Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Η Ν.Δ. φεύγει, ο Κ. Φρουζής δεν έρχεται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. φεύγει, ο Κ. Φρουζής δεν έρχεται

Έφυγε από τη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής η Ν.Δ. Δεν άντεξε την παρουσία του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη, οι οποίοι εισήλθαν χθες κανονικά και χωρίς πρόβλημα στην αίθουσα μαζί με τους άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι παρούσα ήταν και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη, σε μια κίνηση με συμβολισμό για τη συντεταγμένη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ν.Δ. στην επόμενη συνεδρίαση, καθώς χθες ο Π. Πολάκης ανανέωσε το ραντεβού λέγοντας: «και την επόμενη φορά θα είμαστε εδώ». Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. ώς τώρα φοβάται την ένταση στη Βουλή παρά τις πιέσεις που ασκεί η ακραία δεξιά ομάδα της.

Η διαδικασία στην Επιτροπή ήταν εξαιρετικά σύντομη, διήρκεσε λίγα λεπτά και ήταν αρκετά ήρεμη. Ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Γιάννης Μπούγας κάλεσε 3 - 4 φορές τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν. «Είμαι εδώ κατ' εντολή του προέδρου μου. Και εσείς παραβιάζετε το σύνταγμα», του απάντησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Επιδεικνύετε αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά», ισχυρίστηκε ο Γ. Μπούγας.

Για να ξεπεραστεί η εμπλοκή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας πρότεινε, «πριν συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο, να συζητήσουμε την αίτηση ανάκλησης της απόφασης εξαίρεσης των Τζανακόπουλου και Πολάκη που \ κατέθεσε ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου». Και πάλι ο Γ. Μπούγας ήταν αρνητικός: «Δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, ούτε να γίνει αυτή η συζήτηση με παρόντα δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί. Δεν είναι νόμιμη η σύνθεση της Επιτροπής», είπε ρωτώντας «αν θα συμμορφωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την απόφαση».

Ο πρόεδρος επέμενε να αποχωρήσουν οι βουλευτές και εκείνοι αρνήθηκαν. Έτσι ο Γ. Μπούγας διέκοψε τη συνεδρίαση, πιθανότατα για την Τρίτη. Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν για λίγο μέσα στην αίθουσα και, όταν έφυγαν οι άλλοι, αποχώρησαν ομαδικώς, όπως είχαν εισέλθει.

Όλγα Γεροβασίλη: Η Ν.Δ. έφυγε, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ

Στους διαδρόμους, οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν μπορούσαν να κρύψουν τον εκνευρισμό τους. Ενδεικτικός ήταν ο διάλογος του Δημήτρη Μαρκόπουλου με τη γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τον αντιμετώπισε ελαφρώς ειρωνικά.

Μαρκόπουλος: Αναβάλλεται η συνεδρίαση. Έχει έρθει ο Φρουζής και δεν μπορεί να εξεταστεί γιατί είχαμε τα ίδια, φωνές και εντάσεις.

Γεροβασίλη: Εγώ  βλέπω ότι αποχώρησε η Ν.Δ., όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μαρκόπουλος: Τους αφήσαμε στον αυτοεξευτελισμό τους. Δεν μπορούμε να κάνουμε πεζοδρόμιο τη Βουλή. Έχετε κάνει τον Πολάκη αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός χαράσσει γραμμή.

Γεροβασίλη: Θα τον πάμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Π. Πολάκης: Δύο φάκελοι ερωτήσεις για τον Κ. Φρουζή

Ο Θάνος Πλεύρης διαμαρτυρόταν γιατί δεν εξετάστηκε ο Κωνσταντίνος Φρουζής, που βρισκόταν στο φυλάκιο της Β. Σοφίας για να πάρει άδεια – την οποία δεν πήρε ποτέ. «Υπήρχαν άτομα στην αίθουσα τα οποία απαγορεύεται να είναι στην Επιτροπή. Διακόψαμε γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας», έλεγε ο βουλευτής της Ν.Δ.

«Θέλουν να προστατέψουν τον Φρουζή. Γι' αυτό δεν μας θέλουν μέσα», τόνιζε ο Π. Πολάκης και δείχνοντας τα ντοσιέ του έλεγε: «Είχα δύο φακέλους ερωτήσεις να του κάνω. Περίμενα να τον φέρουν, αλλά τίποτα».

Δ. Τζανακόπουλος: Αντισυνταγματική και πραξικοπηματική

Τις ευθύνες του χθεσινού αδιεξόδου επέρριψε ο Δ. Τζανακόπουλος στον Γ. Μπούγα. «Η αναβολή της συνεδρίασης είναι αποκλειστική ευθύνη της Ν.Δ. και του προέδρου της Επιτροπής Γ. Μπούγα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής επικαλούμενος μία ανυπόστατη απόφαση αρνήθηκε να κηρύξει την έναρξη των εργασιών» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Πρόκειται για πρωτοφανή εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά, προφανώς αντισυνταγματική και πραξικοπηματική με ένα και μοναδικό στόχο. Να μην εξεταστεί για άλλη μια φορά ένας από τους κύριους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, ο Κ. Φρουζής».

Σπ. Λάππας: Εμμένουμε και περιμένουμε τον Κ. Φρουζή

«Συνεχίστηκε μια ανυπόστατη, αντισυνταγματική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία», υπογράμμισε ο Σπ. Λάππας και συνέχισε: «Αυτό έχει πει και ο πρόεδρος του κόμματός μας και εμμένουμε σε αυτό. Η απόφαση του προεδρείου της Επιτροπής, που διέκοψε αυθαίρετα τις εργασίες της Επιτροπής, είναι όχι μόνο αυθαίρετη αλλά και αντισυνταγματική και προσβάλλει την κοινοβουλευτική τάξη. Εμείς, η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν όλοι, και οι επτά παρόντες και περιμέναμε να εξετάσουμε τον μάρτυρα». «Από τη μεριά μας, θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τηρηθεί η κοινοβουλευτική τάξη, το σύνταγμα και η νομιμότητα. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην αποτραπεί η εξέταση του Φρουζή. Εμείς εμμένουμε και αναμένουμε την επόμενη συνεδρίαση για να εξετάσουμε τον μάρτυρα. Έχουμε συμφέρον να τον εξετάσουμε και θα το κάνουμε, να είστε βέβαιοι γι' αυτό», δήλωσε ο Σπ. Λάππας επισημαίνοντας ότι «η Επιτροπή είχε κανονική, νόμιμη, συνταγματική σύνθεση, σύμφωνη με τον κανονισμό της Βουλής».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Στη γραμμή της Ν.Δ.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πάλι ταυτίστηκε με τη Ν.Δ. «Παράνομα και καταχρηστικά, έξω από κάθε θεσμική διαδικασία, προκειμένου να παρακωλύσει για άλλη μια φορά την εξέταση του μάρτυρα Φρουζή, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να σεβαστεί τις αποφάσεις της Επιτροπής και την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Χωρίς καμία αιδώ, χωρίς καμία αίσθηση του κοινοβουλευτικού βάρους και καθήκοντός του σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στην Προανακριτική Επιτροπή, δηλώνει ότι δεν θα σεβαστεί τις αποφάσεις της και ότι τα ήδη εξαιρεθέντα μέλη του θα συνεχίσουν να παρακωλύουν τη διαδικασία», αναφέρει το γραφείο Τύπου του κόμματος και καταλήγει: «Είναι πλέον ξεκάθαρο: Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συγκάλυψη του εκτροχιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης 2004-2009, κάνει τα πάντα για να μην λειτουργήσουν οι θεσμοί, να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες, να μην αποκαλυφθεί η πολιτική σκευωρία. Μετρήθηκε με την αλήθεια και έχασε οριστικά. Παραδίδουμε την ευτελιστική τακτική του, που υποκατέστησε την πραγματική πολιτική, στους πολίτες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL