Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Προφανής απόπειρα συγκάλυψης τυχόν ποινικών ευθυνών για τη Novartis
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προφανής απόπειρα συγκάλυψης τυχόν ποινικών ευθυνών για τη Novartis

«Προφανή απόπειρα συγκάλυψης τυχόν ποινικών ευθυνών» πολιτικών προσώπων σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis χαρακτήρισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος την άρνηση Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. να υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 του συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την επιλογή Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μην στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ως στόχο να αποτραπεί η παραγραφή της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων, κάνοντας ιδιαίτερα αναφορά στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «γίνονται προσπάθειες για να μην φτάσει η έρευνα ως το τέλος» εκτιμώντας ότι η στάση της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα έχει ως αποτέλεσμα τα δικαστήρια να μην μπορούν να διερευνήσουν υποθέσεις πολιτικών που «έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «επιδιώκεται να οδηγηθεί σε παραγραφή η υπόθεση δωροδοκίας» παρατηρώντας ότι από τη μεριά Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιχειρείται μετατροπή του συντάγματος σε «εργαλείο για να οδηγηθούν υποθέσεις στο αρχείο».

Ψήφος αποδήμων: Είμαστε ακόμα μακριά

Παράλληλα, ο Γ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων τονίζοντας ότι «η πρόταση της κυβέρνησης απέχει από τις κατευθύνσεις που έχουμε θέσει» και συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ακόμα μακριά». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων που δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση απέχει από την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την συνταγματική αναθεώρηση, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος επέκρινε και τις αλλαγές που πρότεινε τελικά η Ν.Δ. για την αναθεώρηση του άρθρου 54 του συντάγματος.

Κριτική στο νομοσχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση

Ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η ύπαρξη «πραγματικού δεσμού με τη χώρα» δεν καθιερώνεται ως συνταγματικός περιορισμός όσον αφορά τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, ο Γ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι προβλέπεται άπαξ εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για το εξωτερικό κι όχι επικαιροποίηση των καταλόγων, ενώ χαρακτήρισε «αδιαφανή» και «ευάλωτη» τη διαδικασία που προβλέπεται χωρίς ειδικό όργανο για την πιστοποίηση των προϋποθέσεων άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό.

Ο Γ. Κατρούγκαλος επέκρινε ακόμα την πρόβλεψη για «ευρύτατες» εξουσιοδοτήσεις στον υπουργό Εσωτερικών για τη ρύθμιση βασικών θεμάτων σε σχέση με την ψήφο των αποδήμων, κάτι που αποτελεί στην ουσία παράκαμψη της συνταγματικής πρόβλεψης για έγκριση των θεμάτων αυτών από αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων της Βουλής. Ο Γ. Κατρούγκαλος θύμισε επίσης ότι, σε αντίθεση με την αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβερνητική πρόταση δεν προβλέπεται ξεχωριστή εκπροσώπηση των απόδημων με δικούς τους βουλευτές, κάτι που ουσιαστικά τους στερεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

«Δεν γνωρίζει η δεξιά του κ. Γεραπετρίτη το τι ποιεί η αριστερά του κ. Θεοδωρικάκου» σχολίασε από τη μεριά του ο Γιάννης Ραγκούσης σε σχέση με τις σημαντικές διαφορές μεταξύ της πρότασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τις συνταγματικές αλλαγές και του νομοσχεδίου που τέθηκε προς διαβούλευση. Ο Γ. Ραγκούσης παρατήρησε ότι «αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο απέχει πολύ από το να αποτελέσει βάση συμφωνίας».

Όργανο της εκάστοτε πλειοψηφίας ο ΠτΔ με την πρόταση της Ν.Δ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν και την εμμονή της Ν.Δ. στη δυνατότητας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς ευρύτερη συναίνεση, με πρόβλεψη μάλιστα για εκλογή ακόμα και με λιγότερες από 151 ψήφους. Ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πρόταση «υποβαθμίζει ανεπίτρεπτα» τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας μετατρέποντάς τον ουσιαστικά σε «άθυρμα» της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, μακριά από τον ρόλο του ρυθμιστή του πολιτεύματος που προβλέπει γι’ αυτόν το σύνταγμα του 1975.

Για μετατροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε «εκτελεστικό όργανο της πλειοψηφίας» έκανε λόγο ο Δ. Τζανακόπουλος, ενώ η Θεοδώρα Τζάκρη μίλησε για «περιορισμένη δημοκρατική νομιμοποίηση» του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κριτική στη Ν.Δ. για την απόρριψη των προοδευτικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Ισχυρή κριτική προς τη Ν.Δ. διατύπωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και για την απόρριψη της πλειοψηφίας των υπόλοιπων προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά την διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Η Έφη Αχτσιόγλου επέκρινε τη Ν.Δ. για την απόρριψη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που διασφαλίζουν τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, τη δυνατότητα ηλικιακών διακρίσεων όσον αφορά την αμοιβή, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την καθολική πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο Γ. Κατρούγκαλος επέκρινε τη Ν.Δ. και για τη στάση της σε σχέση με τα δικαιώματα σχολιάζοντας ότι «στοιχήθηκε, στις περισσότερες περιπτώσεις, με τις ακραία συντηρητικές θέσεις της Ελληνικής Λύσης, όπως με την άρνησή της να υπερψηφίσει την πρόταση για απαγόρευση διάκρισης λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού ή την πρόταση για τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας και Εκκλησίας”.

Η Σία Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις κράτους κι Εκκλησίας είναι ένα «υπερώριμο αίτημα» που η ελληνική κοινωνία είναι «έτοιμη» να δεχθεί. Ο Γιώργος Παπαηλιού επέκρινε την απροθυμία της Ν.Δ. να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αμεσοδημοκρατικούς θεσμούς και ενίσχυση της λαϊκής πρωτοβουλίας για τη νομοθέτηση και για την προκήρυξη δημοψηφισμάτων.

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής, που θα ευνοήσει τις προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων, υπερασπίστηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Κριτική στη Ν.Δ. για υπαναχώρηση σε συντηρητικές θέσεις κι απροθυμία για ουσιαστικές αλλαγές στο σύνταγμα άσκησαν ο Δημήτρης Βίτσας και ο Θοδωρής Δρίτσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL