Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Επιστροφή στον συντηρητικό Ποινικό Κώδικα περασμένων δεκαετιών / Ο Θεός (και οι τραπεζίτες) προστατεύονται από τη Ν.Δ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή στον συντηρητικό Ποινικό Κώδικα περασμένων δεκαετιών / Ο Θεός (και οι τραπεζίτες) προστατεύονται από τη Ν.Δ...

Επιστροφή στον συντηρητικό Ποινικό Κώδικα περασμένων εποχών σηματοδοτεί η επαναφορά της κακόβουλης βλασφημίας των θείων, την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας χθες στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής κατά τη δεύτερη ανάγνωση του σχετικού νομοσχεδίου. «Σοβαρά πιστεύετε ότι ο Θεός έχει ανάγκη εισαγγελικής προστασίας;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Πρόσκληση στη διαφθορά

Υπογραμμίζεται ότι ο Κ. Τσιάρας δεν άλλαξε τη διάταξη του άρθρου 390 που επιφέρει την ασυλία των τραπεζιτών. Η διάταξη προβλέπει ότι η κακουργηματική απιστία των τραπεζιτών θα διώκεται μόνο ύστερα από έγκληση και δεν θα είναι αυτεπάγγελτη όπως τώρα. Υπενθυμίζεται ότι τη διάταξη υποστήριξε μόνο η Ένωση Τραπεζών, ενώ η Ένωση Εισαγγελέων και οι νομικοί είπαν ότι είναι αντισυνταγματική.

Προκαλείται η κοινή γνώμη και θα προκύψουν συνταγματικά ζητήματα προειδοποίησε ο Σπ. Λάππας και πρόσθεσε ότι τον Ιούνιο του 2019 η χώρα αναβαθμίστηκε στην κατάταξη για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων διαφθοράς, αλλά πλέον μπορεί να υπάρξουν σοβαρά ζητήματα. «Όταν μιλάμε για το δημόσιο συμφέρον, ας προσέξουμε τι νομοθετούμε» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ελλάδα, υιοθετώντας μια τέτοια διάταξη, πιστεύετε ότι θα βγει ωφελημένη σε επίπεδο ευρωπαϊκό και διεθνές; Από τους θεσμούς που ελέγχουν και εποπτεύουν τη χώρα;» υπογράμμισε.

“Θεραπεύουμε τα πάντα”

Υποστηρίζοντας την επαναφορά της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης των θρησκευμάτων (άρθρο 198 του Π.Κ.) ο Κ. Τσιάρας υποστήριξε ότι «θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με τον συγκεκριμένο τρόπο».

Για τα αδικήματα αυτά προβλέπεται φυλάκιση έως δύο έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιον δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα.

«Δεν ξέρω ποιες σειρήνες σας πίεσαν να επαναφέρετε την κατάπτυστη διάταξη που προσβάλλει το ποινικό δίκαιο, προσβάλλει τη χώρα μας, που είναι μια δημοκρατική χώρα» αντέδρασε ο Σπ. Λάππας και πρόσθεσε: «Σοβαρά, πιστεύετε ότι ο Θεός έχει ανάγκη από εισαγγελική προστασία; Ποιο είναι το έννομο αγαθό που προστατεύει η επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας; Να πάει στην Κόλαση αυτός που βλασφημεί, να πάει και φυλακή; Ποιοι είχαν τέτοια διάταξη; Μόνο τα μεσανατολικά ή ασιατικά φονταμενταλιστικά κράτη είχαν αυτή τη διάταξη».

Κατά τη χθεσινή δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τον Π.Κ. ο Κ. Τσιάρας ανακοίνωσε αυστηροποίηση των ποινών για την παιδεραστία, τη διακίνηση μεταναστών κ.ά.

* Βιασμός (άρθρο 336 του Π.Κ. που αφορά και τον βιασμό ανηλίκων). Ήταν κάθειρξη (5-15 έτη τιμώρησης): και έγινε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (10-15). Επίσης, αν ο βιασμός έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, αντί για 10-15 έτη τιμώρησης η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη (10-15 έτη).

* Διακίνηση μεταναστών: Αυξάνονται τα πρόστιμα και οι ποινές. Η ποινή και τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι για κάθε μεταφερόμενο άτομο.

* Κλοπή από δύο ή περισσότερους: Απαλείφεται η διάρρηξη και πλέον, εάν η κλοπή τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί για την τέλεση κλοπών, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

* Τροποποιείται το άρθρο 79 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 7, έτσι ώστε στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε. «Στο προηγούμενο καθεστώς για την επιμέτρηση της ποινής χρειαζόταν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, πράγμα που θα οδηγούσε σε σωρεία αναιρέσεων. Δεν χρειάζονται πλέον φλυαρίες στην απόφαση και, όπως όλα τα χρόνια είχε αιτιολογία η απόφαση, έτσι θα έχει και τώρα. Το ζήτησε η Ένωση Εισαγγελέων, το ζήτησαν οι δικαστές» δήλωσε ο υπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL