Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Βουλή: "Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ."
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή: "Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ."

«Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου» ήταν η στάση της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και χθες στην Προκαταρκτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Τα κόμματα της πλειοψηφίας με συνοπτικές διαδικασίες αποφάσισαν εκ νέου την εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, αλλά απέρριψαν τα σχετικά αιτήματα που αφορούσαν τους δικούς τους βουλευτές, δηλαδή τον Θανάση Πλεύρη, τον Κώστα Κυρανάκη και τον Βασίλη Κεγκέρογλου. «Οι μάσκες έπεσαν» σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, που έκανε λόγο για «παρωδία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καθόρισε την τακτική του σε σύσκεψη των μελών της Προκαταρκτικής, στην οποία, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, συμμετείχαν και οι Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης. Εκεί αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής να εισέλθει αρχικά μόνο ο εισηγητής του κόμματος Σπύρος Λάππας.

Στην Επιτροπή ο Σπ. Λάππας, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά ζήτησε την ανάκληση της απόφασης για την εξαίρεση των Τζανακόπουλου - Πολάκη. Η πλειοψηφία που επί της ουσίας συγκροτούν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέρριψε το αίτημα.

Αίτημα εξαίρεσης από Δ. Παπαγγελόπουλο

Ακολούθησε, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση των αιτημάτων του Δ. Παπαγγελόπουλου για την εξαίρεση των τριών βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.. Και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε καθώς υπέρ ψήφισε μόνο ο Σπ. Λάππας εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς από τους βουλευτές της πλειοψηφίας δεν δέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα αυτοεξαίρεσής τους, παρότι έχουν ομολογήσει συναντήσεις με Φρουζή και Μανιαδάκη και έχουν εκφέρει άποψη επί της ουσίας της υπόθεσης, αν και θα έπρεπε να είναι αμερόληπτοι έχοντας τον ρόλο του δικαστικού. Υπενθυμίζεται ότι οι Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος, που εξαιρέθηκαν, δεν έχουν συναντήσει ποτέ τον Κ. Φρουζή ή τον Ν. Μανιαδάκη...

ΣΥΡΙΖΑ: Πραξικοπηματίες με θεσμικό περιτύλιγμα

Χθες το μεσημέρι ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του είχε επισημάνει ότι «Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. ή θα εφαρμόσουν για τους ίδιους όσα εφάρμοσαν για τη μειοψηφία ή θα επιβεβαιώσουν ότι είναι πραξικοπηματίες με θεσμικό περιτύλιγμα». Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι ο λόγος της εξαίρεσης που προβάλλει ο Δ. Παπαγγελόπουλος «είναι ταυτόσημος με τον λόγο εξαίρεσης που επικαλέστηκε η πλειοψηφία Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για την εξαίρεση του Π. Πολάκη και του Δ. Τζανακόπουλου (άρθρο 15 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας).

«Θα μείνουν πιστοί σε όσα έλεγαν τόσες μέρες ή θα αποφασίσουν με άλλα μέτρα και σταθμά επειδή το αίτημα αφορά εκείνους; Αν επιλέξουν το δεύτερο, θα εξευτελίσουν ακόμη περισσότερο τη δημοκρατία, το σύνταγμα, τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, την Επιτροπή και τελικά τους ίδιους τους εαυτούς τους», τόνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ και καλούσε τα δύο κόμματα «να εφαρμόσουν και γι' αυτούς τους ίδιους όσα εφάρμοσαν για τη μειοψηφία. Ειδάλλως θα επιβεβαιώσουν σε όλους τους πολίτες ότι είναι απλοί δικολάβοι και πραξικοπηματίες με θεσμικό περιτύλιγμα».

Το ΚΚΕ καταψήφισε όλες τις αιτήσεις εξαίρεσης. Τη θέση του κόμματος διευκρίνισε ο εκπρόσωπός του Νίκος Καραθανασόπουλος λέγοντας ότι «κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα καθορίζει τη σύνθεσή της στην Επιτροπή. Με αυτό το σκεπτικό καταψηφίσαμε τις εξαιρέσεις και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δεν πατάμε σε δύο βάρκες».

Ούτε διάλειμμα!

Το κλίμα στην Προκαταρκτική είχε ήδη βαρύνει με τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να βιάζονται να μπει στην αίθουσα ο Κωνσταντίνος Φρουζής. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνήθηκαν ακόμη και την πρόταση του Σπ. Λάππα να υπάρξει μία ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης!

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στη μεθόδευση της πλειοψηφίας. Κανείς από τους βουλευτές του που είναι μέλη της Επιτροπής δεν εισήλθε στην αίθουσα προκειμένου να υπάρξει πολιτική διαμαρτυρία και απονομιμοποίηση της διαδικασίας που δρομολόγησαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. Στην Επιτροπή παρέμεινε μόνο ο Σπ. Λάππας.

Λίγο αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κατήγγειλε την «παρωδία», όπως είπε, έχοντας δίπλα του όλους τους βουλευτές του κόμματος που συμμετέχουν στην Επιτροπή -πλην του Σπ. Λάππα που παρακολουθούσε την συνεδρίαση.

Δ. Τζανακόπουλος: Ευτέλισαν τον εαυτό τους

«Οι μάσκες έπεσαν. Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι αποφασίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Αρνήθηκαν να εφαρμόσουν για τους εαυτούς τους όσα δεν δίστασαν να εφαρμόσουν για τη μειοψηφία. Έχουν υπονομεύσει το Κοινοβούλιο, το σύνταγμα, τους θεσμούς εξευτελίζοντας τελικά τους ίδιους τους εαυτούς τους». Ο Δ. Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε ότι «για να αφαιρεθεί και το τελευταίο φύλλο συκής που νομίζουν ότι διαθέτουν και να εξεταστεί ο Κ. Φρουζής» τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί ο Σπ. Λάππας και τόνισε: «Η σύνθεση της αντιπροσωπείας του παραμένει αναλλοίωτη. Η παρωδία έχει πλέον αποκαλυφθεί».

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα μέλη της Επιτροπής που έχει ορίσει και ταυτόχρονα δεν θα εμποδίσει την εξέταση του Κ. Φρουζή, η οποία ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL