλοσοφία λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ» και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. «θέλει διοικήσεις όπως αυτές που υπήρχαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, διοικήσεις - 'μακρύ χέρι'».

Β. Κικίλιας: Καθυστέρησα γιατί δεν ήθελα να υιοθετήσω φήμες

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε τις συκοφαντίες του κατά του ΚΕΘΕΑ και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε να προσπεράσει «ελαφρά τη καρδία» τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση. Επιχείρησε να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην αποκάλυψη των στοιχείων για τα Διαβατά, η οποία έγινε αρκετά μετά την έκδοση της ΠΝΠ, υποστηρίζοντας ότι... δεν ήθελε να υιοθετήσει φήμες, αλλά μόνο στοιχεία που μπορούν να τεκμηριωθούν.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι η νέα διοίκηση θα προχωρήσει σε ενδελεχή έλεγχο στα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ, ώστε «να ξέρουμε πραγματικά πού έχουν πάει τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου». Επιχείρησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του Κέντρου.

Δ. Κουτσούμπας: «Διμέτωπος» και για τις εξαρτήσεις

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επέκρινε την κυβερνητική παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ παρατηρώντας ότι «στοχεύει στο χτύπημα της ίδιας της φιλοσοφίας αυτού που πρεσβεύει το ΚΕΘΕΑ, δηλαδή στη φιλοσοφία της 'στεγνής' θεραπείας». Δεν παρέλειψε πάντως να στρέψει τα «πυρά» του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι το ενδιαφέρον του για το ΚΕΘΕΑ είναι «υποκριτικό», καθώς ως κυβέρνηση «ουσιαστικά έστρωνε τον δρόμο για να γιγαντωθεί η κοινωνική ανοχή στα ναρκωτικά».

Ελληνικό: Σε τρεις μήνες η μεταβίβαση κοινόχρηστων χώρων στους δήμους

Ο Σ. Παπαδόπουλος επέκρινε τις ρυθμίσεις για το Ελληνικό παρατηρώντας ότι «αναβάλλεται για πολλά χρόνια ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των εγκρινόμενων στο σχέδιο πόλης χώρων και αποδίδονται στην επενδυτική ανώνυμη εταιρεία». Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται για μια παράδοση κοινόχρηστων χώρων», υιοθέτησε όμως τροπολογία δέκα βουλευτών της Ν.Δ. ώστε να προβλέπεται ρητώς ότι η κυριότητα των κοινόχρηστων χώρων θα περάσει στους δήμους σε ένα διάστημα που υπολόγισε περίπου στους τρεις μήνες.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ υπερασπιζόμενος για πολλοστή φορά το μοντέλο της πώλησης της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» που ανέτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ επιβλήθηκαν από τους δανειστές στην κυβέρνηση Σαμαρά, κάτι που ο Κ. Χατζηδάκης αρνήθηκε και τόνισε ότι «διαφωνούμε με τον συνολικό σχεδιασμό της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ, έναν σχεδιασμό ιδιωτικοποιήσεων δικτύων διανομής, υδροηλεκτρικών έργων, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ».

Β. Αποστόλου: Φωτογραφική τροπολογία

«Είναι δυνατόν, όταν χάνονται υποθέσεις, να τροποποιούνται οι νόμοι;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου καταγγέλλοντας φωτογραφική τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επισήμανε δε ότι η τροπολογία αποσκοπεί στο να εξυπηρετήσει έναν συγκεκριμένο αγροτικό συνεταιρισμό, ο οποίος, με δικηγόρο τον νυν υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, έχασε πρόσφατα προσφυγή στο ΣτΕ και τόνισε ότι η κυβέρνηση με την τροπολογία αγνοεί «απροκάλυπτα» τη δικαστική εξουσία.

Ο Μάκης Βορίδης παραδέχτηκε ότι η τροπολογία αφορά μόνο την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου και υποστήριξε ότι η Ένωση υπέστη «σκληρότατη και ανεπιεική μεταχείριση» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν της δόθηκε χρόνος συμμόρφωσης στην υποχρέωση να αποβάλει δασικό συνεταιρισμό από τη σύνθεσή της. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι η δικαστική απόφαση αφορούσε τη συνταγματικότητα της διάταξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κι όχι το αν ήταν ορθή πολιτικά.

Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 68 εκατ. ευρώ

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπερασπίστηκε τροπολογία με την οποία αυξάνεται σε 68 εκατ. ευρώ το ποσό που θα δαπανηθεί φέτος για το επίδομα θέρμανσης και ανακοίνωσε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων «θα είναι ανοικτή τις επόμενες ημέρες».

Ακόμη θύμισε ότι το επίδομα θέρμανσης «θα δοθεί εμπροσθοβαρώς σε όλους τους δικαιούχους πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους», καθώς κι ότι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του κόστους που καταβάλλει για πετρέλαιο θέρμανσης ο δικαιούχος. Επίσης, το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ενώ οι ορεινοί δήμοι της Α' ζώνης και οι ορεινές κοινότητες δήμων που δεν θεωρούνται ορεινοί θα λάβουν υψηλότερο επίδομα θέρμανσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL